• BIST 100

    9938,07%2,28
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Covid-19 Vakaları bu kadar artarken SURİYELİLER NİYE AŞI OLMUYOR?

Genel 10.09.2021 13:30:55 0
Covid-19 Vakaları bu kadar artarken SURİYELİLER NİYE AŞI OLMUYOR?

Covid-19 Vakaları bu kadar artarken

SURİYELİLER NİYE AŞI OLMUYOR?

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, gazetemize Covid-19 pandemisinde gelinden son durum ile aşı durumları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çolular, Gölcük halkının aşıya yoğun ilgi gösterdiğini, Suriyelilerde aşıya olan ilginin az olduğunu vurguladı.

‘Vaka ve vefat sayılarının aşağı doğru bir seyir gösterdiğini ümit ediyoruz’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, ‘Öncelikle İlçe ile alakalı bir tablo çizmek gerekirse, vaka sayılarında son zamanlarda açıkçası yatay bir seyir görüyoruz. Ağustos ayının başlarında özellikle normalleşme ve 1 Temmuz’dan itibaren kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte genel olarak  vaka sayılarında göreceli bir artış yaşandı. Ancak daha önceki dönemlerle bu dönemin farkı; önceki dönemlerde vaka sayısında artış olduğu zaman biz hızlı bir şekilde tırmanma görüyorduk. Yani hemen bir hafta sonrasında çarpı 2, çarpı 3, çarpı 4 vaka sayıları görürken bu dönem öyle bir durum olmadı. Bu dönem açıkçası vaka sayıları belli bir seviyeye geldikten sonrasında bir plato çizdi. Daha sonrasında yani şu dönemde bir tık Ağustos ayındaki o vaka sayılarının altındayız. Bu tabiî ki bizim için sevindirici bir şey. Tabi bu trendin devam etmesi hatta aşağı doğru seyir göstermesini ümit ediyoruz. Ancak burada ki ufakta olsa kaygımız daha önceki dönemlerde yaşadığımız tecrübeler.  Okullar açıldığı zaman hem sirkülasyonun artması, dolaşımın artması, insanların temasının artmasından dolayı vaka sayılarında açıkçası belli bir artış yaşadık bugüne kadar. Dolayısıyla okulların açıldığı 6 eyül tarihinden itibaren 15-20 geçtikten sonrasında vaka sayılarında bir hareketlenme olabilir. Tabi bu şu anlama gelmesin. Okullar açılmasın, okullarda değilde uzaktan eğitim olsun konusunda kesinlikle böyle bir düşünce değil. Tam tersini savunuyoruz bu tarz durumlarda. Okullarda eğitim olması gerekmekte. Tabiî ki önemlere dikkat ederek devam etmeliyiz. Mümkünse okullarda da aşı gurubunda olan öğrencilerimizin  hem kendi istekleriyle hem de vwlilerin onaylarıyla aşılarını yaptırarak eğitime devam edilmesi gerekmekte. Tedbirlere uyulduğu müddetçe mümkün olduğu kadar yakın temas azaltıldığı müddetçe biz görüyoruz ki vaka sayılarındaki bu hızlı artış yaşanmıyor. Yani bu tamamiyle tedbirle, önlemle ve koruyucu sağlık tedbirlerinin alınmasıyla birlikte belli bir seviyede tutulabilecektir’ dedi.

‘Gölcük’te Mültecilerin aşı olmaları için çalışmalar yapıyoruz’

