DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın “RİSKLİ BİNA BIRAKMAYACAĞIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın

RİSKLİ BİNA BIRAKMAYACAĞIZ

17 Ağustos 1999’da Asrın Felaketi olarak adlandırılan Gölcük Depreminin 21. Yıldönümünde Şehitlerimiz Kavaklı Sahili’nde gerçekleştirilen anma programıyla anıldı. Gerçekleştirilen anma programında duygusal anlar yaşanırken, programda coronavirüs tedbirleri tam anlamıyla uygulandı.  Törende konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Kocaeli genelinde riskli bina bırakmayacaklarını ifade etti.

Anma programına katılım çok yoğun oldu

Anma programına Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, TBMM Başkan Vekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özer, AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Dz. Ana Üs Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Ümit İlbayı, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Ökkeş Alpaslan Karcı, Gölcük İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, Belediye Başkan Yardımcıları, Kaymakamlık Daire Müdürleri, Belediye Birim Müdürleri, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı,  BBP İl Başkanı Remzi Kaya, MHP İl Başkan Vekili Hüseyin Çakıroğlu, Gölcük Müftü Vekili Adnan Yıldız, GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, İlçemizin Siyasi Parti Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri, ilçemizin STK ve Dernek Başkanları ile vatandaşlar katılım sağladı.

Deprem stantlarını gezdiler

Programa katılım sağlayan Vali Yavuz, Kaymakam Karabulut ve Başkan Sezer 17 Ağustos Deprem stantlarını gezerek, incelemelerde bulundu.

Şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar okundu

17 Ağustos 1999 Asrın Felaketinin 21.yıldönümü anma programına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlandı. Akabinde Gölcük Müftü Vekili Adnan Yıldız şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dua okumasını gerçekleştirdi.

Sezer, ‘Depremin en acı kaybını Gölcük yaşamıştır’

Anma programında konuşma yapan Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ’17 Ağustos 1999 depreminin 21.yılındaki anma etkinliğimize hoş geldiniz. 17 Ağustos1999 depremi bize 45 saniyede nasıl bir insan hayatının, bir şehrin yaşamının değiştiğini öğretti. 45 saniyenin sonrasında çok şeyler öğrendik. Aslında depremin değil depreme dayanıklı olarak yapılmayan binaların insan hayatını sona erdirdiğini gördük. Kısa süre önce Elazığ Sivrice’de yaşanan deprem bize deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. 17 Ağustos’ta Gölcük’te meydana gelen ve hayatını kaybedenlerin 5 bin 843’ü Gölcük’ten yaşandı. Aslında depremin en acı kaybını Gölcük yaşanmıştır. Bütün bu acılara rağmen tüm Gölcüklü hemşehrimiz büyük mücadele vermiş, yerel yönetimimiz devletimizin büyük desteği sayesinde Gölcük’ü yeniden ayağa kaldırmıştır. 21 yılda Gölcük’te önemli dönüşümler hayata geçirilmiştir. Denizevler bölgemiz, Sivri Tepe konutlarımız ve Sanayi bölgemiz önemli çalışmalarımızdır. Bizler 17 Ağustos depreminin büyük tecrübesini Nisan ayındaki Sivrice’deki depremde gözlemledik. Gölcük Sivrice’deki kardeşlerini yalnız bırakmamış, depremden ders çıkarttığını herkese göstermiştir. Bu münasebetle Asrın felaketinin 21. Yıldönümünde hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, bir daha aynı acıların yaşanmamasını temenni ediyorum’ dedi.

