DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

19 Eylül Gaziler Günü’nün 100. Yılı Gölcük’te törenle kutlandı BU VATAN SİZE MİNNETTAR

19 Eylül Gaziler Günü’nün 100. Yılı Gölcük’te törenle kutlandı

BU VATAN SİZE MİNNETTAR

19 Eylül Gaziler Günü’nün 100. Yıl dönümü Gölcük Anıtpark’ta düzenlenen tören ile kutlandı. Törenin sonunda gaziler, tek tek harflerden oluşan ve gaziler günü yazılı balonları gökyüzüne bırakarak günlerini kutladılar.

Törene katılım yoğun oldu

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanının verildiği tarih olan 19 Eylül, her yıl ülkemizde Gaziler Günü olarak kutlanmakta. Atatürk’e verilen bu ünvanın 100. yılında, Anıtpark’ta 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir program gerçekleştirildi. Programa Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Deniz Ana Üs ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aziz Bakıoğlu, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Tayfun Akbaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan ve gaziler ile  siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, kaymakamlık daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, askeri erkan, öğrenciler ve velileri katılım gösterdi.

Çelenklerini sundular

19 Eylül gaziler Günü münasebetiyle düzenlenen programda  Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Deniz Ana Üs ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aziz Bakıoğlu, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan çelenklerini Atatürk Anıtı’na sundular. Ardından askeri bando eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu.

Arslan, “19 Eylül tüm malul gazilerin şeref günüdür”

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan, açıklamasında “19 Eylül Gaziler Günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM tarafından gazi ünvanı ile taçlandırıldığı gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. Türk’ün Anadolu’daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, 1. Dünya Savaşı’nın sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’den Anadolu’ya sürdüler. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türk ordusu, Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922’de topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiş, kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır” dedi.

“Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir”

Sözlerine devam eden Başkan Arslan, “Türk milleti adına TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşallik rütbesini tevcih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin Anadolu toprakları üzerinde asırlardır vermiş olduğu varoluş mücadelesinin şifresi, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin doğu Akdeniz’de, Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve onların maşası terör örgütlerinin hedefleri, ülkemizde karışıklık çıkarmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asil Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu, dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığının en büyük güvencesi ve dayanağıdır” dedi.

“Gaziler Günümüz kutlu olsun”

Başkan Arslan son olarak, “İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için 7’den 70’e emperyalist devletlerin topyekün saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimizle Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, Gaziler Günü münasebetiyle rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum” dedi.

Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

Başkan Arslan’ın konuşmasının ardından Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Gölcük Gençlik Merkezi’nin birlikte düzenlediği okçuluk, masa tenisi ve dart yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri ve hediyeleri  protokol üyeleri tarafından verildi.

Balonları gökyüzüne bıraktılar

Programın sonunda gaziler kendileri için hazırlanmış gaziler günü yazılı harf balonlar ile Atatürk Anıtı’nın önünde bir anı fotoğrafı çekildiler ve balonları gökyüzüne bıraktılar.

Fotoğraf çekiminin ardından  ilçe protokolü  Anıtpark’ta Gaziler Günü münasebetiyle açılan sergiyi gezdiler. Sergide Kıbrıs Barış Harekatı’nda  kendisine ait olan özel eşyaları sergileyen Kıbrıs Gazisi Münür Dörtyıldız, ilçe protokolüne  özel eşyalarını ve anılarını anlattı. Tören serginin gezilmesinin ardından sona erdi.

TEMAD Başkanı Tülü ilçe protoklü ve Gazileri ağırladı

Anıtpark’ta ki törenin ardından ilçe protokolü ve gaziler, kendisi de Kıbrıs gazisi olan  TEMAD  Gölcük Şube Başkanı Bekir Tülü tarafından TEMAD binasında ağırlandı. Günün anısına hazırlanan pastayı kesen ilçe protokolü ve gaziler bu güzel jest için TEMAD Gölcük Şube Başkanı Bekir Tülü ve yönetimine teşekkür ettiler.    

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.