• BIST 100

    10355,23%-0,15
  • DOLAR

    40,38% 0,21
  • EURO

    47,05% 0,51
  • GRAM ALTIN

    4349,56% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6948,92% 0,72

DİNLENDİRİLMEYEN KURBAN ETİ SİNDİRİM PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİYOR

Değirmendere 17.07.2021 07:58:00 0
DİNLENDİRİLMEYEN KURBAN ETİ SİNDİRİM PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİYOR

Bayramların en sevilen ritüellerinden biri de sevdiklerimizi birleştiren göz alıcı sofralardır. Çeşit çeşit yemeklerin ve tatlıların olduğu bayram menüleri her yıl özenle hazırlanırKurban Bayramı’nda ise genellikle kırmızı et ağırlıklı yemekler tüketilir. Bu dönemde özellikle kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, diyabet, karaciğer yağlanması ve mide-bağırsak problemleri olanların et tüketiminde aşırıya kaçmamak konusunda dikkatli olması gerekir. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.  

Kurban eti oda sıcaklığında 12 saat dinlendirilmeli 

Kurbanlık hayvan kesilirken, solunumun durmasıyla kaslardaki oksijen ve enerji tükendiği için kaslar gevşeyemez. Bu nedenle, kasların kasılı olmasından kaynaklı ‘Rigor Mortis’ adı verilen ölüm katılığı gerçekleşebilmektedir. Eğer kesilen kurban etleri, hemen buzluğa konursa, rigos mortis katılığı devam edecektir. Bu nedenle etleri tüketmeden veya saklamadan önce mutlaka 12 saat oda sıcaklığında dinlendirmek gerekmektedir. Rigos mortisin geçmesini beklemeden tüketilen etler hazımsızlık gibi mide-bağırsak problemleri yaratmaktadır. 

Eti çok yüksek sıcaklıklarda ve uzun süre pişirmeyin

  • Tava, ızgara veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. 
  • Kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için, etler çok yüksek sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmemelidir. 
  • Mangalda pişirme yapılacak ise; önce mikrodalgada ön pişirme uygulanmalı ve et suyu uzaklaştırıldıktan sonra ızgara işlemine geçilmelidir. 
  • Etlerin, antioksidan kapasitesi yüksek baharatlar (zerdeçal, zencefil, biberiye, karabiber vb.)sirke, limon suyu gibi C vitamininden zengin asitli sıvılar ile marinasyonu yapılarak ısıyla teması kesilmelidir. Marinasyona şeker içeriği yüksek maddeler ve yağ eklenmemelidir. 
  • Etin fazla pişmekten yanmış yerleri varsa, tüketilmeden önce mutlaka yanık kısımlar kesilip atılmalıdır. 
  • Etler buzdolabında +4 / +7derecede buzdolabında uygun ambalaj veya yağlı kâğıda sararak 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-180C) en fazla 3-4 ay saklanmalıdır. 

Bayramı kahvaltısı sebze ve meyve ağırlıklı yapılmalı 

Kurban Bayramı’nda yemekler et ağırlıklı olmaktadır. Bayramda fazla et tüketiminden dolayı hayvansal gıdalardan gelen doymuş yağ ve kolesterol alımı yüksek olacağı için, sabah kahvaltısı ve ara öğünler sebze-meyve ağırlıklı olmalıdır. Örneğin güne süt ya da yoğurt ile hazırlanmış, meyveli bir kase yulafla başlamak kan şekerini dengeleyecek ve tok tutacaktır. Sonrasında akşam yemeğine kadar açlık çekilmemesi için mutlaka meyve ve çiğ kuruyemişler ile ara öğün yapılmalıdır. Böylece gün içerisinde daha rahat hissedilerek akşam yemeğinde et tüketiminde aşırıya kaçma isteği duyulmamaktadır.

Porsiyon kontrolüne dikkat edin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin

Zengin bayram sofraları geleneğimizin bir parçasıdır fakat çeşit çeşit yemekler, tatlılar özellikle Kurban Bayramı’nda  fazla kırmızı et tüketimi, kilo artışı ve kabızlık gibi mide- bağırsak problemlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle tüm lezzetleri, küçük porsiyonlar halinde tüketmekte fayda vardır. Orta boy bir  tabağın yarısı salata veya sebze yemeğinden oluşmalı, diğer yarısı ise et ve karbonhidrata ayrılmalıdır. Aksi takdirde gün boyu şişkinlik ve gaz problemleri yaşanabilir. Ayrıca, yemekler iyice çiğnenerek sindirim sistemine destek olunmalı, günde en az 2,5 lt su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Tatlının yanında şekerli ve gazlı içecek tüketmeyin 

Bayramlarda fazla tatlı tüketimi beslenme düzenini bozarak, aşırı şeker tüketimine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, kilo artışı yapabilir. Şeker tüketimini dengede tutmak için, ikram edilen yiyecekler; meyve suyu, şekerli gazoz veya limonata ile tüketilmemeli, ayran ya da sade maden suları tercih edilmelidir. Ayrıca, günde maksimum 1 porsiyon tatlı tüketmeli, sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmelidir. 

