DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Ay, ’Türkiye’nin israf ettiği gıdayla 25 milyon insan doğar’

Ay, ’Türkiye’nin israf ettiği gıdayla 25 milyon insan doğar’

Gölcüklü Esnaf Osman Ay, ekmek israfı konusunda ortaya çıkan çarpıcı rakamları açıkladı. Ay, Türkiye’nin israf ettiği gıdayla birçok önemli projeyi hayata geçirebileceğini söyledi.

Osman Ay, yaptığı açıklamada, ‘Evimden işyerime gelirken gözüm birden çöp konteynırın yanındaki bir poşete takıldı poşetin üzerine çocuk bezleri konulmuş yemek artıkları konulmuş altta da ekmekler vardı bu manzara karşısında çok üzüldüm cebimden mendil çıkararak ekmek poşetinin üstündeki pislikleri temizleyip markete getirdim ve hayvanı olan bir kardeşimize teslim ettim. Günde 4 milyondan fazla ekmek israf ediliyor. Türkiye’nin israf ettiği gıdayla 25 milyon insan doğar. Ekmek israfı önlenirse zam yapılmasına gerek kalmayacak. Kişi başına günlük 40 gram ekmek israf ediliyor. Her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Ekmek israfıyla yılda 60 Hastane 120 Okul yapılabilir. Dünya çok sayıda yardıma muhtaç insanı bünyesinde bulundururken aynı zamanda çok fazla israfında yapıldığı ülkelerle dolu. Buna göre dünyada israf edilen 1milyon 300bin tondan fazla yiyeceğin 2 milyona yakın insanı doyurabildiği bilgisine ulaşıldı.

1 YILLIK GIDA İHTİYACINI KARŞILIYOR

 Türkiye de çöpe atılan ekmek yaklaşık 2 milyon insanın 1 yıllık gıda ihtiyacını karşılamaya yetecek bedele ulaşılıyor. Aranan nüfusunun 4 milyon olduğu düşünüldüğünde bu ülkenin yarısı Türkiye’de israf edilen ekmeklerle doğabilir.

 Ekmek israfının en çok görüldüğü yerler hastaneler, askeri birlikler, yatılı yemekhaneleri, lokantalar gibi toplu tüketim yerleridir. Buralarda sofraya ekmek ihtiyaçtan fazla konuluyor. Toplumumuzu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Tasarrufu paylaşmayı öğretmemiz gerekiyor. Ekmeğin kutsal olduğunu öğretmemiz gerekiyor. Bugün utanarak ifade etmek durumundayım ki bu topraklarda insanımız alın teri döküyor  toprağı işliyor ve sıcakta hasat ediyor, değirmenler öğütüyor ve un yapıyor sabah 03:00-04:00’te kalkan fırıncı kardeşimiz bundan ekmek yapıyor. Başka işlerde çalışıp para kazanan insanımız o ekmeği para vererek alıyor. Her yıl 500bin ton ekmeği çöpe atıyoruz. Bu 80 tane Devlet Hastanesi yapar.bu israfı önlemek zorundayız.ihtiyacımız kadar almak fazlasını olmayanla paylaşmak durumundayız.

Muhakkak ki Allah israf eden  ve çokça yalan söyleyen kimseleri hidayete erdirmez. Ekmeği çöp sanma paranı çöpe atma. Eğer tadını bilirseniz ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir. Ekmeğini dilimle israfa dur de. Duyarlı ol israf azalsın.

Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmekle 542bin ton buğdayı israf ediyoruz. Tüketebildiğin kadar al israfı azalt. Gözün değil karnın doysun ekmek yiyeceğin kadar olsun. Alma fazla ekmek bulamazsın sonra yiyecek. Bu ülke bizim ekmeğini israf etme.’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.