DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel “ DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMA, UNUTTURMA”

CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel “ DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMA, UNUTTURMA”

CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel

“ DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMA, UNUTTURMA”

CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin 21. Yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada 17 Ağustos tarihi yaklaştığında, deprem gerçeğini yaşamış olan hepimizin hafızalarında o gece yaşanan korku, acı ve endişe kendini tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Biz depremi unutmadık ve unutmayacağız” dedi.

“17 Ağustos tarihi yaklaştığında o gece yaşanan korku, acı ve endişe kendini tekrar tekrar hatırlatmaktadır”

CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel yaptığı açıklamada, “Öncelikle depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet geride kalan ailelerine sabırlar diliyorum. Asrın felaketi olarak kabul edilen 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen, 17 Ağustos tarihi yaklaştığında, deprem gerçeğini yaşamış olan hepimizin hafızalarında o gece yaşanan korku, acı ve endişe kendini tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Yaşadığımız 17 Ağustos depremi, ortaya çıkarttığı ekonomik, toplumsal ve psikolojik sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, ülke tarihimizde yaşanan en önemli felaketlerin başında gelebilecek bir tahribat ortaya koymuştur. Hatta depremin şiddeti, yayılma şekli, can kaybı ve yıkımı ele alındığında Türkiye’deki ve dünyadaki milyonlarca insanı yakından ve derinden etkilemiştir.

Yeni oluşabilecek  depremlere karşı hazır olma bilincini hala kavrayamadığımız aşikardır”

Sözlerine devam eden Başkan Gürel, “ Resmi rakamlara göre 18.000’in üzerinde hemşerilerimizin hayatını kaybettiği, 50.000’in üzerinde insanımızın yaralandığı, 350.000’e yakın bina ve işyerlerinin hasar gördüğü 17 Ağustos depremi, gerekli tedbirlerin ve önlemlerin alınmadığında doğal afetlerin ne kadar büyük toplumsal, ekonomik ve psikolojik felaketlere dönüşebileceğinin en acı örneği olarak tarih sayfalarına kazınmıştır. Fakat bu acı tabloya rağmen depremlerin yaratacağı yıkımın, acının ve toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, yeni oluşabilecek  depremlere karşı hazır olma bilincini hala kavrayamadığımız aşikardır. Çünkü aradan yıllar geçmesine rağmen birçok deprem gerçeğini yaşamış binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmemiştir. Deprem anında kent merkezlerinde ve büyük yerleşim yerlerinde toplanma alanları yeterli olarak belirlenmemiş ya da halkımız bilgilendirilmemiştir. Deprem sonrasının da yaşanan bütün acıların üzerine modern ve planlı bir Gölcük hayata getirilememiştir. Deprem sonrası yapılması gereken, ama yerel iktidarın planlayamadığı ve yıllar sonra hayat geçirilmek istenen kent merkezi kentsel dönüşüm projesi de aradan geçen 5 seneye rağmen hala belirsizliğini korumaktadır. Buna benzer bir çok sorun sıralayabiliriz. Ama bunların dışında bütün uzmanların ortak kanaatine göre, yakın zamanda gerçekleşmesi düşünülen İstanbul ve Marmara denizinde oluşacak depremin bilinirliğine rağmen gerekli tedbirler alınmamaktadır” dedi.

“Rant, insan hayatının önüne geçmiştir”

Başkan Gürel son olarak , “Bütün bu gerçeklere ve özellikle deprem kuşağında olmamıza rağmen, hükümetin gelir elde etmek amacıyla hayata geçirdiği “ İmar Barışı” ile de bütün kaçak ve denetimsiz binalar ruhsatlandırılmış ve insanlarımız adeta kaderine bırakılmıştır. Dolayısıyla rant, insan hayatının önüne geçmiştir. Bir kez daha kalın harflerle belirtmek isterim ki; 21 yıl önce yaşadıklarımızın tekrar yaşanmaması için ülke olarak deprem gerçeğini unutmamamız ve daima hazır olmamız kaçınılmazdır. Depremlere hazır olmak içinde, bilimin, tekniğin ve tabiatın sesine kulak vermemiz, çıkarılan deprem yönetmeliklerinin tekrar gözden geçirilerek revize etmemiz ve uygulanmasını denetlememiz, bunlarla birlikte imar barışı ile ruhsatlandırılan yapıları denetleyerek, deprem riski taşıyanların gereğini yerine getirmemiz gerekir. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.  Deprem gerçeğini unutma, unutturma” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.