DOLAR 6,8608
EURO 7,8310
ALTIN 396,98
BIST 8,6418
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 27°C
Gök Gürültülü

Balık hikayesi

28.06.2020
178
A+
A-

Şöyle geriye doğru baktığınızda Körfezin bir zamanlar ne kadar güzel bir akvaryum olduğunu hatırlarsınız. Bugün balık tezgahlarında göremediğiniz ne kadar balık varsa hepsi Körfezde mevcut. Garnizonda demir iskeleye çıktığımızda istavritleri at çek yapardık. Siz deyin bir kova ben diyeyim iki kova balık tutup eve dönerdik. Eğer canımız gümüş balığı çekerse ki şimdi bulmak ne mümkün, iskelenin kıyıya yakın yerine gelir kasnakla gümüş tutardık. Oltalara istavritin yanı sıra izmarit ve ispari gibi bugün yine göremediğimiz balıklarda takılır bütün mahalle doyasıya bir balık ziyafeti çekerdik. Karagöz, Çinekop, Lüfer ve aklımıza gelebilecek ne kadar tür balık varsa Körfez’in pırıl pırıl ve masmavi sularında cirit atarlardı. Ayrıca bugün en lüks balık lokantalarında dahi zar zor bulunan Pavurya gibi deniz ürünleri de yakalanıp afiyetle yenirdi. Balık deniz kirliliğiyle birlikte azalmaya başlayınca Körfezi terk etti. Bir zamanlar yine hatırlarsınız istavritlerin içi bile ziftli olur korkudan yiyemezdiniz. Sonra Körfezi temizlemeye başladık. Arıtma tesisleri kuruldu. Bu işi ciddiye alınca balık çeşitleri de çoğalmaya başladı. Yeterli mi tabi ki değil. İzmarit ve İspari gibi balıklarda körfezin mavi sularına dönene kadar tedbirleri artırarak sürdürelim ki sofralarımıza İstavritin kilosu 35-40 liradan gelmesin. Ya bunları yaparız ya da ileri ki yıllarda balığa hasret kalırız. Demem o ki inin Gölcük’teki balıkçılar çarşısına tezgaha şöyle bir bakın Çipura havuzdan Levrek havuzdan bir de yanında tadı pek de hoşumuza gitmeyen ithal Uskumrular evet şimdi uskumru deyince onu da hatırladım.  Kolyoz ve Uskumru da körfezin nadide balıkları arasında yer alır, o da sık sık sofralarımızla buluşurdu. Siz hiç kaya midyesi yediniz mi bilmem ama bir zamanlar tadına doyamadığımız o midyeler bile şimdi yok hükmünde. O halde deniz ne kadar temizse sofralarımızda o kadar güzel olur.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.