DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, AŞI OLALIM, PANDEMİYİ YENELİM’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, aşı konusunda kafa karışıklığının yaşanmaması gerektiğini belirterek, Covid-19 hastalığına karşı aşının ciddi oranda koruma sağladığını belirtti.

‘Aşı şüphesi taşıyanlar Aile hekimlerine danışsın’

Müdür Çolular, ‘Bazı vatandaşlar, kendi kronik hastalığının, mRNA aşısını olmasının engel teşkil edeceğini düşünebiliyor. Fakat kişi, doktoruna danıştığı zaman kendi kronik hastalığında olan grubun aşı olması gerektiğini öğreniyor ve Biontech aşısının sorun teşkil etmeyeceğini anlıyor. O bakımdan ben aşı konusunda kafasında soru işareti olan vatandaşların aile hekimlerine danışmasını öneriyorum. Covid iletişim hatlarımız var. Orayı arayarak vatandaşlarımız, hastalık veya aşılama hakkındaki soru işaretlerini gidermek için bu hatları arayabilirler. Bilgi alabilirler.  Aynı zamanda, birçok grup aşılamaya dahil edildi. En son uygulama ile birlikte yaş kısıtlaması olmadan tüm avukatlara aşı programı açıldı. Berber, kuaförlere açıldı. Gıda üretim ve dağıtım sektörü, kafe, lokanta ve restoran çalışanlarına aşı açıldı. Artık aşı 30 yaşına kadar inmiş durumda. Dolayısıyla şunu söyleyebilirim: Bu dönemde ciddi bir hedef nüfusumuz olmaktadır. Vatandaşlarımız, hemen 1-2 gün içerisinde randevu bulamayabilir. Çünkü randevulara talep artmış durumda. Halkımız yine de en yakın ve en uygun zamanda randevularını alsınlar, kurallara muhakkak uysunlar. Aşı olsak da hiçbir aşı yüzde 100 koruyucu değil. Ama ciddi oranda koruma sağlıyor” dedi.

“İkinci doz aşıyı ve sonrasındaki 14 günü tamamladıktan sonrasına kadar kurallara mümkün mertebe uymaya dikkat edilmeli”

Müdür Çolular, “Özellikle iki doz aşıyı olduktan ve 14. günden sonra ciddi bir antikor artışı bekliyoruz. Dolayısıyla en azından ikinci doz aşıyı ve sonrasındaki 14 günü tamamladıktan sonrasına kadar kurallara mümkün mertebe uymaya dikkat etsinler. En azından koruyuculuk sağlandıktan sonra o kişilerin hastalanması, bulaştırıcı olmasının çok minimalize olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu süreci dikkatli geçirmeye özellikle önem göstersinler. Her iki aşıda da aşı olduktan sonra ufak tefek şikayetler görebiliyoruz. Bunlar kol ve omuz bölgesinde lokal bir ağrı, hafif ateş, kırgınlık, vücut ağrısı gibi şeyler yaşanabiliyor. Bu konuda da bu tarz rahatsızlıklar olabilir ancak farklı bir şey gelişir; kaşıntı olabilir, nefes darlığı veya ateş olabilir, muhakkak en yakındaki sağlık kuruluşuna başvursunlar” dedi.

 “En fazla vaka gördüğümüz yaş grubu 20-29 yaş arası oldu”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular son olarak, “ Daha öncesinde bizim en çok vaka gördüğümüz yaş grubu, 35-49 yaş arasıydı ve kadın nüfusunda göreceli olarak biraz daha fazlaydı. Yine ev hanımları ve işçilerde daha fazlaydı. Yine ev hanımı ve işçilerdeki oran, diğer meslek gruplarına göre daha fazla. Ama yaş gruplarında değişiklik oldu. Şu an bizim aktif vaka olarak en fazla vaka gördüğümüz yaş grubu 20-29 yaş arası oldu. Dolayısıyla şöyle anlamlar da çıkarabiliyoruz. Aşılanma oldukça hem aktif vakaların yaş gruplarındaki dağılımı aşağı doğru inmekte hem de hastaneye yatışlar ve yoğun bakıma yatışlar iniyor. Çünkü ilk başta yoğun bakımlardaki yaş grupları çok yüksekti. Biz 75-80 yaş grubu civarındaki kişilerden bahsediyorduk. Bu en sonlarda 60-65 yaş grubuna kadar düştü. Genç erişkinler ve özellikle 75-80 yaş üzerindeki kişilerde azaldı. Bunun azalmasına bağlı olarak diğer yaş grubunda aşağı doğru bir düşüş oldu. Dolayısıyla aşılanan kişi ve gruplarda hastane ve yoğun bakıma yatışların azaldığını söyleyebiliriz. Bu bakımdan da vatandaşları en azından aşı olmaya teşvik etmekte fayda var. İnşallah yaz döneminde ciddi oranda aşılama oranına ulaşıp kurallara dikkat ederek önümüzdeki sonbahar ve kış dönemini bahar tadında yaşamayı düşünüyoruz. Az vakasız, hastaneye veya yoğun bakıma yatışsız, hiçbir vatandaşımızı Covid’e bağlı hastalık veya komplikasyonlardan ötürü kaybetmeden güzel bir şekilde o döneme geçmek istiyoruz. En yakın zamanda bu salgını bitirmek için elimizden geleni yapıp, mümkün olduğu kadar aşılama oranlarını arttırıp bu süreci hayırlısıyla bitirelim” diyerek açıklamalarını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.