DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk “PANDEMİ EN ÇOK KİRACILARI ETKİLEDİ”

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk “PANDEMİ EN ÇOK KİRACILARI ETKİLEDİ”

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk

“PANDEMİ EN ÇOK KİRACILARI ETKİLEDİ”

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19 pandemisinde en çok iş yerleri kapalı olduğu halde kira vermek zorunda kalan iş yeri sahipleri olduğunu ifade ederek kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşma sağlanarak kira indirimi hakkının verilmesi gerektiğini belirtti.

“Mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira, hukuki bir sorun olarak ortaya çıktı”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk konu hakkında yaptığı açıklamada “Coronavirüs pandemisinden ötürü kapalı kalan işyerlerinde kiracı ile mülk sahipleri arasında, kiralara yönelik olarak birtakım sorunların oluştuğunu gördük. Yargıtay da bu konu ile ilgili olarak içtihatlarına göre pandemiyi mücbir sebep olarak görüyor. Mücbir sebep olan pandemide, karar olarak kirayı kaldırmıyor fakat kira indirim hakkını, kira ödenemeyecek durumda ise tazminatsız fesih hakkını kiracıya veriyor. Bu durumu bazı işyerlerinde ve konutlarda gördük. Mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira, hukuki bir sorun olarak ortaya çıktı. Mücbir sebep olan pandemi de Yargıtay’ın bu kararı vermesinde kilit rol oynadı. Mücbir sebep olduğu için kiracılar, mevcut kiralarından indirim talep edebilir. Ödeme yapamayacak durumda ise tazminatsız fesih hakkını kullanmak isteyebilir fakat bu durumda kiralanan yeri de boşaltması gerekir. Bir de mülklerde yapılan masrafların kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait olduğu konusu, tartışmalara sebep oluyor. Bunu da açıklamak gerekir. Bina, ortak kullanım yerleri de dairelerde yapılan bakım ve düzenlemeleri kimin ödeyeceği konusu anlaşmazlıkları ortaya çıkarıyor. Binalarda yapılan tadilat ve onarımlar, mülk sahipleri tarafından karşılanır. Günlük hizmet giderleri ise kiracılar tarafından verilir. Binalarda çatı değişikliği, dış cephe düzenlemesi, apartman araç gereçlerinin tamir masrafları, asansör bakımları gibi konularda masraf, ev sahipleri tarafından giderilir. Kiracılar, oturdukları evlerde boya gibi işler yaptırırsa bunu kendileri karşılar. Yani isteğe bağlı yapılan masraflar, ev sahibine yüklenemiyor. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan tadilat yapılamıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.