DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gölcüklü Kemal Ilgaz Matematiğe olan ilgisiyle dikkat çekiyor ‘MATEMATİKTE YENİ FORMÜLLER GELİŞTİRDİM’

Gölcüklü Kemal Ilgaz Matematiğe olan ilgisiyle dikkat çekiyor ‘MATEMATİKTE YENİ FORMÜLLER GELİŞTİRDİM’

Gölcüklü Kemal Ilgaz Matematiğe olan ilgisiyle dikkat çekiyor

‘MATEMATİKTE YENİ FORMÜLLER GELİŞTİRDİM’

Gölcük Şirinköy Kalıcı Konutlarında ikamet eden asıl mesleği İnşaat Teknisyenliği olan Kemal Ilgaz, matematiğe olan ilgisiyle dikkat çekiyor. Ilgaz, gazetemize yaptığı açıklamada matematikte yeni formüller geliştirdiğini belirtti. Matematiğe 25 yıl önce ilgisinin başladığını belirten Kemal Ilgaz, çevresinde de Matematik Dehası olarak anılıyor. Matematiğin hayatın bütün alanlarında olduğunu belirten Ilgaz, öğrencilere öğretilmesi gereken matematik sistemi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

‘Çevresinde matematik dehası olarak anılıyor’

Gazetemize matematiğe olan ilgisi hakkında önemli bilgiler veren Gölcüklü Kemal Ilgaz, öncelikle kendisini tanıttı. Kemal Ilgaz, ‘Depremden önce Gölcük’te ikamet etmekteyim. Depremden sonra da 2001 yılından beri Şirinköy Kalıcı konutlarında ikamet etmekteyim. Matematikte 25 yıl önce ilgimi çeken bir şeyler oldu. Matematikteki her bir işlem maddesi yenileri getirdi.

Sadece matematikle yetinmedim. Tarım projelerimiz var. Fibonacci sayılarının bilim dalları üzerine entegresi (uyarlanması) üzerinde çalışıyorum. Matematik konusunda da bu doğrultuda formülleri  kendi başıma geliştirdim. Matematiğim iyi olduğu için konulara da hakim oldum. Asıl mesleğim İnşaat Teknikerliği.’

Sizce Matematik nedir?

Matematik aslında bütün bilim dallarının yöneticisidir, şifresidir. Matematikle ve sayılarla arası iyi olan kişiler bu bilim dalını değişik alanlarda ve aktivitelerde kullanıyorlar. Örnek verirsek, matematik bilimi; resim, heykel, peyzaj düzenlemelerinde vb. gibi yani hayatın bütün bölümlerinde kullanılıyor. Mesela zamanında yaşayan ünlü Ressamlar resimlerinde fibonacci sayı tekniklerini kullanmışlardır. Ayrıca Beethoven, Bach gibi ünlü efsane sanatçılar eserlerinde bu sayı sistemlerinden yararlanmışlardır. Bu sistemleri entegrasyon yapabilen kişiler kullanmaktadır. Bu sayı sitemleri aslında doğanın yapısında da dengeyi oluşturmaktadır.

Sizce Türkiye’de matematik bilimine olan ilgi yeterli midir?

Ülkemizde okullarda verilen matematik bilgilerinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Günümüzde çarpım tablolarını bile bilmeyenler var. Matematiğin metotları vardır. Eğer bu metotlarla matematik öğrencilere öğretilirse o bilgiler kalıcı olur.

Peki Okullarda verilmesi gereken matematik sistemi nasıl olmalı?

Fibonacci sistemi ile ilgili bütün detaylar verilmek kaydıyla öğrencilerin hepsine bu sistem öğretilmeli. Çünkü bu sistem hayatın bütün alanında kullanılıyor. Bu sistemi öğrenen öğrencilerin matematiğe olan bakış açıları da değişecek. Şu anda verilen sistem ne yazık ki birçok öğrenciyi cezbetmiyor, öğrencilerin hafızaları istenilen düzeyde gelişmiyor, matematiği tam olarak öğrenemiyorlar.

Matematik zor bir bilim dalı mıdır?

Kesinlikle zor değil. Matematikte çok fazla konu var. Bazı kurallar var. Bu kuralları konular üzerinde uygularsan matematik kesinlikle zor olmayacaktır. Okullarda Matematiğin yanında tasarı Geometri de öğretilmeli. Çünkü öğrenciler tasarlamayı öğrenmeli. Tasarlamayı öğrenen öğrencinin hafızası da, bakış açısı da gelişiyor. Bu çok önemli.

Matematikte yeni fikirler ürettiniz, bunu nasıl başardınız?

Matematikte direk olarak formül üretmedim. Üzerine çok çalıştım. Her konunun üzerinde yeni fikirler ürettim. Üzerinde çalıştığım konular üzerinde bir bilgi kırıntısı doğdu. Onun üzerine de yoğunlaşınca yeni bilgiler doğdu ve yeni formüller geliştirdim.

Haber: Arif ÖZTOK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.