Suriyeli Mültecilerin aşı olma konusunda duyarsız davrandıklarını söyleyen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, ‘Şu anda maalesef aşı olma oranı en düşük grup Suriyeliler ve diğer göçmenler. Oransal olarak bakıldığında İl’deki oran yüzde 15’lerde. Gölcük’te aşı olanların yüzde 15,8. 2697 hedef nüfusumuz var. 1 Doz aşı olan kişi sayısı 426. Aşısı tamamlanan kişi sayısı da 189. Biz bununla alakalı şöyle bir şey yaptık. Vakıf Müdürlüğümüzün oradaki Çevirmen arkadaşımızla bir Arapça Metin hazırladık.Bunu hem SMS, Whatsapp yoluyla paylaştık, hem de Çevirmen kişileri tek tek arayarak bu kişileri aşıya davet etti. Bazı yerlerden randıman aldık, Yazlık’ta, Karaköprü’de ve İhsaniye’de. Ama bazı mahallerden randıman alamadık.O mahallelerde de biz ekibimizle birlikte dolaşarak özellikle esnaf  ziyareti yaparak, esnafa aşıyla ilgili bilgilendirmede bulunduk. Dolayısıyla aynı toplumla birlikte yaşıyoruz. Bu kişilerinde aşı olmalarını şiddetle tavsiye ediyor, bu kişileri aşı olmaya davet ediyoruz.

‘Öğretmenlerin yüzde 90’ı aşılarını oldu’

Gölcük’te yüzde 90 oranında Öğretmenin aşı olduğunu ifade eden Müdür Çolular, ‘Biz İlçe Milli Eğitim Müdürümüzle belli aralıklarla hem yüz yüze toplantı yapıyoruz hem de görüşüyoruz. Gölcük’te aşı olacak öğretmenler konusunda iyi durumdayız. Gölcük’te toplamda aşı olmayan öğretmen sayısı 200 civarında. Öğretmenlerimizin % 90’nın üstü aşılarını oldu. Ancak son zamanlarda şu görüyoruz ki son zamanlarda aşı olmaya gelen öğretmenlerimizde yoğun bir artış var. Kısa bir süre sonra bu oran daha da artacaktır. Aşı olmayan grupların içinde gebeliğin ilk döneminde olan Öğretmenlerimiz bulunuyor. Bilindiği gibi gebeliğin en azından ilk 3 ayında aşı pek önerilmiyor. Daha sonrasındaki dönemlerde aşı yaptırılabiliniyor. Bu tarz durumda olanlar özellikle gerekçeleri olan kişileri çıkartırsak bu oran önümüzdeki günlerde % yüze yaklaşacaktır diyebiliriz. İlçe milli eğitim müdürümüzle birlikte okullarımızın neredeyse tamamın dolaştık. Öğretmenlerimizle toplantı yaptık. Orada bende   Öğretmenlerimizi belli hususlarda bilgilendirme yaptık. Akıllarında olan soruları cevaplandırdık. Öğretmenlerimizde aşılama oranı ilçemiz bazında gayet iyi durumda ve bunu daha da artacağını düşünüyoruz. Diğer bir güzel kısımda öğrencilerimizde. Öğrencilerimizde bilindiği gibi son güncellemeyle 12 yaş üzerindeki öğrencilerimize de aşı hakkı tanımlandı. Bununla birlikte 15-19 yaş arasında 11.575 bizim hedef nüfusumuz var ve bu hedef kitlemizin % 47.1’i aşılandı. Bu kadar kısa sürede bu kadar talep olması çok güzel bir şey. Aynı zamanda 20-24 yaş arasında da aşı oranı güzel. Biz ilk dönemde gençlerde aşıya olan ilgi biraz az diye düşünüyorduk ama 12.090 kişi var ve 8.665 kişi ilk doz aşılarını yaptırdı. Buda % 71.60’a takabil ediyor. en hızlı şekilde yanıt aldığımız grup oldu diyebilirim. Şu anda vaka sayılarında yatay bir seviye seyrediyor. Hep karşılaştığımız bir durum var. Pandemi dönemlerinde sıkça gözlenen temasın arttıkça vaka sayılarını artabileceği. Dolayısıyla bu dönemde tedbirlerlere ekstra dikkat etmemiz gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Bu süreçte maske takmanın, sosyal mesafe kuralına uymanın ve belli başlı temizlik kurallarına riayet edilmesi çok önemli. Bunu yanında aşıya olan talebin artmasını da aşı olmayan vatandaşlarımızın aşı olmasını da şiddetle tavsiye ediyorum’ şeklinde konuştu.