Demir eksikliği yaşıyorsanız…

Kırmızı et, kaliteli ve emilim oranı yüksek bir demir kaynağıdır. Etlerin yanında C vitamini içeren kaynakların tüketimi ise demir emilimini hızlandırır. Bu nedenle etlerle birlikte bol limonlu, maydanozlu salata tüketmek anemisi olan bireyler için avantaj olacaktır. 

Bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önleyen karışım 

Kurban Bayramı’nda sindirim problemleri yaşamamak için akşam yemeğinden sonra bu tarifi uygulayabilirsiniz

Malzemeler : 

  • 1 kase probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tozu
  • 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
  • 3 adet kuru erik

Yapılışı :

Tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırarak, bekletmeden tüketebilirsiniz. 

Tahir Büyükakın güne İzmit Kadıköy esnafı ile başladı; Esnafımızla her zaman omuz omuzayız

Çiftçinin yardımına Kocaeli Büyükşehir koşuyor; YANGINDA ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE GÜBRE VE TOHUM DESTEĞİ

Kullar Merkez Camii 20 Yıl Sonra Yenileniyor

Büyükşehir’den; Gebze, Dilovası, Darıca ve Çayırova’ya yatırım hamlesi; KRİTİK KAVŞAKLARA KAPSAMLI MÜDAHALE

Kocaeli Dernekler Platformu’ndan da Gonca’ya tam not

Kandıralı üreticiye bir destek daha

İzmit Belediyesinden Kuruçeşme’de renkli çocuk etkinliği

Balören ve Çubuklubala’da yenileme çalışmaları tamamlandı

İzmit Belediyesinden gazilere saygı ziyaretleri sürüyor

İzmit’in yaz eğlencesi Terzibayırı’nda çocuklarla buluştu

Genc-i Âlâ Kitap Kafe Hizmete Açıldı

Fatma Başkan'dan emekçilere günaydın ziyaretleri devam ediyor

Dil eğitimi ve mental destek de olacak

Kocaeli Büyükşehir yeni imar yolları açmaya devam ediyor; Başiskele’nin D-130 ulaşımına yeni nefes

Kocaeli’de Kasten Yaralama Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı

Su oranı yüzde 53’e düştü YUVACIK BARAJI ALARM VERİYOR

AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz, “TERÖRSÜZ TÜRKİYE YOLUNDA KARARLILIKLA İLERLİYORUZ”

Çınarlık Meydanında ağaç kesim işlemi başladı 29 AĞAÇ ÖNCE BUDANACAK SONRA KESİLECEK

CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Taşkın “GÖLCÜK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman "ESNAF EKONOMİK SIKINTILARLA MÜCADELE EDİYOR"

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Çanakçı "ŞAP HASTALIĞI ÜRETİCİYİ EKONOMİK KAYIPLA KARŞI KARŞIYA BIRAKTI"

Bu manevi buluşma gönüllerde iz bırakacak

HAKEVİ'den Aşure Ayında Bin Kişilik Aşure İkramı

KERVANSARAY ARKASINDA AÇIK HAVADA SİNEMA KEYFİ

Tarlada lavanta, şişede kolonya, yürekte emek.. İZMİT LAVANTA BAHÇESİ’NDE 4. HASAT

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı; BÜYÜK PANİK YARATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bayrak Çağrısına Başiskele’den Güçlü Destek

KO-MEK’te uluslararası bir yüz: Sunghee Park

Kuzuyayla’da biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı

Yıldıray Akın, Namazgah Güreşleri’nde Başpehlivan Oldu

Yükleniyor

Çınarlık Meydanında ağaç kesim işlemi başladı 29 AĞAÇ ÖNCE BUDANACAK SONRA KESİLECEK

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı; BÜYÜK PANİK YARATTI

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı BÜYÜK PANİK YARATTI

Çınarlık Meydanı için karar çıktı; ÇALIŞMALAR YARIN BAŞLIYOR

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2