DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

TÜED Gölcük Şube Başkanı Kılıç EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM ŞART

TÜED Gölcük Şube Başkanı Kılıç

EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM ŞART

Türkiye Emekliler Derneği ( TÜED) Gölcük Şube Başkanı Ali Osman Kılıç emeklilere yüzde oranında yapılan zam oranının çok adaletsiz olduğunu ifade ederek, “ Yıllardır dediğimiz gibi emeklilere yüzde oranında değil seyyanen zam yapılmasını istiyoruz” dedi.

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ali Osman Kılıç Ocak ve Temmuz aylarında emeklilere verilen zamları değerlendirdi.  Başkan Kılıç emeklilere yüzde oranında yapılan zam nedeniyle az maaş alana az çok maaş alana çok zam yapıldığı için emekli maaşları arasında ki makasın her geçen sene açıldığını ifade ederek, “Yüzdeli zamlar emeklilerimizi koruyan bir sistem değildir” dedi.

“Yüzdeli zamlar emeklilerimizi koruyan bir sistem olarak görülmemektedir”

Başkan Kılıç yaptığı açıklamada, “ Genel Merkezimizde yıllardır emeklilere yüzde oranında değil de seyyanen zam yapılması için çalışmalarını sürdürüyor. Yüzde oranında yapılan zam ile emeklilerimizin maaşlarını arasındaki makas her geçen yıl daha da açılıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 55. maddesi, emekli aylıklarına altı aylık dönemler olarak tüfe oranına göre zam yapılacağını öngörmektedir. 2021 birinci altı ayda SSK ve BAG-KUR emekli aylıklarına yapılan yüzde 8,37 zam, ortalama olarak 175 TL artış ile sınırlı kalmıştır. Emekli aylıklarının  dağılımına bakıldığında,  2000 TL’nin altında emekli aylığı alanların ağırlıkta olduğu dikkate alındığında, yüzdeli zamlar emeklilerimizi koruyan bir sistem olarak görülmemektedir. Özellikle kış aylarında yüklü miktarda gelen doğalgaz, elektrik, su faturalarının  giderleri emeklilerimizi daha zorluyor” dedi.

“Tüfe oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan artışlar, çarşı-pazar fiyatlarına göre yetersiz kaldı”

Başkan Kılıç sözlerinin devamında, “Konut giderleri olan doğalgaz, elektrik ve su giderleri kış aylarında ortalama olarak 600 TL’dir. Bu nedenle Emekli aylıklarının üçte biri, konut giderlerine gitmektedir. Coronavirüs salgını nedeniyle temizlik maddelerine yapılan zamlar, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Kısaca, 2020 yılı ve devamında emeklilerimizin zorunlu harcamalarında, TÜİK tarafından hesaplanan tüfe oranlarının iki katından fazla bir fiyat artışı yaşanmıştır. Tüfe oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan artışlar, çarşı-pazar fiyatlarına göre yetersiz kaldığından, emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması, emeklilerde bir beklentiye dönüşmüştür” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.