DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KENDİNE ÖZEN

15.02.2021
1.268
A+
A-

Kendine özen, kendine iyi davranmak, kendinle sağlıklı ilişki kurmak, akıl, ruh, beden, ruh dengesini yüksek seviyede tutmak için gereken aksiyonları almak ve bunları isteyerek yapmaktır.

Günlük yaşamın getirdiği bilinmezlikleri karşı dayanıklılığımızı arttırmak, güçlü ve etkisel olmak, istediğimiz hayatı yaşayabilmek için kendimize özen göstermeye ihtiyacımız var. Kendine özen göstermemenin sonucu psikolojik yıpranma (burn-out) oluyor. Eğer işiniz ağır ve yıpratıcı, stresli bir ortam ise aşağıda yazılanları uygulamanız size sağlığınızı ve iç huzurunuzu kazandıracak, daha uzun performans ile hayata devam etmenizi sağlayacaktır.

“Kendine özen” günlük ritüeller ve farkındalık ile zaman içinde geliştirilebilir. Bu güzel alışkanlığını geliştirmek için işte size birkaç önemli ipucu:

*Kendinize her koşulda nazik olacağınıza söz verin ve böyle de davranın,

*Kendinize her daim şefkat gösterin, en zor ve kendinize en kızdığınız zaman bile,

*Sezgilerinizi geliştirin, iç sesinize güvenin ve dinleyin. Sezgilerinizi dinlemek için gün içinde kendinize daha fazla zaman ayırın. (kısa aralar, nefes egzersizleri, meditasyonlar, öğle arası dışarıda kısa bir yürüyüş iyi gelecektir.)

Enerjinizi nasıl yöneteceğinizi ve canlı tutacağınızı öğrenin ve uygulayın; fiziksel aktivitenizi arttırın, bu sizin sadece fiziksel değil, mental direncinizi de arttıracaktır, daha fazla yeşil alanda olun, bol bol kendiniz topraklayın, klasik olacak ama mümkün olduğunca yeşil ve canlı gıda tüketin.

*Kendinize sık sık küçük de olsa, hoşunuza giden içten hediyeler alın.

*Sınırlarınızı sağlıklı hale getirin. Sağlıklı sınırlar, sağlıklı sevgi ve ilgiyi size getirir.

*İlişkilerinizde daha dürüst ve anda olun,

*Kendinize “dinlenme” ve “hiçbir şey yapmama” izin verin,

*Gününüze daha yüksek enerji ve pozitif tutum ile başlama yollarını araştırın; mesela sabahları dinleyeceğiniz güzel canlandırıcı müzik listesi hazırlayın. Ya da olumlama CD’leri dinleyin.

*Zaman yönetiminde size ve sevdiklerinize zaman yaratır şekilde ustalaşın. Kendinize daha fazla zaman yaratın,

* Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanın kalitesini arttırın. Uzun zaman bir arada olma yerine nasıl kaliteli zaman geçirebileceğinize odaklanın.

*İlişkilerinizde yakınlık ve derinlik yaratın. Arkadaşlarınızla geçireceğiniz daha fazla kaliteli zaman yaratın,

*Kendinize, işinize sevdiklerinize içten küçük sürprizler yapın, hayatınızda oyunu ve eğlenceyi ne olursa olsun sürekli kılın.

* Yapmak istedikleriniz, arzularınız ve ihtiyaçlarınızda çok net olun ve aksiyon alın,

*Hayatınızın her alanında daha fazla kendinize güven kazanın,

* Günlük gülümseme miktarınızı arttırın, hiçbir şey olmadan gülümsemek bile modunuzu yükseltecektir, bunu alışkanlık haline getirin, farkını göreceksiniz.(Nilgün Yetiş’in yazısından alıntıdır)

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.