DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ALIŞMAK (2)

21.05.2020
1.393
A+
A-

ALIŞMAK   (2)

Aysu – Şeker, tansiyon, kalp ve böbrek hastalarınıza neler öneriyorsunuz?

Sevinç Hanım — Tip 1 ve insülin kullanan Tip 2 Diyabeti olan hastalar, insülin ilaçlarını uygulamadan önce mutlaka kan şekerini ölçmeliler ve buna göre dozlarını ayarlamalılar. Beslenmelerinde ana ve ara öğünlerini ihmal etmemeliler. Uzun süreli açlık ya da yüksek doz insülin uygulaması kan şekerinin ani düşmesine neden olur. Hipoglisemi dediğimiz bu tablo gelişirse hayati risk söz konusudur.  Kalp damar hastalarının kolesterol seviyelerine baktırmaları, omega 3 açısından zengin yağlarla ve sağlıklı besinlerle beslenmeleri, egzersizlerini ihmal etmemeleri, ilaçlarını zamanında ve belirtilen dozda almaları çok önemlidir.  WARFARİN, KLOPIDOGREL gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların az su içmeye bağlı olarak kullandıkları ilaçların etkisi azalabilir,  hatta pıhtı oluşumu söz konusu olabilir, vücuttaki mineral dengesi bozulabilir, böbrek ve kalp damar sistemi etkilenebilir. Ayrıca son dönemde covid-19 virüsünün ACE2 reseptörlerini etkilediği ve bu reseptörlerin kalp, damar, kornea, ileum da olduğu dolayısıyla virüsün bu reseptörlere bağlanarak yayılmasının hızlanabileceği görülmüştür. Damar sağlığının korunması kalp, böbrek ve tüm vücudumuz için çok önemlidir.

Aysu – Bu süreçte hastalarınız için yasal olarak kolaylıklar var mı?

Sevinç Hanım — Bu süreçte hastalar raporlu ilaçlarını, aile hekimine gitmeden eczanelerden 3 aylık olarak alabiliyorlar. Eski raporları Ocak 2020 den itibaren Haziran ayı sonuna kadar geçerlidir.

Aysu – Beslenmemiz her zaman için önem taşımaktadır ama özellikle ramazan ayında ve bu süreçte, “bağışıklık sistemimi güçlendirmek için ne almalıyım” diye soranlar oluyor mu? Bu konuda nasıl yönlendiriyorsunuz?

Sevinç Hanım –Ramazan ayı boyunca yaşam şeklimiz, özellikle beslenmemiz ve uyku düzenimiz önemli ölçüde değişiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, günde 2-2,5 lt su içmek, yeterli uyku ve egzersiz, hijyen,  bağışıklığımız için son derece önemlidir. Bunların yanında D vitamini, C vitamini, magnezyum ve çinko eksikliğimiz varsa bunların da yerine konulması gerekir. Bu takviyeler bağışıklığımızı güçlendirir.

Aysu –  Hamilelerimize ve çocuklarımıza neler söylemek istersiniz?

Sevinç Hanım –Çocuklarımızın sağlığını önemsemeliyiz. Uykularını almalarına, sağlıklı beslenmelerine özen göstermeliyiz. Onlarla birlikte basit ev egzersizleri yapalım, müzik eşliğinde dans edelim, kişisel temizliklerini ihmal etmeyelim. Gerekiyorsa bu dönemde omega 3 ve vitamin desteklerini de alabilirler

Hamileler de bu süreçte daha bir özenle korunmalılar. Ellerini sık sık yıkamalılar, sosyal mesafeyi korumalılar, gerekmedikçe dışarı çıkmamalılar, ateş, öksürük, nefes darlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalılar. Sağlıklı beslenmeli ve vitaminlerini almalılar, doktor takiplerini ihmal etmemeliler.

Aysu – Yine bu içinde bulunduğumuz sağlık sorunları dizisinde D vitamini eksikliği de önemli yer tutuyor, bunun için güneşten nasıl ve ne kadar sürede yararlanabiliriz?

Sevinç Hanım —Kovid pandemi sürecinde hastalığa yakalananların, bu  süreci kritik, orta ve hafif  düzeyde atlatmalarına bakıldığında D vitamini seviyelerinin de önemli olduğu görülmüş. D vitamini seviyesi yüksek, 30ng/ml ve üstü olan, kronik hastalığı bulunmayan  hastaların hafif şekilde hastalığı geçirdiği gözlemlenmiştir. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir aynı zamanda steroid yapıda bir hormondur. Kemik, kalsiyum metabolizması ile birlikte vücudun tüm sistemlerini etkileyen bir vitamindir. D vitaminin önemli bir kısmı %90 oranında UVB ışınları tarafından sentezlenir. Cilde direkt güneş ışığı teması gereklidir. Özellikle güneşin dik geldiği öğlen saatlerinde 20-25 dk güneşten faydalanmalıyız. D vitamini somon, ton balığı, sardalya, yumurta, dana karaciğerinde bulunur. Besinlerle D vitaminini yeterince almak zordur. D vitamini seviyesi  40-100 ng/ml arasında olmalıdır. Eksikliğinde takviye edilmelidir.

