DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İzmitli çiftçiler de katma değeri yüksek ürün yetiştirecek

İzmitli çiftçiler de katma değeri yüksek ürün yetiştirecek

Büyükşehir, 12 ilçenin tamamında Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğiiçin kolları sıvadı. Karamürsel’den sonra İzmitli çiftçilere de tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğihakkında sunum yapıldı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ni(TABİB) Kocaeli’nin tüm ilçelerine yaymak için kolları sıvayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’den sonra İzmitli çiftçilerle de bir araya geldi. Büyükşehir’in projesi ile köylerde ekonomik girdisi yüksek ürünlerin yetiştirilerek kırsal alanların tekrar cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

İZMİTLİ ÇİFTÇİLER KATILDI

Durhasan ve Akmeşe Mahallelerinde gerçekleştirilen toplantıya Arpalık, İhsaniye,Kısalar,Eseler,Bayraktar,Dağköy,Biberoğlu, Emirhan,Kozluca,Orhaniye,ÇubukluOsmaniye,Ambarcı,Yenice,Bağlıca,Balören,Çavuşoğlu,Dağköy,Düğmeciler,GülbahçeKadriye,Güvercinlik,Hasncıklar,Karaabdülbaki,Kurtdere,Mecidiye,Ortaburun,Sapakpınar,Sultaniye,Süleymaniye ve Zeytinburnu köylerinden çiftçiler ile Büyükşehir Bölge Koordinatörü Abdullah Köktürk,İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Temel Fidan, teknik personel ve mahalle muhtarları katıldı.

BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR

Sunumu gerçekleştiren Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Temel Fidan, biberiye 50 – 100 cm yükseklikte, çalı görünüşte, kışın yaprağını dökmeyen, çiçekleri soluk mavi renkli çok yıllık bir bitki olduğunu söyledi. Yabancı otlarla mücadelenin nasıl yapılacağı üzerinde duran Fidan, Biberiye’nin günümüzde kozmetik, parfümeri, aromaterapi, eczacılık ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığını vurguladı.

TIBBİ AROMATİK BİTKİ DESTEĞİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, birim alandan katma değeri yüksek ürün elde etmek ve birçok sektörde kullanım alanı olan ürün yetiştirmek için alım garantili Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği projesini başlattı. Kocaeli ekonomisini geliştirmesi amaçlanan proje kapsamında Kandıra da yaklaşık 1200 dönüm arazide 100 çiftçiye biberiye desteği verildi.

ALIM GARANTİLİ SÖZLEŞME

Alım garantili sözleşmeli üretim ile dikimi yapılan tüm çiftçi tarlaları ve ürünleri tarım sigortası yapılacaktır ve iyi tarım uygulaması sertifikası verilecek. Sözleşme sonrası ücretsiz bir şekilde verilen biberiye dikimi fidelerinin ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde (Eylül-Ekim ve Nisan-Mayıs aylarında) yapılacak. El ile dikimin yanında Büyükşehir Belediyesinin tahsis etmiş olduğu dikim makinası ile de dikimler gerçekleştirilecek.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

Üretimine başlanan tıbbi aromatik bitkilerin fide dikiminden hasat ve pazarlamaya kadar tüm aşamaları yerinde incelenerek Büyükşehir personeli tarafından danışmanlık hizmeti verilecek.

HER UYGULAMA SONRASI HAKEDİŞ DÜZENLENECEK

Çiftçi ile Ziraat Mühendislerimizin işbirliği ile doğal çapalama,gübrelemeve ilaçlama ile biberiye tarlaları hasada hazır hala getirilecek ve yapılan her uygulanma sonrası çiftçiye hakediş düzenlenecek.

BAŞVURU İÇİN İSTENECEK BELGELER

  • ÇKS Kaydı veya çiftçi belgesi ve tapu fotokopisi
  • En az tek parça 10 dekar arazide üretim yapılması gerekiyor. En fazla 15 da alan gerekmektedir.
  • Yetiştiricilik yapılacak ilçede ikamet ediyor olması
  • Arazi kiralık ise kiralık sözleşmesi
  • Kamu arazisi ise ( hazine, orman ) kullanım izni şartları gerekmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.