DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

ADD Değirmendere’de mesaj verdi KURTULUŞUMUZ ATATÜRK İLKELERİNDE

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Gölcük Şubesi Başkanı Cemil Özbaş, yönetimi ve dernek üyeleriyle geçtiğimiz gün Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda önemli bir etkinliğe imza attı. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan ADD Gölcük şubesi buradan verdiği mesajla “Kurtuluşumuz Atatürk ilkelerinde” dedi.

“Tarihe altın harflere geçtiler”

ADD Gölcük Şubesi Başkanı Cemil Özbaş Değirmendere Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirdikleri çelenk sunumu ardından yaptığı basın açıklamasında şu sizlere yer verdi. Başkan Özbaş, “ Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Ocak 1915’te Londra’da toplanan Savaş Konseyinde, Çanakkale Boğazına denizden taarruz planı kabul edilmişti. İngiliz yetkililere göre, Gelibolu Yarımadası alınarak İstanbul yolu açılabilir, Türkler savaş dışı bırakılarak Rusya ile doğrudan bağlantı sağlanabilirdi. Bu amaçla İtilâf Devletleri; Çanakkale Boğazına ilk saldırılarına Kasım 1914’te başladılar. Bu sırada Sofya’da Askeri Ataşe olan Yarbay Mustafa Kemal Genelkurmay’a müracaat ederek yurda dönmek ve vatanın savunmasında görev almak istediğini belirtmesi üzerine Çanakkale 19. Tümen Komutanı olarak görevlendirilir. Gemilerden top ateşiyle kıyı istihkâmlarına yapılan bu saldırı, daha sonraki günlerde de tekrarlandı. Ancak bu muharebe sonucunda başarılı olamayıp Boğaz’ı denizden aşamayan İtilâf Devletleri, farklı bölgelerden yaptıkları çıkarma harekâtıyla yaklaşık 8,5 ay devam eden kara muharebelerini başlatmışlardı. Ancak bu safhada da başarılı olamayacaklar ve Anafartalar bölgesine çıkarma harekâtına girişeceklerdir. Ancak muharebelerin bu safhasında da başarılı olamadıklarından Gelibolu’yu tahliye etmek zorunda kalacaklardır” dedi.

“Halen de gemiler Çanakkale Boğazının çıkışında seyir defterine “Çanakkale geçildi” yazmazlar”

Özbaş sözlerinin devamında, “Tarihin kaydettiği en şiddetli çarpışmalardan sonra gemilerini kaybeden düşman kuvvetleri yenilgiyi kabul ederler ve “Çanakkale geçilmez” diyerek 18 Mart 1915 tarihinde geri çekilirler. Halen de gemiler Çanakkale Boğazının çıkışında seyir defterine “Çanakkale geçildi” yazmazlar o zamandan beri Çanakkale geçilmez. İngiliz Başbakanı David Lloyd George “İnsanlık tarihi birkaç yüzyılda bir dahi yetiştirebiliyor. Şu talihsizliğimize bakınız ki, Küçük Asya’da Mustafa Kemal çıktı, hem de bize karşı” diyerek mağlubiyetinin sebebini açıklıyor.  Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıldönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanın savunması için canlarını veren kahraman şehitlerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.