DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gölcük’te 57. Kütüphane Haftası kutlandı KİTAP OKUMA ÇAĞRISI YAPILDI

Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce bu yıl 57. sinin kutlandığı‘’Çağları Aşan Söz ‘’ temalı  ‘Kütüphane Haftası’ Gölcük Anıtpark’ta kutlandı. Programda Kültür ve Turizm Bakanlığınca hayata geçirilen Gezici Kütüphane’ de tanıtım amacıyla ilçemize gelirken, Gezici Kütüphane yoğun ilgi gördü.  

 Bu yıl 57’ncisi kıtlanan Kütüphane Haftası münasebetiyle Anıtpark’ta düzenlenen programa  Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Şengül Avcı başta olmak üzere daire amirleri ve halkın katılımıyla gerçekleşti.

“Kütüphaneler, düşünsel dolaşımın merkezinde yer alırlar”

Bir dakikalık Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Şengül Avcı gerçekleştirdi.  Müdür Avcı katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasında, “ 1964’ ten bu yana kutlanılan ve nihayet 57.sini kutladığımız “Çağları aşan Söz” ana temalı kütüphane haftası kutlama programına hoş geldiniz.  Bilgi ve kültürel mirasın devamlılığı ve toplumlar arasında paylaşımı için kütüphanelerin varlığı son derece hayatidir. Çünkü kütüphaneler bilgiyi bünyesinde barındıran, onlara erişimi ve topluma yayılmasını sağlayan en önemli kurumlardır. Kütüphaneler, düşünsel dolaşımın merkezinde yer alırlar. Sosyal uyum ve barışı güçlendirmeye yönelik,  çeşitlilik içinde birlikte yaşamanın öğrenilmesine katkı sağlarlar.  Çağımızda yaşanan toplumsal değişim ve dönüşümlerden toplumsal bir kurum olan kütüphaneler de etkilenmektedir. Dolayısıyla ülkemizdeki özellikle halk kütüphanelerine atfedilen geleneksel kütüphane kavramının yeniden ele alınması, geliştirilmesi mevcut işlevlerinin çeşitlendirilmesi gereksinimi doğmuştur” dedi.

“Her kitabın bir okuru, her okurun bir kitabi muhakkak vardır”

Avcı sözlerinin devamında, “Halk Kütüphaneleri, toplumun her türkü bilgi gereksinimini karşılayan, bulunduğu yörenin sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik kalkınmasına katkı sunan, çoğulcu kültürü destekleyen toplumsal kuruluşlardır. Hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumun bütün kesimlerine hizmet götürün halk kütüphanelerinin değişen dünyanın modern yapılandırılmalarına paralel olarak teknolojik ve toplumsal dönüşümlere uygun hayata geçirilmesi temel hedeflerimiz arasındadır. Kütüphanelerin tarihsel işlevi bilgi toplumu çağında da önemini arttırarak geçerliliğini korurken , teknolojik  gelişmelerin kütüphanelerin yapı ve işleyişini etkilemeleri kaçınılmazdır. Dolayısıyla kütüphanelerimizi toplumun her kesimine hitap eden kurumlar haline dönüştürme ve niteliklerini yükseltme konusunda ortaya konan çabaları sürekli kılmak en büyük hedefimiz olmaya devam edecektir. Değerli Gölcüklüler bu bağlamda Şirinköy’de bulunan kütüphanemizde 32 Bin 243 kitap, 245 süreli yayın, kullanıcı hizmetine sunulmuş internet erişimli 17 bilgisayarımız mevcuttur. Son bir yılda hayatımızın merkezini işkâl eden pandemi nedeniyle “zorunlu olmadıkça evlerimizde kalalım “ uyarısı tam da bu nokta da kütüphaneleri akla getiriyor. Kütüphanemizden kitap ya da dergi ödünç alarak evlerimizde keyifli ve kaliteli zaman geçirebiliriz. Her kitabın bir okuru, her okurun bir kitabi muhakkak vardır diyerek sizleri kütüphanemizde görmekten büyük keyif alacağımızı belirtmek isterim” dedi.

