DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Çolular’dan önemli uyarı KURALSIZ HAYAT OLMAZ

İlçe Sağlık Müdürü Çolular’dan önemli  uyarı KURALSIZ HAYAT OLMAZ

İlçe Sağlık Müdürü Çolular’dan önemli  uyarı

KURALSIZ HAYAT OLMAZ

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, tüm dünyayı etkisi altına alan ve son zamanlarda hızla artış gösteren vaka sayıları hakkında bilgi vererek tedbirlere her zamankinden daha fazla uymamız gerektiğini ifade etti. Müdür Çolular , tedbirler konusunda çok dikkatli davranmamız  gerektiğinin altını özellikle çizdi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19 Pandemisinde vaka sayıları ilçemizde hızla artış göstermeye devam ediyor. Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen hala kurallara uymayan  vatandaşlar nedeniyle hızla artan vaka sayıları büyük tehlike oluştururken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular vatandaşların tedbirlere eskisin daha çok riayet etmesi gerektiğini ifade ederek vaka sayıların çok hızlı bir şekilde artış gösterdiğini belirtti.

“Mart ve Nisan ayına göre çok ciddi oranda vaka artışı var”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular yaptığı açıklamada, “ Mart ayından beri etkisin gösteren Covid -19 salgınında  vaka sayılarındaki hızlı artış devam ediyor. Ciddi bir risk altındayız. Şöyle ki; özellikle sürecin başından beri, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk vakalar görüldükten bu yana, ilçemizde yaz aylarındaki vakalarda bir azalış gördük ama Eylül, Ekim ve Kasım aylarında kademeli yükselişi şu an görmekteyiz. İlk döneme; Mart ve Nisan ayına göre çok ciddi oranda vaka artışı var. Birincisi, vakaların görülme sıklığı artmakta. Test alınan kişilerin pozitif olma oranı ve hastaneye yatış oranı artıyor. İlerleyen zamanlarda hastane kapasitesinin yetmemesi sıkıntısı ile karşı karşıya gelebiliriz. Kişiler, evde izolasyona uygun değilse ve kronik rahatsızlığı olan kişilerse onları hastaneye yatırabiliyoruz. Bu durum böyle giderse yoğun bakım sıkıntısı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bizim, tedbirler konusunda çok dikkatli davranmamız lazım. Özverili olmamız gerekiyor. Çok fazla dikkat edilmeyen belli başı hususlar var. Bu hususlara daha sıkı sıkıya sarılmamız lazım. Üç katlı cerrahi maskeleri, ağız ve burunu kapatacak şekilde takmalıyız. Bu önemli bir bariyer ve virüsle karşılaşsak bile bu maskeler sayesinde ya korunuyorsunuz ya da çok az bir virüsle karşı kalıyorsunuz. Bu durumda hastalık hafif atlatılabiliyor. İkincisi sosyal mesafe. Kapalı ortamlarda uzun süre bulunmamalıyız ve mümkünse kapalı ve kalabalık ortamlara girmemeliyiz” dedi.

“Evlerde ve işyerlerinde üç kurala harfiyen riayet etmeliyiz”

Sözlerine devam eden Çolular, “Özellikle kış aylarında kendimizi izole etmeliyiz. Ortamda pozitif bir vaka varsa, konuştuğu zaman virüsler, damlacık yoluyla etrafa saçılabiliyor. Kapalı bir ortamda virüsle karşılaşmamız da olası. Buna dikkat etmemiz lazım. Özellikle yoğun çalışılan iş yerleri, ev oturmaları, cemiyetler, düğün, nişan ve taziye gibi durumlarda insanlar kapalı ortamda uzun süre kalabiliyor. Oranlara baktığımız zaman hanelerde vaka görülme olasılığı yüzde 50. Evde pozitif bir vaka olduğu zaman evin diğer bireylerine yayılma olasılığı daha yüksek. İlçemize baktığımız zaman vaka sıklığında, yüzde 50 oranında evlerde, yüzde 30 oranında işyerlerinde bulaş olabiliyor. Evlerde ve işyerlerinde üç kurala harfiyen riayet etmeliyiz. Maske düzgün takılmalı, el temizliği olmalı, mesafeye uyulmalı. Ortamı sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlemek yeterli olabilir. Bu kuralları, özellikle kış aylarında uygulamalıyız. Hem kendimiz hem de çevremizdeki insanlar için bu kurallar hayati önem taşıyor. Covid-19 hastalığında bizim kullandığımız belli başlı ilaçlar var. Aşı henüz bulunmadı ama bu aşı ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Umut verici haberleri de almaktayız. Ancak etkili bir aşı bulunana kadar bu kurallara çok sıkı bir şekilde uymalıyız ve kendimizi korumalıyız” dedi.

“Yeni alınan tedbirlerin etkili olmasın ümit ediyoruz”

Açıklamalarına devam eden Müdür Çolular, “ Son çıkan İl Hıfzıssıhha kararı ile yeni kısıtlamalar getirildi. Bunların en önemlilerinden biri de yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde sigara içme kısıtlaması oldu. Bunda önemli etken, maskenin çıkarılarak sigara içilmesi ile birlikte bulaş riskinin olması etkili oldu. Kararlara riayet etmemiz gerekiyor. alınan bu yeni tedbirlerin etkili olmasın ümit ediyoruz. Belirtilen yerlerde maskenin takılması önem arz etmekte. Bankamatik ve postane sıraları, alışveriş merkezleri gibi yerlerde sosyal mesafeye uyulmadığı, kümeleşmelerin olduğu gözlemleniyor. Dolayısıyla vaka artışlarına sebebiyet verilmektedir. Pozitif vakalar ve temaslılarında, hastanede yatış endikasyonları yoksa evde yatışları olabiliyor. Fakat bu kişilerin bazen izolasyon kurallarına uymadığı, bu kişilerin başka yerlerde olduğu tespit edilmektedir. Bu kişilere İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, yurtlara yerleştirme ve cezai işlem uygulanabilmektedir. İlçemizde en fazla vaka görülen lokasyonlar Çiftlik, Piyalepaşa, Merkez ve Şehitler mahalleleri, Yenimahalle ve son zamanlarda bazı diğer mahallelerimizde artışlar görülmekte. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu mahallelerde vaka artışı görmenin yanı sıra, diğer mahallelerde de bu artış gözlemlenmektedir. Bu yüzden virüs tehlikesinin her yerde olduğu ve önlemleri hayatımızın her anında uymamız gerektiğini hatırlatmak isterim” dedi.

“İlimiz ve ilçemizde en fazla pozitif vaka gördüğümüz yaş aralığı 20 ile 40 yaş arasında”

Müdür Çolular, son olarak “İlimiz ve ilçemizde en fazla pozitif vaka gördüğümüz yaş aralığı 20 ile 40 yaş arasında. Ama hastanelerde yoğun bakım durumuna baktığımız zaman 60 yaş üstünün hastanelerde daha fazla olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla 20 – 40 yaş aralığında bazı hastalar, bu rahatsızlığı hafif atlatabilir ama onlar, bulaştırıcılığı yüksek yaş grubu. Bu kişiler iş hayatında olan aktif kişiler. Onlara da büyük sorumluluk düşüyor. Genç erişkin insan grubunun maskesini katiyen çıkarmaması gerekir. Aynı zamanda bu işin vebali var. Başka bir kişinin hastalanmasına, daha kötü durumlarla karşılaşılmasına sebep olabilirler. Bu duruma özellikle dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.