DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

SINAV KAYGISIZ OLMAZ

05.06.2020
1.639
A+
A-

Kaygı, hepimizin bildiği gibi aşırı derece de stres verici durumlarla karşılaştığımızda ortaya çıkan bir durum. Bedenen zihnen ve duygusal anlamda belli ölçülerde etkilenir, değişimler gösteririz.

Sınav kaygısı da bunlardan biri; öğrendiğimiz bilgileri “ya yapamazsam, ya unutursam, ya hatırlayamazsam” gibi düşüncelerle, sınav başarımızın düşmesine sebep olan yoğun olarak yaşanan olumsuz düşüncelerdir.  

Hiçbir sınav kaygısız olmaz. Tamam, biraz kaygı duymak faydalıdır, derler uzmanlarımız.

Böylece kendimizi motive eder, planlama yapmamızı ve odaklanmamızı sağlar. Ancak bunun daha çoğu enerjimizi düşürür,  motive olmamızı engeller, dikkatimizi dağıtır. Bildiklerimizi unutturur.  

Eğer düzenli, planlı ve kaliteli ders çalışmayıp, yanlış çalışma alışkanlıkları edindiysek, hazırladığımız ya da düşündüğümüz programı uygulamıyorsak;

 yine görevlerimizi ve sorumluluklarımızı her seferinde erteliyorsak, zamanı iyi kullanamıyorsak ki bu da çok önemli, birde beklentilerimizi çok yükseklerde tutuyorsak, anne ve baba tutumlarını da buna eklersek kaygılanmakta haklı oluruz. 

Sonra bizi haklı çıkaran bu nedenler, duygu ve zihin anlamında pek çok olumsuz düşünceler olarak kendini gösterir. “Başaramazsam, yapamazsam, unutursam, anne babamı üzersem,  yetiştiremezsem, kodlama hatası yaparsam “ gibi …

Daha sonra bunlar davranışa dönüşür. Erteler, unutur, son günlerde sadece çalışmış olmak için bir şeyler yapar, anlamadıklarına ya da zorlandığı derslere çalışmama gibi bir eğilim gösterir. Kısaca ders çalışmaz.

Bunlarla nasıl mı baş edeceğiz?

*Öncelikle olumsuz düşüncelerimizi değiştireceğiz.

Bu düşünceler aklımıza geldiğinde hemen şu olumlamaları inanarak “ O (Başarılı olmuş örnek bir kişi) yaparsa ben de yaparım. Düzenli çalışırsam başarırım. Yapabileceğimin en iyisini yaparım. Çalıştığım sürece başarırım. Bu sınav benim hayatımın sonu değil. Sınav, bilgilerimi ölçmek içindir. Ailem beni her şeye rağmen sever. Bir sonraki sınavda telafi etme şansım her zaman var. ” Gerçek olmayan düşüncelerimizi gerçekten gerçek olan bu düşüncelerle değiştirmiş oluruz.

*Nefes çalışmaları ile derse başlarsanız zihninizi dengelemiş olursunuz.

Bu nefes çalışmasıyla sakinleşir, odaklanabilirsiniz. Rahat bir yere oturup, dik durmanız iyi olacaktır. Gözlerinizi kapatabilir ve dikkatinizi nefesinize vererek başlayabilirsiniz.

 Çalışmaya hazırlanmış olmak için sağ burun deliğinizi kapatıp sol burun deliğinizden birkaç kez nefes alıp verelim. 

Şimdi sol burun deliğiyle dört sayıda nefes alıp, nefesinizi sağ burun deliğinizden sekiz sayıda verip, aynı şekilde de sağ burun deliğinizden dört sayıda nefes alıp, sol burun deliğinizden sekiz sayıda verin. Bu bir tur oldu.

 Bunu ders çalışmaya başlamadan önce en az dört tur yapabilirsiniz. Bu şekilde beynin iki yarım küresi dengelenmiş olur ve zihninizi sakinleştirmiş olursunuz.

Neden sağ ve sol burun deliklerimizle nefes aldığımızı merak ediyor olabilirsiniz.

Sağ burun deliğinden aldığımız nefes, beynimizin sol yarısını, sol burun deliğinden aldığımız nefes ise beynimizin sağ yarısını uyarıyormuş.

Sol beynimizin yarısı mantık ve irademizi kullanmamızı sağlarken, sağ beynimizin yarısı yaratıcılığımızı, inançlarımızı ve hislerimizi ortaya koymamızda etkili oluyormuş.

Derin derin nefes alın çünkü doğru nefes almak rahatlatır, kaygı düzeyini ve stresi azaltır, dikkatinizi toplar.

Sağ elinizi göğsünüze, sol elinizi karnınıza koyup nefes alıp verdiğinizde, nefes alış verişlerinizde sol eliniz yani karnınız hareket ediyorsa doğru nefes almış olursunuz.

*Sonra çalışma şeklimizi gözden geçirelim. Nasıl çalışıyoruz?

Çalışma planı yaparken zevk aldığınız etkinlikleri çalışma saatlerinin aralarına serpiştirin. Günlük tekrarlar yapın

Yeteri kadar uyuyun ve beslenmenize dikkat edin, konuları kavradıktan sonra test çözün çünkü yapamadıklarınız enerjinizi düşürür ve ulaşabileceğiniz hedefler belirlemede zorlanabilirsiniz.

Yapboz gibi düşünün,  her parçayı yerine koyduğunuzda her şey çok güzel olacaktır. Bunun için biraz sabır, biraz özveri, biraz inanç ve en çok da sevgi olmalı.

Kimi?

Kendimizi tabiî ki.

Kendimizi sevelim sevgili gençler, sizler sadece aileniz için değil, bizler için de çok değerlisiniz. Hayat sizi pek çok konuda sınava tabi tutacaktır. Her sınavda da kaygınız olacak. Siz yeter ki kaygılarınızın kontrolünü elinizde tutun.

Kendinizi sevmeniz ve kendinize inanmanız dileğiyle başarılar dilerim.

Sevgiyle mutlu kalın. (aysuazak@hotmail.com)

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
5 Mart 2024
29 Nisan 2021
2 Ağustos 2016
4 Aralık 2023
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.