DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Vali Yavuz, Esnaf ve İşletmecilerle bir araya geldi

Vali Seddar Yavuz,Kocaeli Ticaret Odası tarafından düzenlenen Covid-19 sürecinde lokanta, restoran ve cafelerde kontrollü normalleşme döneminde alınacak tedbirler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili istişare toplantısında ilimiz esnaf ve işletmecileriyle bir araya geldi.

Kocaeli Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan,İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, yönetim kurulu üyeleri, esnaf ve işletmeciler katıldı.

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut’un açılış konuşmalarıyla başlayan program Vali Seddar Yavuz’un Covid 19 pandemisi üzerine yaptığı değerlendirmeler ile devam etti.

‘Yaşadığınız zorlukları yakından takip ediyoruz’

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kim ne derse desin dünyada salgınla mücadelede örnek bir ülke olmuştur diyen Vali Yavuz sözlerine şöyle devam etti: “ Bu şehirde Pandemi sürecinde bugün itibariyle 1 milyon 100 bine yakın talep yerine getirilmiş olmakla birlikte 2020 yılında hükümetimiz Kocaeli’ye 2.1 milyar TL nakdi kaynak sağlamıştır. Gönül isterdi ki hiçbir işletmeyi kapatmayalım. Bu dönemde en çok üzüldüğümüz kesim esnaflarımızdır. Yaşadığınız zorlukları yakından takip ediyoruz. Sizlerle bu şehirde yaşıyor sizlerle beraber nefes alıyoruz.’

Evlerdeki misafirlikler devam ediyor

Alınan karar ve denetimlere rağmen salgın her gün artıyor diyen Vali Yavuz; “Evlerdeki hareketliliği çözemiyoruz. Evlerdeki misafirliklerdevam ediyor.  Her evin kapısına bir görevli koyma şansımız maalesef yok. Pandemi sürecinde 1 milyon 100 bin denetim yapmışız bu şehirde.  İlçe bazlı değerlendirmeler yapıyoruz, bu bulaş hangi ilçede nereden ne sebepten kaynaklanıyor tespit ediyoruz.  Gebze ve Darıca’daki artışların iş ve sosyal hareketlilikten dolayı İstanbul kaynaklı olduğunu değerlendiriyoruz. İzmit özelinde yaptığımız değerlendirmelere göre de sosyal hareketlilikten kaynaklı bulaşın arttığını düşünüyoruz.”

‘Yapacağımız tek şey maske takmak’

Ev hanımlarındaki salgın oranının işçi kesiminden daha fazla olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz:“Komşuluk ilişkileri bir şekilde devam ediyor. Ziyaretlerimizi bir müddet ertelemeli zorunlu hallerde de mutlaka maske takmalıyız. Bu şehirde göreve başladığımdan bugüne kadar  binlerce insanı makamda kabul ettim ve 345 ev ziyareti yaptım, evlere konuk oldum. Bu ziyaretleri yaparken maskemi taktım, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ettim. Bu kurallara hep birlikte dikkat etmeli ve kontrollü olmalıyız.”

‘Okulların açılması gerektiğine inanıyorum’

Çocukların okula gitmemesi yönünde gelen çağrılara da değinen Vali Yavuz: “Aileler çocukları sokağa çıkartıyor, parka götürüyor ve bundan da rahatsız değiller. Sokağa çıkma yasağına rağmen çocukların gezdiğine şahit oluyorum. Bu sebeplerden dolayı okulların açılması gerektiğine cani gönülden inanıyorum. Biz bununla yaşamayı öğrenmeliyiz.

Pandemi süreciyle ilgili güncel verileri paylaşarak değerlendirmelerde bulunan Vali Yavuz, yapılması gerekenleri anlattı: Kocaeli’de hayatını kaybedenlerin % 83,5’i 60 yaş üstü. 60 yaş üstü büyüklerimizi korumamız gerekiyor. Sırası gelen vatandaşlarımızın mutlaka aşılarını yaptırması gerekiyor. Sırası geldiği halde aşı yaptırmama konusunda direnenler var. Talimatımla hem sıra almakta zorlanan hem de sağlık ve diğer nedenlerle aşısını yaptıramayan büyüklerimizin aşılanma çalışmaları için gezici ekipler oluşturduk, bu ekiplerimiz kapı kapı gezerek, aşı çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bazı ilçelerde aşı yaptıranların oranı yüzde 83, bazı ilçelerde yüzde 55’tir. Ben ilk dozu oldum sıram gelince ikinci doz aşımı da olacağım. Yapılması gereken açık ve basit. 60 yaş üstünü aşılayarak koruyacağız ve özellikle maske takma konusunda tedbiri elden bırakmayacağız.Biz ülke olarak tedbirli olmalı, kurallara uymalı ve bu mücadeleyi kazanmalıyız. ‘

‘Esnaf kesimi eşraf kesimidir’

Denetimlerle ilgili gelen şikayetleri değerlendiren Vali Yavuz: Vaka sayıları artıyor. Bunu saklamıyor, açık açık söylüyoruz. İstanbul’a yakın olan ilçelerde vaka sayıları çok arttı. Özellikle bu ilçelerimize özel tedbirler alarak artan oranlı denetimlerimize devam ediyoruz.Benim koordinasyonumda Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Kurum ve Kuruluş Müdürleri,Oda Başkanları, Emniyet, jandarma, Muhtarlarımız ve zabıtalarımızla topyekûn sahadayız ve denetimlere devam ediyoruz. Bu işin çözümü birey kaynaklı. Herkesin başına polis ve jandarma koyacak kadar personelimiz yok.Biz sizlere güveniyoruz. Esnaf kesimi eşraf kesimidir. Eşrafın olmadığı bir şehir karanlık bir şehirdir. Zor günler geçiyorsunuz. Sokağın içindeyim, an be an izliyorum.Az kaldı biraz daha sabır ve özen gösterelim. İnşallah, bu sorunu bir an evvel sağlıkla neticelendireceğiz.”dedi.

Birlikte hareket etmeyi ve istişare içerisinde süreci kolaylaştırmayı amaçlayan toplantı; İlimiz esnaf ve işletmecileri ile birlikte Covid-19 sürecinde alınan kuralların istişare edilip, sorun, şikayet ve taleplerin dinlenerek, yapılması gerekenler noktasında görüş alış verişinde bulunulmasıyla son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.