• BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,45% 0,22
  • EURO

    34,63% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2388,41% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Kırtasiyeciler Zincir Marketlerden sıkıntılı ‘2 HAFTA OKUL MALZEMESİ SATMASINLAR’

Ekonomi 23.08.2021 13:19:56 0
Kırtasiyeciler Zincir Marketlerden sıkıntılı ‘2 HAFTA OKUL MALZEMESİ SATMASINLAR’

Kırtasiyeciler Zincir Marketlerden sıkıntılı

‘2 HAFTA OKUL MALZEMESİ SATMASINLAR’

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi birçok sektörü etkilediği gibi kırtasiye sektörünü de olumsuz etkiledi. Bir de bunun üzerine Zincir Marketlerin Kırtasiye ürünleri satması Kırtasiyecilerin işlerine adeta taş koydu. Kırtasiyeciler yetkililere seslenerek, ‘Zincir Marketler 2 hafta Okul Malzemesi satmasınlar’ diyerek çağrıda bulundu.

 30 Ağustos’ta 1. Sınıfların, 6 Eylül’de de tüm sınıfların yeni eğitim dönemine  başlaması planlanırken, bu dönemde en hareketli dönemi yaşayacak olan kırtasiyeciler zincir marketlerin aktüel ürün adında 2 hafta süreyle kırtasiye ürünü satmalarına isyan ettiler.

‘Herkes işini yapsın’

İlçemizde Turgut Sayın Caddesi üzerinde hizmet vermekte olan Derya Okul Dünyası Sahibi Savaş Toprak, 2021-2022 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntıları ve bu dönemde zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmasına tepki göstererek, ‘Herkes işini yapsın’ dedi.

‘Kırtasiye sektörü pandemiden olumsuz etkilendi’

Toprak, Gazetemiz Muhabiri Serap Durukan’a yaptığı açıklamada, ‘Geçtiğimiz yıl Mart ayından beri içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi sadece kırtasiye sektörünü demeyelim; diğer eğitim alanındaki ticari sektörü de oldukça olumsuz etkiledi. Ama kırtasiye sektörüne etkisi daha çok oldu. Servisçi servisini çekemedi, mazotunu koyamadı, kantinci okulda kantinini açamadı, malzemesini koyamadı. Bu konuda herkes sıkıntı yaşadı. Bunun yanında kırtasiye sektörüne etkisi kat kat oldu. Çünkü kırtasiye sektörü genelde Aralık-Ocak ayı gibi bütün mal siparişlerini ve hazırlıklarını yapar ve evraklarını sezon dönemine hazırlar verir, okulların açılmasını bekler.’

‘Biz kırtasiye sektöründe 40 yıldan beri var olan bir firmayız’

Mart ayında başlayan pandeminin Eylül ayında olmayacağı ve okulların açılacağı havası yaratılmıştı. 31 Ağustos’ta da okulların açılacağı söylenmişti. Okulların açılacağı o dönemin Milli Eğitim Bakanı da üstüne basa basa “31 Ağustos’ta okulları açacağız” demişti. Fakat okulların 11 Ağustos gibi belli bir süre sonra açılaraktan karar verileceği denilmesinden sonra doğal olarak ta vatandaşlar kırtasiyelerden alışverişlerini yapmadı. Biz kırtasiye sektöründe 40 yıldan beri var olan bir firmayız. Yaklaşık 15 yıldır okul forması yapıyoruz ve Hakem Okul Kıyafetleri ile çalışıyoruz. Türkiye’de hatta dünyada belli başlı bölgelerine kıyafet yapan bir firma ve kalitesi belli olan bir firma. O yüzden öyle bir firmayla çalışmak için 7-8 ay öncesinden siparişleri veriyorsunuz. Büyük bir maliyet ve sermaye aktararak aldığımız kıyafetlerin büyük bir kısmı elimizde kaldı. Bu nedenle kırtasiye sektörü büyük bir buhran yaşadı’ dedi.

“Ürettikleri ürünleri kırtasiyecilerin bırakın rafına koymayı kapısından içeri sokmayacağı kalitede mallar üretiyorlar”

Toprak, açıklamalarının devamında, ‘Bu nedenle kırtasiyeciler ellerindeki malı satamadı. Bizler yine yan işleri olan insanlarız, dükkanımızı ticaretimizi bir şekilde çevirdik ama sadece okulun açık olmasına dayalı kırtasiyeci arkadaşlarımız var. Okulun kapalı olması, öğretmenlerin okulların pandemiye dayalı eğitim sisteminden dolayı ihtiyaçlarını belirleyip istememesi bu arkadaşların tamamını etkiledi. Birde burada kırtasiye sektörüne birkaç seneden beri özellikle belirtmek istiyorum ki zincir market diye tabir ettiğimiz mahallelerin sokak aralarına bile girerek bundan 10-15 sene önce mahalle bakkalı dediğimiz insanların kepenk kapattıran zincir marketlerin kırtasiyesinden elektronik eşyasına, sağlık ürünlerinden akla gelebilecek dünya ticaretinde ne varsa hepsini gündelik işlerde satmaya başladı. kırtasiye üzerinde de bunlar yılın sadece iki haftasında ürünlerini getirttiriyorlar. Vatandaşlarımızın burada dikkat etmesi gereken bir konu var. Ben kırtasiye mesleği yapan arkadaşlarımın hepsinin içinin rahat olmasını istiyorum, vatandaşların bilgilendirmesi açısından. Kırtasiye sektöründe belli başlı kalitesi oturmuş, yılların firmaları var. Bu firmaların mallarını hiçbir zaman bunları kırtasiye sektöründen daha ucuza satamazlar. Ama reklamlarında birkaç marka ürünlerin fiyatlarını düşük göstererek ama o mağazaya gittiğiniz zaman diğer ürünlerine baktıkları zaman bizden %20, % 30 fiyat farkıyla sattıklarını aleni bir şekilde görebilirler. Ama kendilerinin çok yüksek sayıda zincir marketleri olması sebebiyle kendi üretimlerini yaptırıyorlar. Yalnız ürettikleri ürünleri kırtasiyecilerin bırakın rafına koymayı kapısından içeri sokmayacağı kalitede mallar üretiyorlar’ dedi.

