DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, ‘EV GEZMELERİNİ BIRAKIN’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular,

‘EV GEZMELERİNİ BIRAKIN’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, yaptığı açıklamada Gölcük’te çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini belirtti ve Tam Kapanma Kararının uygulandığı günlerde vatandaşların mutlaka evlerinde kalmaları gerektiğini belirterek, ‘Kurallara uyarsak bu süreci en kısa sürede atlatırız’ dedi.

‘Tam kapanmanın gelmesi kesinlikle şarttı’

Yusuf Çolular, ‘Bizim açıkçası vaka sayılarımız bu tedbirlerle kısıtlamalarla paralellik gösteriyor. Ne zaman kısıtlamalar uygulanıp, vatandaşlarımız kurallara uyduğu zaman vaka sayılarımız azalıyor. Serbestlik başladığı zaman ise maalesef maske ve sosyal mesafe gibi kurallara uymadığımız zaman sayılar artıyor.  Bu yaşadığımız 3. Pik dönem. Gölcük ilçesinin vaka sayılarını diğer il ve ilçelere nüfusa oranla kıyas ettiğimiz zaman Nisan ayına kadar göreceli olarak iyi durumdaydık. Ancak özellikle Kocaeli’nin batı yakasında Darıca, Çayırova ve Gebze gibi ilçelerimizin sanayi bölgesi olması münasebetiyle ilimizde vaka sayıları artış gösterdi ve ilçelerde de görüldü. Kurallar gevşetildiği zaman bu beklenilen bir hadise. Şimdi Nisan ayında yaşadığımız pik döneminde Kasım ve Aralık’taki pik dönemi kadar çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Son alınan tedbirlerle birlikte vaka sayılarındaki trendlerinde hızının kesildiğini gördük. Bu haftadan itibaren de vaka sayılarının düşmesini bekliyoruz. Özellikle bu 17 günlük kapanma da vaka sayılarının düşmesinde çok ciddi etkisi olacaktır. Bir daha böyle salgınlarla karşı karşıya kalmamak için neler yapabiliriz? Özellikle 17 günlük tam kapanma döneminde mümkün olduğu kadar kurallara uymamız lazım. Ne yazık ki bu tedbirlerle birlikte sosyal hayatlarımızda bazı kısıtlamalar geliyor. Belki bayramda sevdiklerimizi göremeyeceğiz. Gidip gelemeyeceğiz ama bu tedbirlerin hayata geçmesi kesinlikle şarttı’ dedi.

‘Ev Kadınlarının bulaş oranı yüzde 30’larda’

Dr. Çolular, ‘Tam kapanma sürecinde dışarıya sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılamak ve eksiklerimizi tamamlamak için çıkacağız.  Halkımız mümkün olduğu kadar evlerinde izole olmalı. Yani toplu organizasyonlar, evlerde iftar davetleri, ev gezmelerini ve günler bu süreçte asla yapılmamalı. Kısıtlamalar geldiği zaman ana arterlerde polis kontrol noktaları oluyor ama her sokak başında, her mahallede maalesef böyle bir kontrol olmuyor.  Dolayısıyla bizlerde sizlerde şahitler oluyorsunuz evler içerisinde bu tarz gidiş gelişler oluyor. Bu gerçekten çok sıkıntı çıkardığı için buna mani olmaya çalışıyoruz, uyarılarımızı dile getiriyoruz. Son verilere göre hane içi bulaşlar çok yüksek. Ev kadınların bulaş oranları yüzde 30’larda. Yani total bizim vakalarımızın yüzde 30’u ev kadınları, yüzde 25’i işçiler. Bunların bir kısmı işyerlerinde hastalanıp hastalığı eve getirebiliyor.  Bir kısmı da özellikle ev oturmalarında ve gün gibi organizasyonlarda  yaşanabiliyor. Ev kadınları hastalığı önce birbirlerine bulaştırıp, daha sonra diğer aile üyelerine de bulaştırabiliyorlar. Dolayısıyla bizim en çok üzerinde durduğumuz konu şu;  Şu 17 günlük tam kapanma sürecinde hane halkının evlerinde kalması, dışarıdan mümkün mertebe misafir kabulü olmamalı, toplu organizasyonlar, ev gezmeleri yapılmamalı. Bu kurallara 17 gün ne kadar riayet edebilirsek, bizim de önümüzü görmemiz o kadar kolay olacak’ dedi.

‘Gölcük’te aşı hedefinin yüzde 63’ü ve 64 bandına tekamül ediyor’

Aşı konusunda Müdür Çolular, ‘Aşı Sağlık Bakanlığının güncellenen bir tablosu var. Sürekli yeni öncelikli gruplar açıklanıyor.   Bizim son hedef nüfusumuz 47 bin. Bu 47 binin 30 bini aşısını oldu. En az 1 dozunu olmuş olan 30 bin kişi var. Bu da yüzde 63-64 bandına tekamül ediyor. Şimdi şunu söyleyebilirim. Biliyorsunuz bizim iki aşımız var. Sinovac ve Biontech.  Bu aşılar hakkında çok sorular geliyor. Şu anda Sinovac aşısıyla alakalı stok durumumuzda bir azalma olduğundan dolayı 3 Mayıs’a kadar 1. Doz Sinovac aşılarının yapımı durduruldu. 3 Mayıs’tan sonra vatandaşlarımız isterse randevu alabiliyorlar. Ama bu süreçte Biontech aşılarının yapımı devam ediyor. Sadece mesai saatlerinde değil, mesai saatlerinden sonrasında da iftardan sonrada Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde Biontech aşısı yapılabiliyor.’ dedi.

‘Kurallara uyarsak, Covid-19 sürecini daha kısa sürede atlatırız’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular son olarak, vatandaşların corona kurallarına bu süreçte daha fazla uyması gerektiğini belirterek,  ‘Maske, Temizlik ve Sosyal mesafe kurallarına riayet edilmeli. Aşı sırası gelenler aşılarını olmaya mutlaka gitmeli. Kurallara uyarsak, Covid-19 sürecini daha kısa sürede atlatırız’ diyerek açıklamalarını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.