‘Gölcük’te günlük aşı oranı binin altına düşmüyor’

Günde ortalama aşı oranları hakkında da bilgi veren Müdür Çolular, ‘Gölcük’te 3 bin doz aşı yaptığımız günlerimiz oldu. Şu anda ortalama yapılan aşı sayısı Bin’in altına düşmüyor. Hem aile sağlığı merkezleri, hem özel hastaneler hem de devlet hastanesi ve ilçe Sağlık müdürlüğü aracılıyla yapılıyor. Şu anda kapasitemizin %20 oranında bir aşı çalışmamız var ve talep artması durumunda çok rahat bir şekilde aşı yapabiliriz. Tabi şunu söylemekte de fayda var. Aşı olduktan hemen sonra koruyuculuk başlamaz. Dolayısıyla aşı oldum diyerek rehavete kapılmayalım. Maskelerimizi kullanmaya devam edelim. İkinci doz aşıyı mutlaka olalım. Süremizi geçirmeden yaptıralım. Bir diğer özellikle belirteceğim grup var. İki doz sinovac aşısını şubat mart aylarında olmuş olan bireylerin mutlaka hatırlatma dozu dediğimiz 3. Dozu olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü aşını belirli bir koruyuculuk  düzeyi var. Belirli bir antikor seviyesi var ve bu antikor seviyesi zaman geçtikçe düşmekte. Bu yapılan testlerde de anlaşılıyor. Bu hatırlatma dozu sinovac’ta olabilir biontech’te olabilir. Tercihleri kendilerine kalmış ama aşılarını mutlaka olmaların gerekiyor. Çünkü koruyuculuk düzeyleri düştüğü için risk oluşturmakta.   4. Doz aşı olan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız daha çok aşı pasaportundan dolayı isteğe bağlı yapılıyor. Yurtdışı çıkışlarda özellikle biontech aşısını tek doz olmuş olan kişiler yurtdışına çıkarken aşı pasaportu konusunda sıkıntı yaşanmasın diye böyle bir hak tanındı. Kişinin tercihiyle 4. Doz aşı olabilirler’ dedi.

“Hedeflediğimiz oranları önümüzdeki ay görmek istiyoruz”

Aşı oranları hakkında da bilgi veren Müdür Çolular, “ Bizim Gölcük’te bütün yaş guruplarını yani 12 yaş üzeri bütün bireyleri ve hem T.C. vatandaşı hem de diğer göçmenleri baz aldığımız zaman 141.387’lik bir hedef nüfusumuz var. Yani bu hedef nüfus aşı grupları içerisinde yer alan aşı yapılabilecek kişi sayısı ve bu kişilerin 106. 184’ü 1 doz aşılanan kişi sayısı. Buda %75.10’a tekabül ediyor. Aşısı tamamlanan kişi sayısı olarakta 86.146 kişinin aşıları tamamlanmış durumda. Buda %60.93’e takabil ediyor. Bizim hedefimiz eylül’de görmek istiyorduk ama bunu göremedik. %80 en 1. Dozda görmek. Şimdi en azından ekim ayında bu hedefimizi görmek istiyoruz. Aşısı tamamlanan kişi oranında da %70 bandını görebilmeyi hedefliyoruz. Eğer bu rakamlara ulaşabilirsek çok daha iyi seviyelere gelmiş olacağız. Aşılar içerisinde de karşılaştırdığımız zaman oransal olarak biontech aşı oranı şu anda daha önce. Şu anda yapılan aşıların % 61. 38’i biontech diyebiliriz.  Yaş gruplarına baktığımız zamanda 12-15 yaş arası grup daha yeni başladı ama ilgi güzel. Aşı çalışması yeni başladığı halde 15-19 yaş gurubumuz da % 47.1 oranında aşı yapıldı. Yeni başlamasına rağmen çok iyi bir sayı. En yüksek gurubumuz ise 65 yaş üstü diyebiliriz. 65 yaş üstünde biz %90’ları gördük. Diğer yaş gruplarında da hedefimiz kademeli olarak %80 – %90 bandını görebilmek. Muhtemelen de önümüzdeki günlerde bu rakamları göreceğiz. Vaka sayılarının işçi ve ev hanımı gurubunda önde olma durumu devam ediyor. Tabi eski vaka sayılarımızın yanında düşük bir orandalar. Önceki dönemlerde çok yüksek vaka sayıları gördük ve şu anki vaka sayıları o dönemin 5’te1 biri oranında diyebiliriz” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Haber: Serap DURUKAN