“Kütüphanemiz üzerine düşen misyonu gerçekleştirmek için tüm gayretimizle çalışmaya devam edilecektir”

Avcı son olarak,  “Halkımızın okuma alışkanlığı kazanması, bilimsel, sosyokültürel kalkınmamızın sağlanması amacıyla kütüphanemiz üzerine düşen misyonu gerçekleştirmek için tüm gayretimizle çalışmaya devam edilecektir. Değişen  kütüphanecilik hizmet ve anlayışını sergileyebilmek, kütüphanemizle halkımızın kaynaşmasını sağlamak ve de kütüphanemizin cazibe merkezi haline dönüştürülmesi için farkındalığı arttırmak amacıyla 57. sini kutladığımız kütüphane haftasının yukarıda saydığımız amaçlara vesile olması umuduyla bol kitaplı günler dilerken; Bizlere hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza, Sayın Belediye Başkanımıza, İl Kültür Turizm Müdürümüze şükranlarımı sunar, etkinliklerimizde bizlere katkı sağlayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, buruda bizimle kitap okuma etkinliğine katılan Gölcüklülere çok teşekkür eder saygılar sunarım” dedi.

Ney dinletisi büyük beğeni aldı

Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Şengül Avcı’nın konuşmasının ardından Ney Sanatçısı Bilal Büçgün’nün Ney dinletisi gerçekleştirildi. Ney Sanatçısı Bilal Büçgün’ün Ney dinletisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Karabulut, “Günde en az bir saatimizi elektronik cihazlarımızı kapatalım ve kitap okumaya ayıralım”

Program daha sonrasında 2020 yılı içinde Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi’nde en çok kitap okuyan üyelere verilecek olan ödül törenine geçildi. Ödül töreninde en çok kitap okuyan çocuk üyelerden Canan Berra Karataş’a ödülünü Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut verdi. Kaymakam Karabulut burada yaptığı konuşmada, “Pandemi nedeniyle açık ortamda gerçekleştirdiğimiz bu organizasyona katımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Kütüphaneler Haftasında kitap okuma alışkanlığımızı  gençlerimize aktarılması ve bu alışkanlığı ailece benimsenmesi oldukça önemli. Bugün ilçemizde bir farkındalık yaratmak adına Kültür Turizm Müdürlüğümüze bağlı   Gezici Kütüphanemiz burada. Gezici Kütüphanemizde 2 binin üzerinde kitap var. Ayrıca internet ortamı ve 5 adet bilgisayarımız var. Öğrencilerimiz tabletleriyle birlikte gelip buradan istifade edebilirler. Lütfen ailecek günde en az bir saatimizi elektronik cihazlarımızı kapatalım ve kitap okumaya ayıralım. Bunu bir gelenek haline getirelim. Her ailemiz günde bir saat bu şekilde kendi evinde çocuklarıyla birlikte böyle bir etkinlik yaparsa kitap okuma alışkanlığını hızlı bir şekilde yaygınlaştırırız. Ayrıca gelişen teknolojik unsurlarında kitap okuma ve kütüphane ortamına entegre edilmesi önemli. Burada belediyemizin çok güzel bir çalışması var. Bu konuda başta belediye başkanımız olmak üzere emeği geçen bütün belediye yetkililerimizi kutluyorum. Yaklaşık bir yıl önce dijital kütüphane projesi başlattılar. 20 Binin üzerinde üyesi var. Burada vatandaşlarımızı basit bir şifre alarak hiçbir ücret ödemeden kitapları okuyabiliyorlar. Bununda yine yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Okuma alışkanlığının genişliğe, insanlarımızın ilim irfanla bilgilendiği bir ülke olmayı arzu ediyoruz. Bu vesileyle bende kütüphaneler haftasını kutluyorum“ diyerek Karataş’ı tebrik etti ve hediyesini takdim etti.

