DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı “KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ, TARIMIMIZIN BELKEMİĞİDİR”

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı

“KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ, TARIMIMIZIN BELKEMİĞİDİR”

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü münasebetiyle bazı açıklamalarda bulundu. Dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretim, gıda güvenliği ve beslenmede kadınların en önemli rolü oynadıklarını ifade eden Başkan Çanakçı , “ Kadın Çiftçilerimiz, tarımımızın belkemiğidir” dedi.

 “Yüzde 95’i sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil”

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı yaptığı açıklamada, “Tarımda çalışan kadınların yüzde 95’inin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir, “Kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi için teşvik edici önlemler alınmalıdır. Çalışma hayatının her alanında yer alan kadınların tarımsal üretimde de yaptıkları katkılarla çok önemli roller üstleniyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde emek yoğun işleri çoğunlukla kadınların üstlendiğini ve iş yüklerinin genellikle erkeklerden daha fazla, kadınların, Türkiye’de büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımının da kalbindedir” dedi.

“Günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, tarımımızın belkemiğidir”

Sözlerine devam eden Başkan Çanakçı, “Günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, tarımımızın belkemiğidir. Dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretim, gıda güvenliği ve beslenmede kadınlar en önemli rolü oynamaktadır. Ülkemiz ancak, kadınların potansiyelini açığa çıkarabildiği ve kadınların toplumsal refahtan pay alabildiği ölçüde tarımsal, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş bir ülke konumuna gelebilir. Tarımda, mevcut sigorta primleriyle kayıt dışılığı önlenemeyecek ve kadın çiftçilere tarım Bağ-Kurunda ayrıcalığı şarttır. “Tarım Bağ-Kur primleri çok yüksek. İndirimsiz aylık 913 lira 8 kuruş, borcu yoksa yüzde 5 hazine teşvik prim indirimi ile 781 lira 37 kuruştur. Çiftçilerimiz bu rakamları ödemekte güçlük yaşıyor. Tarımda çalışan kadınların yüzde 95’i sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi için teşvik edici önlemler alınmalıdır. Kadın çiftçilerimiz için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık talep ediyoruz.  Bu yıl 27 gün olarak uygulanan, 2023 yılında 30 güne çıkacak olan Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sayısı, 2008 yılında olduğu gibi 15 güne indirilmelidir.  Tarımda çalışan kadınlar, sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum nedeniyle, hizmet borçlanması yapılabilmelidir.   Engelli bakımını üstlenen kadın çiftçilere, prim ödemesinde ayrıcalık sağlanmalıdır” dedi.

“Genç kadınlarımızı tarımda tutmalıyız” 

Başkan Çanakçı sözlerinin devamında, “ Genç kadınların, tarımda kazanamadığı için kırsaldan kaçmaktadır, “Hayvancılık işletmelerinde yem fiyatlarının yüksek olması, sebzecilikle uğraşan çiftçilerimizin sebze fidelerinde destek alamaması, elektrik fiyatlarının ve sulama ücretlerinin yüksek olması gibi sorunlar kadın çiftçilerimizin de mağduriyetine sebep olmaktadır. Genç kadınlarımızı tarımda tutmalıyız. Kadınlarımızı kırsalda tutmanın yolu, tarım Bağ-Kur primi ile ilgili yapılacak düzenleme, girdi fiyatlarına yapılacak müdahale ve tarımın her alanında zamanında verilecek desteklerden geçmektedir. Tarımda çiftçiler, özellikle de kadın çiftçiler eğitilmeden verimliliğin sağlanamayacaktır “Bu düşünceyle ülke çapında ‘Kadın Çiftçi Eğitimi’ programını sürdürüyoruz” dedi.

“Sağlıklı nesiller yetiştirebilmenin yolu kadınları eğitmekten geçer”

Başkan Çanakçı son olarak, “2012 yılında, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan “Kadın Çiftçi Eğitim İşbirliği” protokolü çerçevesinde eğitimlerin gerçekleşmiştir. bu çerçevede kadın çiftçilere, sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ana eğitim konuları yanında, her türlü tarımsal faaliyetlerle ilgili eğitim verilmiştir. Eğitimlere katılan kadın çiftçilerin, önümüzdeki yıllarda, yaşadıkları toplumun kırsal kalkınmasına katkı sağlayacaklarına olan inancını vurgulayan Çanakçı, “190 bin kadın çiftçimize eğitim verdik, vermeye devam edeceğiz. Şu gerçek çok iyi bilinmelidir ki, sağlıklı nesiller yetiştirebilmenin yolu kadınları eğitmekten geçer. Kadın çiftçilerimizin eğitimi, tarımda modern tekniklerin uygulanmasını kolaylaştıracak, verimliliği ve kaliteli üretimi artıracak, ülke tarım ve ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle kadın çiftçilerin sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceğimizi  bildirerek, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutlarım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.