Gölcük ADSM’de 23 Nisan kutlaması

Bağımsız Türkiye Partisi Kocaeli Gençlik Kolları 23 NİSAN ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

Ay, ‘23 Nisan Atamızdan Bize En Büyük Armağandır’

Kocaelispor Ümraniyespor’a 1-0 mağlup oldu

Karting Sezonuna Coşkulu Açılış 

23 Nisan Çocuklarla Güzel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun ÇOCUKLARIMIZ GURURUMUZDUR

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Gölcük Otizm Derneği Bandırmalı misafirlerini ağırladı KIRMIZI BALONLARI GÖKYÜZÜNE BIRAKTILAR

Sahra başkanın ilk talimatı OKULLARA AKIL VE ZEKA OYUNLARI SINIFI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan, ‘DÜNYADA ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLEN İLK BAYRAM’

Kocaeli’nin dört bir yanından gelen doğa severler GÖLCÜK’TE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE BULUŞTU

CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, ‘MÜCADELEMİZ TAM DEMOKRATİK, SOSYAL VE ADİL TÜRKİYE MÜCADELESİDİR’

Denizevler Mahallesi Muhtarı Kadir Demir, 23 NİSAN ETKİNLİĞİ İLE ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kooperatif Üyeliğinden Doğan Bitmeyen Çile

  Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’den 23 Nisan Mesajı

HAYDİ ÇOCUKLAR GÖLCÜK ANITPARK’TA 23 NİSAN COŞKUSUNA

CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Metehan Aydın, ‘GELECEĞİMİZ SİZSİNİZ ÇOCUKLAR!’

Değirmendere’de küp taş tamiri

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 23 NİSAN MESAJI

Başkan Gökçe Muhtarlarla Buluştu

Kaymakam Kalkar’dan Başkan Söğüt’e Ziyaret

Gölcük Niğdeliler Derneği Başkanı Cemil Çakmak, “ÇOCUKLARIMIZ UMUDUMUZDUR”

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

BİR BUÇUK YAŞINDAKİ BEBEĞE BİBER GAZI SIKTI

Başiskele 23 Nisan Coşkusunu Hep Birlikte Yaşayacak

Hisareynspor’da başkanlık değişimi yaşandı YENİ BAŞKAN ÖNER KAYA

Gölcükspor Keşanspor’u 4-2 mağlup etti

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

Büyükakın’dan Berna Abiş’e önemli görev ‘TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

Uyarı tabelaları zarar görmeye devam ediyor

Gölcük’e yeni atanan Okul Müdürleri belli oldu

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi ‘TÜKETİM MALLARI İTHALATINDA DAHA DİKKATLİ DAVRANILMALI’

Büyükakın’dan Berna Abiş’e önemli görev ‘TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Zafer Partisi İlçe Başkanı Kayıhan Kayı, “GÜÇLENEREK GELİYORUZ”

BBP Gölcük İlçe Başkanı Şahin Akpınar, “PROJELER GÖLCÜK’ÜN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Büyükakın, “23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli”

İlknur ve Emre Sarıel çiftinin  biricik oğulları Utku 1 yaşına girdi İYİ Kİ DOĞDUN UTKU

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde BİNA TURU YAPILDI

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Donanma Caddesi üzerinde parke taşları onarıldı

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Başkan Sezer’den başarılı sporculara tebrik

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16