DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ÜÇ ŞEY

15.03.2021
1.239
A+
A-

İnsanların dünyaya bakış açılarının genişliğinin kelime haznelerinin genişliğiyle doğru orantılı olduğu biliniyor. Üç yüz kelimeyle yaşamını sürdüren bir insanla, çok okuyarak dil haznesini geliştirmiş insan tabi ki bir olamaz. Ne kadar geniş kelime haznesine sahip olduğumuzun yanı sıra, o kelimeleri kullanma biçimimizde çok ama çok önemli…

Mesajımızı net olarak karşı tarafa aktarabilmemiz sağlıklı iletişim kurabilmek adına kıymetli…

Konuşmalarımızda farkında olmadan üç şey yaparız :

1.EKSİLTME: Düşünmek, konuşmaktan hızlıdır. Düşündüğümüz her şeyi dile getirmeye kalksak çok uzun bir konuşma olabilir. Dolayısıyla bir şeyi anlatırken çok daha büyük bölümünü atlayarak bilgi veririz. Mümkün olduğunca kısa ve öz. İşte bu eksiltme, bazen başımıza büyük sorunlar açabilir. Kısa ve öz olmaya çalışırken, bazı gerekli bilgileri de atlarız. Bizim bildiğimiz şeyleri karşımızdaki kişinin de bildiğini varsayarak konuşuruz bazen.

2.ÇARPITMA: Bilgiyi kolaylık olsun diye eksilterek verdiğimizde, anlam eninde sonunda çarpıtılır. Kulaktan kulağa telefon oyununu hatırlayın. Oyunu başlatan ilk kişinin söylediği basit bir cümle bile son kişiye geldiğinde tamamen farklı bir şeye dönüşür. Eksiltme ve çarpıtmada karşımızdaki kişi bıraktığımız boşlukları kendi haritasına göre doldurur.

3.GENELLEME:  Sözü uzatmamak için yapılan genellemeler iletişimi kolaylaştırır. Her konuda şu durum hariç bu durum hariç gibi istisnaları sıralamaya kalktığımızda konuşma hem çok uzar, hem de sıkıcı olabilir. Ancak yapılan genelleme yargıya dönüştüğünde iletişimde kopukluk yaratır.

Hayatta kalmak ve mutlu olmak adına beynin yaptığı en önemli görevi İLETİŞİMİ SAĞLAMAK.  

Yarını iyileştirmenin tek yolu bugün neyi yanlış yaptığını bilmek ve onu iyileştirmeye yönelik çabalamaktır.

İletişim kazalarının önüne geçmek için yukarıda bahsettiğim üç unsur aklınızda olsun…

  • Daha az nefret et, daha fazla sev,
  • Daha az endişelen, daha fazla dans et,
  • Daha az al, daha fazla ver,
  • Daha az tüket, daha fazla üret,
  • Daha az somurt, daha fazla gülümse,
  • Daha az konuş, daha fazla dinle,
  • Daha az kork, daha fazla dene,
  • Daha az yargıla, daha fazla kabul et,
  • Daha az izle, daha fazla yap,
  • Daha az şikayetçi ol, daha fazla takdir et…

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Nisan 2022
29 Ağustos 2022
4 Eylül 2017
23 Ocak 2017
25 Nisan 2016
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.