Büyükakın, ‘Bu şehrin kentsel yenilenmesi yapılacak’

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ’21 yıl önce yaşanan asrın felaketini anmak, hatırlatmak, gelecek nesillere aktarmak, bir daha böyle afetlerin yaşanmaması için görüşlerimizi ortaya koymak için bu akşam bir araya gelmiş bulunmaktayız. Anma programları çok önemli. Allah’a şükürler olsun ki hepimiz Müslümanız, İman sahibiyiz. Böyle felaketler yaşadığımızda bu durumun acısından daha kolay çıkmamızı sağlıyor. Allah imana mükellef tuttuğu insanları akletmekle de mükellef tutuyor. Akla hitabet eden bir dinimiz var. Bu yüzden bizler bilim adamlarımızın çağrısına uymalı, onların isteklerine cevap vermeliyiz. O günden bugüne kadar Kocaeli’de ve Gölcük’te çok önemli projeler yapıldı. Biliyorsunuz ki depremde çok sayıda binamız yıkıldı. 120 bin yaklaşık bağımsız birim yıkıldı. Bizler bu sayılara bakıp bilimsel etütlerimizi yapıp, çalışmalarımızı ortaya koyacağız. 41 adet sismik cihaz konuldu. Kentsel dönüşüm master planı hazırlandı. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız buraya geldiğinde bunun müjdesini bize verdi. Bu şehire kentsel yenilenmenin müjdesini verdi. Bize düşen riskli alanları, riskli binaları, risk projelerini ortaya koyup çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. Bugün coronavirüsle mücadele ediyoruz. Allah korusun ikincisi de gelebilir. Burada sizleri uyarmak istiyorum. Coronavirüs tedbirlerine mutlaka uyalım, kurallara uyarsak bu salgın hastalığı çok daha kolay atlatacağız’ dedi.

Vekil Şeker, ‘Deprem corona salgınından çok daha tehlikeli’

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, ‘Aslında bu tür olayları, felaketleri sadece yıldönümlerinde değil her gün anılması gerekir. Özellikle yerel ve ulusal basınımızın bu tür depremleri sürekli gündemde tutması gerekir. Çünkü biz konum olarak deprem bölgesinde yaşıyoruz. Topraklarımızın yüzde 40’ı deprem hattındadır. Depremin her an olma ihtimali çok yüksek. O yüzden sürekli tedbir almamız gerekir. Az önce Büyükşehir Belediye Başkanımız pandemiden bahsetti. Deprem kesinlikle coronavirüsten çok daha tehlikeli. Şu ana kadar coronadan 5 bin küsur vatandaşımız hayatını kaybetti. Ama sadece Gölcük depreminde 18 bine yakın hayatını kaybeden vatandaşımız var. Diğer depremleri düşündüğümüzde bu rakam 100 binlere çıkıyor. Gerekli tedbirleri alırsak, ön çalışmalar yaparsak can kaybı seviyesini minimum seviyesine çekeriz. Devletimiz bu konuda üzerine düşeni yerine getiriyor. Bugüne kadar 6 değişik çalışma yapılmıştır. Bugüne kadar depremden canımız çok yandı. Devletimiz Kocaeli’de vatandaşına 77 milyon kira yardımını sağlamıştır. Devletimiz şefkat elini uzatıyorsa vatandaşlar da elini uzatmalıdır. Bizler evlerimizi güven altına almak zorundayız. Kentsel dönüşüm çok önemli. Kesinlikle yapılmalıdır.  Bir önemli konuda olası bir afet durumunda ilkyardım eğitimleri çok önemlidir. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizi kutluyorum. Çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza önemli ilkyardım eğitimi veriyorlar. Bizler mutlaka olası bir depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu münasebetle Asrın felaketi olan 17 Ağustos 1999 depreminde hayatlarını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz’ diyerek konuşmasını tamamladı.

Vekil Akar, ‘Gölcük Merkezindeki kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalı’