Taşdeşen, “İyi bir yer kazanabilmesi içinde sanırım iyi bir okur olması gerektiğinin en güzel örneği

Yetişkin üyelerden Yusuf Çalışkan’ın ödülünü    İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen  takdim ederek yaptığı konuşmasında, “ Tıp okuyan bu genç kardeşimizi öncelikle yürekten tebrik etmek istiyorum. Çünkü gençlerimiz genelde “derslerimize çalışırken kitap okumaya vakit bulamıyoruz, ders çalışıyoruz” derler. Tıp öğrencisi matematik fizik kimya biyoloji çalışarak kazanıyor ama onları algılamak ve iyi bir yer kazanabilmesi içinde sanırım iyi bir okur olması gerektiğinin en güzel örneği.  Ben kendisini tekrardan tebrik ediyorum“ diyerek Çalışkan’ı  tebrik etti.

Sezer, “Bugün oluşmuş bir kültür ve medeniyet dünyası varsa kitaplar sayesindedir”

Törende son olarak Yetişkin bayan Üyelerden Şilvekar Uzan’a ödülünü Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer takdim ederek yaptığı konuşmada, “  Bugün burada Kütüphaneler Haftası münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Aslında bu bir farkındalık etkinliği. Kitapla ilgili okuma etkinliğini teşvik etmek anlamında yapılan bir etkinlik. Tarihin başlangıcını biz yazının icadıyla başlatıyoruz. Sümerler’den bu yana baktığımız zaman aslında kitaplar nasıl ki bizim geçmişten atalarımızdan gelen bilgiler bize DNA’larla ulaştıysa, geçmişten bugüne kadarda insanlığın birikimi kitaplar sayesinde gerçekleşebilmiştir. Dolayısıyla bugün oluşmuş bir kültür ve medeniyet dünyası varsa kitaplar sayesindedir. Değişen koşullar nedeniyle dijital ortamda da kitapların okunabilmesi aslında iyi bir şeydir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi özellikle dijital ortamda başka işlerle ilgilenmek ziyade kütüphane ve kitapları takip etmeye yönlendirmemiz ve teşvik etmemiz gerekmekte. Gölcük Belediyesi olarak hizmete sunduğumuz Dijital Kütüphane yoğun bir ilgi görüyor. Bu sevindirici bir durum ve bu sayının daha da artmasını temenni ediyoruz. Belediye hizmetlerini sadece fen hizmetleri, alt yapı hizmetleri olmadığı kanaatindeyiz. Sosyal ve kültürel faaliyetleri bu noktada önemli olduğunu düşünüyoruz. Önceki sene yapmış olduğumuz Serveti  Finun Sempozyumu’nu kitap haline getirdik. Akabinde gerçekleştirdiğimiz sempozyumları da kitap haline getiriyoruz. Kütüphaneler Haftasında özellikle dile getirilmesi gereken bir husus olduğunu düşünüyorum. Şu an basılacak ve baskıya hazırlanacak 8 kitabımız var. Pandemi koşulları altında da dahi kültürel faaliyetlere ara vermeksizin devam etmemiz gerektiğini, ülkemizin ve ilçemizin geleceğinin sadece alt yapıdan, fen işleri hizmetlerinden geçmediğini, aslında temel olarak kültürel ve sosyal faaliyetler olduğunu düşünüyoruz. Ben tekrardan ilçemize Kütüphaneler Haftasını özellikle emeği geçenlere teşekkür ediyorum”  diyerek Uzan’ı tebrik etti ve hediyesini takdim etti.

Kitap Okuma etkinliği düzenlendi

Ödül törenin ardından katılımcılar tarafından Gezici Kütüphane ziyaretçilere açılırken törenin sonunda okuma etkinliği düzenlendi. Gezici Kütüphane akşam 17:00’ye kadar okuyucularını ağırladı.

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.