DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Saadetli kadınlara ” Yeterince sağlıklı mıyız?” semineri verildi

SAĞLIĞIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM

Saadet Partisi Gölcük İlçe Kadın Kolları tarafından düzenlenen seminer ile parti yönetimine ve üyelere Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak tarafından “yeterince sağlıklı miyiz” semineri verildi.    

Kavaklı Sahili’nde bulunan Kardelen 2 Kafe’de düzenlenen seminere Saadet Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Şükriye Bilgili, Teşkilat başkanı Kamile Andiç, Tanıtma Başkanı Saime Boz, Eğitim başkanı Hayriye Aydıner, üyeler ve misafirler katılım gösterdi.  

Sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi

Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak tarafından verilen seminer de katılımcılara sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verildi. Diyetisyen Öztabak seminerinde, “Yeterince sağlıklı mıyız?” “Vücudun ve ruhun esenlik içinde olması durumuna sağlık denir.” “Dünya sağlık örgütüne göre; bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik halinde olmasıdır.” “Beslenme; yaşamımızın her evresinde beden sağlığımızı, ruhsal durumumuzu, toplum içerisinde ki başarımızı en çok etkileyen çevresel faktördür.” “İnsanın büyüyüp gelişmesi, sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için, gıdalarda bulunan enerji ve besin maddelerini yeterli ve dengeli alıp kullanması gerekir.” “Çok yemek yiyor oluşunuz yeterli beslendiğiniz anlamına gelmez.” “Sadece az şekerli ve az yağlı beslenme şekli yerine genel yeme alışkanlığınıza odaklanın.” “Bir yemek kişinin sağlığını bozmaz. Sürdürülebilir beslenme ile sebze meyve, kepekli tahıllar, kuru baklagiller, deniz ürünleri, yoğurt, kefir gibi fermente gıdalar, fındık, ceviz gibi yemişleri daha çok, kırımızı et, işlenmiş et ürünleri, meyve suları, tatlılar, paketli gıdalar, rafine tahılları daha az tüketmeye çalışın.” konu başlıklarıyla yemekleri nasıl sağlıklı hale getirilir konusunda bilgiler verdi.

Yetersiz beslenmenin zararları

Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak seminerin devamında “Yetersiz beslenme sonucunda; anemi, Diş çürükleri, Cilt problemleri, Saç dökülmeleri, Kemik erimesi, Hafıza problemleri, Tansiyon ve diyabet hastalığı, Obezite görülebilir.  Var olan sağlığı korumak, olmayanı düzeltmekten daha kolaydır. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için tek tip beslenmek yerine; Karbonhidratlar %50-60, Yağlar %30-35, Protein %15-20 olacak şekilde ayarlanmalıdır” dedi.  

Örnek beslenme

Örnek  menüsü veren Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak, “ kahvaltıda 1 adet yumurta, bir dilim peynir, 5 adet zeytin, Taze sebzeler1 tatlı kaşığı bal veya 1 yemek kaşığı pekmez 2 dilim ekmek. Örnek öğlen yemeğinde 1 tabak sebze yemeği, 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek. Örnek akşam yemeğinde 1 kepçe çorba 3 yumurta kadar et veya 1 tabak kurubaklagil veya 1 tabak mantar yemeği. Haftada 4 gün sebze yemeği 1 kase salata +2 dilim peynir 2 dilim ekmek veya 5-6 kaşık makarna, pilav. Her gün 1-2 kase yoğurt. Her gün 5 porsiyon sebze-meyve. Her gün yumurta veya peynir. Her gün zeytin veya zeytinyağı. Haftada 3-4 kere 1 kahve fincanı kadar çiğ kuruyemiş.  Her gün 1 dilim %70-80 bitter çikolata.  Haftada 1-2 kere sütlü tatlı.  Haftada 1 kere 1-2 avuç kabak çekirdeği.  Haftada 3-4 kere kefir önerebilirim” dedi.