Aysu –Guatr ilaçları da önemli yer tutmaktadır, bu ilacı içen hastalarımız için sormak isterim, oruç tutanlar bu ilaçları hangi öğünde ve kaç dakika önce almalıdırlar?

Sevinç Hanım –Tiroit bezi yavaş çalışan, Hashimato tirodi guatr hastaları, kullandıkları ilaçları sahurdan yarım saat önce aç karnına almalılar. Normal zamanda da sabah kahvaltıdan yarım saat önce aç almalılar.

Aysu – Günümüzde en çok konuşulan konu “maskeler”, etkisi, sürekliliği ve bulunabilirliliği konusunda bilgilendirir misiniz?

Sevinç Hanım -Halen kullanılan 2 tip maske var. Devletin verdiği mikropların yayılmasını önleyen cerrahi maskeler ve hasta insanlarla ilgilenen sağlık çalışanlarının kullandığı, havada bulunan parçacıkların %95 ini filtre eden N95 maskeler. Her ikisi de tek kullanımlık maskelerdir. Maskeler ağız, burun, çeneyi tam olarak kapatmalı ve hava geçirmemelidir. Ellerimizi yıkayıp maske takalım, kirlenen, nemlenen, yırtılan maskeleri kullanmayalım. Maskeler devlet tarafından verilen kodla eczanelerden ücretsiz olarak alınabilir. Kod gelmeyen hastalarımız da T.C.numaraları ile sistemden sorgulanarak maske alabilirler. Ayrıca ücretli olarak ta eczane, medikal ve marketlerden satın alabilirler. Hastalarımız mutlaka dışarı çıkarken maske takmalılar. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum.

Aysu – O halde şimdi soralım, Koronavirüsü ne değildir?

Sevinç Hanım – Koronavirüs hayatımızda alacağımız basit tedbirler ve bu tedbirlere toplum olarak hep birlikte uyduğumuzda, bağışıklığımızı, moral ve motivasyonumuzu güçlü tuttuğumuzda, bu virüsü yeneceğimize inandığımızda, bizden daha güçlü değildir.

Aysu – Bunca hareketliliğin içinde siz eczacılar kendinizi nasıl koruyorsunuz? Önlemleriniz nelerdir?

Sevinç Hanım –Bizler eczanelerimizde hijyen kurallarını en üst seviyede uyguluyoruz. Dezenfeksiyon başta olmak üzere, pleksi bariyerler, sosyal mesafe kuralına uygun olarak mesafe uyarıcılarının konumlandırılması, ortamın havalandırılması, hastalarımızın eczaneye 2 ya da 3 er kişi olarak alınması, çalışanların maske ve gözlük kullanmaları gibi tedbirler alarak görevimizi sürdürüyoruz.

Aysu – Bu süreçte eczacılar olarak hastalarınızı nasıl bilgilendiriyorsunuz? Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir? 

Sevinç Hanım –Bizler eczacı ve sağlık danışmanı olarak, pandemi (evrensel hale gelmiş korona) sürecinde aktif olarak en ön saflarda yerimizi aldık. Halkımızın en kolay ulaştığı sağlık noktalarından biri olduk. Hastalarımıza bu dönemde virüs ve pandemi konusunda gerek yazılı gerek konuşarak bilgilendirmeler ve tedbirler konusunda sürekli aydınlatmalarda bulunduk,ilaç danışmanlığımızın yanında medikal ürün danışmanlığı da yaptık. 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Gününde beni misafir ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fedakârca görev yapan tüm sağlık çalışanlarını kutluyorum. Bizler sizler için görevimizin başındayız sizler de bizim için lütfen evde kalın. Kendinize iyi bakın, sağlıklı günler diliyorum.

Aysu – Bu anlamlı günde bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerde kendinize iyi bakın lütfen..

Sevinç Hanım – Çok teşekkürler.

Aysu —   Sizler ne kadar alıştınız bilmiyorum ancak bildiğimiz bir şey var inandığımız ve sabrettiğimizde her geçen gün bir öncesinden daha güzel olacaktır.

Sağlık Danışmanı ve Uzman Eczacı Sevinç Önder ile İlerleyen zamanlarda ilgimizi çeken diğer konularda buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın evde kalın… (aysuazak@hotmail.com)   

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.