‘Bu süreçte zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışı yasaklanmalı’

toprak sözlerinin devamında, “Yani vatandaşımız bu ürünleri çocuklarına alıyor ve her ne kadar bu ürünlerin her ne kadar sağlık sertifikalı dese bile yalan. Kalite deseler bu zaten yalan. Çocuğa faydası olmayan ürünleri uygun fiyatlardan müşterileri kandırma politikasıyla yürütüyorlar.  Gölcük’te bu olay karşısında bir bilinç var mı dersek evet var. Gölcük Esnaf Odası Başkanımız Necmi Kocaman’ın da Gölcük esnafına bu konuda hem sosyal medya paylaşımlarında hemse söylemleriyle gerçekten çok faydası ve desteği var.  Bunun büyük çaplı bir şekilde karar verilmesi lazım. Pandeminin kapanma dönemlerinde  nasıl ki bu zincir marketlerin kırtasiye ve elektronik ürünleri satması nasıl ki yasaklandıysa bu dönemlerde de bunlara bu izni verilmemesi lazım. Çünkü kırtasiye esnafı 12 ay boyunca hizmet veren bir kuruluş ama bunlar bir yılın 15 günü okulların açılacağı ve bu okulların açılacağı dönemde kırtasiye sektörünün en güzel iş yapıp bütün bir yılın vatandaşa yaptığı hizmetin karşılığını alacağı bir dönem. Bu dönemde bunlar vatandaşları kalitesiz ürünlerle kandırarak, markası belli kaliteli ürünler sadece seçtikleri birkaç tanenin fiyatını indirerek ki onlarında fiyatları hala bizim fiyatlarımızın altında değiller. Bunların ekonomik güçlerini kullanaraktan ulusal televizyonlara verdikleri cezbedici reklamla insanları çekmeye çalışıyorlar. Bu duruma yerel yöneticilerin, yerel STK’ların ve genel yöneticilerin bir şekilde esnafı ayakta tutmak istiyorlarsa bir çözüm bulmaları gerektiğine inanıyorum’ dedi.

Haber: Serap DURUKAN


KÖRFEZ BALIK KAYNIYOR AMATÖRLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

BAŞKAN SEZER DOĞRU HAMLELER YAPIYOR...

DİSK Emekli Sen Gölcük Şubesi 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramını Anıtpark’ta kutladı HAYATINI KAYBEDEN 36 CAN İÇİN KARANFİL BIRAKTILAR

ŞEHİT RIDVAN GÜRSOY MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

ÖZSOY “İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

VALİ YAVUZ: "1 MAYIS YÜRÜYÜŞLERİNİ GAMER'DEN TAKİP EDİYORUZ"

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Kur'an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının Finalistlerine Ödülleri Verildi

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Emekli Astsubaylar, Muhtar Seçilen meslektaşlarını ziyaret etti

Büyükakın, ‘İşbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz’

AK Parti Gölcük İlçe Teşkilatı’ndan Başkan Sezer’e HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

“Bir Patent Fikrim Var” Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Necati Çelik Personeline önemli eğitim

Büyükşehir Koroları baharı şarkı ve türkülerle karşılayacak

Kocaeli Milletvekillerinden Başkan Özlü’ye Ziyaret

Büyükakın, ‘Ülkemizin yapıtaşları emekçilerimizdir’

Barbaros Hayrettin Caddesi’nde hasarlı parke taşları onarıldı VATANDAŞLAR TEŞEKKÜR ETTİ

17 Mezarlıkta taş duvar ve tel çit yapılıyor

KO-MEK İlçe Sergileri Baharın Gelişini EL EMEĞİ GÖZ NURU ESERLERİYLE KARŞILAYACAK

Anıtpark günün her saati vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor

Kocaelilileri bu yaz pırıl pırıl sahiller bekliyor

İzmit Belediyesi, Üniversiteli Gençleri DOĞAYLA BULUŞTURDU

Gölcükspor son iki hafta maçlarından 6 puan hedefliyor

Bugün vefat edenler

Şüphe Üzerine Durdurulan Tır'da KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ!

İZMİT SAHİLİNDEKİ 'ZORBALAR' YAPAN İKİ ŞAHİS GÖZ ALTINA ALINDI

5 yıl 6 ay hapis cezası ile aranan T.D. düzenlenen operasyonla yakalandı

ÇALDIĞI MİNİBÜS İLE YAKALANARAK GÖZALTINA ALINDI

GAZETEMİZİN BUGÜNKÜ BİRİNCİ SAYFASI

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16