Beslenme de doğru bilinen yanlışlar

Beslenme de doğru bilinen yanlışlar hakkında da bilgi veren Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak, “ Ekmek kilo aldırır denilir ama kilo aldıran yalnızca ekmeğin kendisi değildir. Ekmek yerine geçen gıdalarla birlikte kullanımıdır. Aç kalmak zayıflatır denilir ama Aç kalmak vücut tarafından kıtlık varmış gibi algılanır, daha az enerji harcamaya, ileriki günlerde kullanmak için daha fazla yağ depolamaya başlar. Metabolizmanız yavaşlar.  Aç karnına sıcak su, limonlu su, sirkeli su zayıflatır. Kepekli ürünlerin kalorisi daha düşüktür. Light ürünler zayıflama diyetlerinde serbestçe tüketilebilir. Protein diyetleri ile zayıflamak sağlıklıdır. Günde 1 öğün yeterlidir. Akşam saat 6’dan sonra hiçbir şey yenmez” bilgileri de doğru bilenen yanlışlardır” dedi.

Alternatif beslenme modelleri

Alternatif beslenme modelleri hakkında da bilgi veren Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak, “ Kek, poğaça gibi hamur işleriniz de; tam buğday, yulaf unu gibi daha fazla lif içeren unları tercih edin. Kızartma yapmak yerine, haşlama veya fırında pişirmeyi tercih edin. Hazır kek, bisküvi yerine, kuru meyve tercih edin. Cips yerine, kuru yemişler tercih edin. Sürülebilir çikolata yerine ev yapımı fındık, fıstık ezmesi tercih edin. Meyve suları yerine ayran, maden suyu, kefir, veya probiyotik içecekler tercih edin. Şeker yerine, bal-pekmez tercih edin” dedi.

Fiziksel aktivite nedir? Ne değildir?

Günlük yapılabilecek fiziksel aktiviteler hakkında bilgi veren Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak “Günlük yaşam içerisinde iskelet kaslarını kullanarak yapılan enerji harcamasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Kilo vermek veya olan kiloyu korumak için, her gün 25-30 dakikalık yürüyüşler, veya evde yapılan 15-20 dakikalık egzersizler yeterlidir. Önemli olan egzersizleri de sağlıklı beslenme gibi hayatımıza adapte edebilmek, her gün olmasa bile haftada 4-5 gün uygulayabilmektir” dedi.

Fiziksel aktivitenin sağlık açısından yararları

Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak  son olarak fiziksel aktivitenin sağlık açısından yararları hakkında verdiği bilgide, “Beden sağlığınızı korur.  Ruhsal ve sosyal sağlığınız üzerine olumlu etki gösterir.  Gelecekteki yaşantınız üzerine etki gösterir. Fiziksel aktivite ne değildir? Çarşı market alışverişleri fiziksel aktivite değildir. Ev işleri fiziksel aktivite değildir. Sahilde yürümek fiziksel aktivite değildir” dedi.

Bilgili, “Çok faydalı bilgiler aldık”

Katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenen seminerde bayanlar ara ara merak ettikleri konuları da Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak’a sorarak bilgi aldılar.  Seminerin kendileri için oldukça faydalı olduğunu ifade eden Saadet Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Şükriye Bilgili, “ Saadet Partisi Kadın Kolları olarak ilçe yönetimimize ve üyelerimize yönelik bu tarz seminerler vermeye özen gösteriyoruz. Bu haftaki konumuz sağlık ve Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak   tarafından üyelerimize sağlıklı beslenme, yeterince sağlıklı mıyız? Konularında bir seminer verdi. Çok faydalı bilgiler aldık. Birçok bildiğimiz doğrunu aslında yanlış olduğunu bu seminerde öğrenmiş olduk. Bu pandemiden dolayı obeziteye doğru gidiyor tüm insanlarımız ve bizlerde Gölcük Saadet Partisi Kadın Kolları olarak sağlığa çok önem veriyoruz. Bu nedenle güzel bir program hazırladık. Üyelerimizin de katılımı ile güzel bir seminer oldu. doktorumuza da bu güzel seminer için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Çiçek takdim ettiler

Seminerin sonunda Saadet Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Şükriye Bilgili, vermiş olduğu seminerden dolayı Diyetisyen Saliha Terzi Öztabak’a teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu. 

Haber: “Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.