TBMM Başkanvekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, ’45 saniyelik depremde 45 sene unutmayacağımız bir afet yaşadık. Gölcük depreminde hayatlarını kaybeden şehitlerimizi anmak için buradayız. Gölcük’te hepimiz bu afeti yaşadık. Gölcük depremi bir şeyi öğretti bize. Nasıl kurtarılması gerektiğini, nasıl yardım edilmesi gerektiğini öğretti. Ama unutulmaması gereken iki şey var. Biricisi depremin öldürmediğini, ikincisi ülkemizin deprem kuşağında olduğudur. Bugüne kadar Türkiye’de 170 bin deprem oldu. Yani her gün sallanıyoruz. Ama biz depremin yıldönümünde depremi konuşuyoruz. Ama soru bu değil, soru depremden önce ne yapmalıyızdır. Eğer bu sorunun cevabını bulabilirsek olası afetlerde can kaybını en aza indiririz. Şimdi 17 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Son yüzyılda 7’nin üzerinde 15 deprem gerçekleşmiş. Çok basit depremlerde yine vatandaşlarımızı kaybetmişiz. Depremleri görüyoruz, olay yerine gidiyoruz, yardımlar ediyoruz ama iki gün sonra depremi yine unutuyoruz. Evet devlet çalışıyor, kanunlar çıkıyor, meclis çalışıyor ama sorunlar hala devam ediyor. Gölcük depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Gölcük özelinde 3 projeden 2’si hayata geçirildi. Fakat üçüncü proje olan Gölcük Merkezdeki Dönüşüm mutlaka yapılmalı. Bunu bastırarak projenin yapılmasını hayata geçirmeliyiz. Gölcük’te yıkılması gereken binlerce binalar var. Onun için el ele vermeli, yıkılması gerekenler yıkılmalı, yardım edilmesi gerekenlere yardım etmeliyiz. Önemli olan canları yaşatmalıyız. Gölcük depreminde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum’ dedi.

Vali Yavuz, ‘Kocaeli’de riskli bina bırakmayacağız’

Vali Yavuz, ‘1999 depremi bize depremi öğretti. Daha doğrusu depremi nasıl yönetiriz bunu öğretti. Daha önce bizler kriz yönetimini yapıyorduk. Şimdi depreme hazırlanmayı öğrendik. Dolayısıyla biz 7 ve üzeri depremlere nasıl hazırlanmalı, olası kriz durumlarından nasıl çıkabiliriz bunları öğrendik. Deprem teşkilat yapımızı kurduk. AFAD’ı hayata geçirdik. Biz daha önce arama kurtarma ekiplerini o illerde çalışan birimlerden kuruyorduk. Bunların çoğu depremzede. Bizler şu anda ne yaptık. Afet Müdahale planı oluşturduk ve birbirine yardım edebilen birimleri kurduk. Yani çok önemli bir avantajı oluşturduk. Sahada çok başlılık başarıyı getirmez. Bizler çok başlı sistem yerine tek elden yönetim sistemini hayata geçirdik. Bu yüzden yaptığımı çalışmaları başarıyla organize ediyoruz. Kocaeli Türkiye’nin dünyayla yarışan bir şehir. Bu yüzden burada olabilecek bir depremin Türkiye’nin sanayisinde olumsuz bir durum açabilir. Bu yüzden çalışmalarımızı buna göre yapmalıyız. Kocaeli’de sıkıntılı binalarımız var. Bu konu bizim bilgimiz dahilinde. Bu konuyu önümüzdeki süreçte Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte çalışma yapıyoruz. Kocaeli’de riskli bina bırakmayacağız. Bizler hiçbir zaman vatandaşlarımızı ölüme terketmemeliyiz’ diyerek konuşmasını tamamladı.

Afet eğitimin birincisi Zehra Sülün oldu

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, anma programında eğitimlerinde başarılı gösteren gönüllülerine sertifikalarını takdim etti. Başkan Kocaman, GESOTİM’i gerek ulusal gerekse uluslararası mecrada çok iyi noktaya getirdiklerine vurgu yaparak, GESOTİM’e her zaman destek verilmesi gerektiğini ifade ettiler. GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman afet eğitimlerinde Zehra Sülün’ün birinci olduğunu belirterek, eğitimlerde başarı gösterenleri tebrik etti.

Tekoğul, deprem konusunda sunum gerçekleştirdi

Konuşmaların ardından AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, depremle ilgili sunum gerçekleştirdi. Tekoğul, vatandaşlara deprem için önemli konularda uyarılarda bulundu.

Deprem Anıtına çelenk bırakıldı

Konuşmaların ardından programlara gece 03.02’ye kadar ara verildi. Gece saatler 03.02’ye geldiğinde Kavaklı Sahili’nde bulunana Deprem Anıtı’na çelenk bırakılarak, şehitlerimiz için dualar okundu.

Haber: Arif ÖZTOK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.