DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

KSO Başkanı Zeytinoğlu eylül ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Eylül ayında ÜFE’nin aylık yüzde 2.65 artışla yıllık yüzde 14.33’e yükseldiğini görüyoruz. Döviz kurlarındaki artışlar maliyetleri artırması sebebiyle ÜFE’ye daha hızlı yansıyor. ÜFE’deki aylık değişimlere baktığımızda sadece enerji kaleminde yüzde 0.01’lik çok küçük gerileme olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan imalat sanayinde yüzde 2.83, ara mallarında yüzde 3.63 ve sermaye mallarındaki yüzde 2.90’lık artışlar ise ÜFE’deki aylık genel artışın üzerinde gerçekleşmiş. Sanayi sektöründeki bu artışların üreticilerimize maliyet baskısı oluşturduğunu görebiliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, yıllık ÜFE’nin yüzde 14.33 ile temmuz 2019’dan sonraki en yüksek seviyesine ulaştığını ve TÜFE’nin de üzerinde çıktığını söyleyerek, “ÜFE’de gerçekleşen bu artışların önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarını da etkileyerek yukarı çekebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu TÜFE’ye ilişkin değerlendirmesinde, “Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0.97 artışla yıllık yüzde 11.75’e geriledi. TÜFE’deki aylık artışı sınırlı tutan ve yıllık TÜFE’nin yatay seyir izlemesinde giyim ve ayakkabı grubu ile KDV indirimi gerçekleştirilen eğitim gruplarındaki gerilemenin etkisini görüyoruz. Giyim ve ayakkabı grubunda 2019 eylülde yüzde 2.13, 2018 eylülde yüzde 3.97 artış vardı. Bu yıl ise yüzde 0.03 geriledi. Bu, pandemi nedeniyle talep düşüşü yaşandığına işaret. Diğer taraftan TÜFE’deki aylık artışın en yüksek olduğu grupların yüzde 3.02 ile ev eşyası ve yüzde 1.84 ile ulaştırma olduğunu görüyoruz. Burada, kur artışları, otomobildeki ÖTV ve fiyat artışlarının ulaştırma grubuna ve dayanıklı tüketim malları gruplarına yansıdığı karşımıza çıkıyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.