DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular “YOĞUN BAKIMLARIMIZDAKİ HASTA SAYIMIZ FAZLA”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular

“YOĞUN BAKIMLARIMIZDAKİ HASTA SAYIMIZ FAZLA”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, varyant mutant virüs, yoğun bakımda yatan hasta oranları ve aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Müdür Çolular, yoğun bakımlarda doluluk oranının arttığını ve yoğun bakımda yatan hastaların ya hiç aşı yaptırmamış ya da   çok eski sinovac aşısı olmuş kişiler olduğunu ifade etti.

“Şu anda görülen vakarlın % 90’ı varyant virüsler diyebiliriz”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Covid-19 Pandemisi’nin son durumu hakkında bilgi verdi. İlk olarak  Varyant konusunda da açıklamalarda bulunan Müdür Çolular, “ Salgının ilk başladığı dönemlerde herhangi bir varyanttan bahsetmiyorduk. Sadece Sars-Covid virüsü vardı. Bizim tespit etiğimiz vakalar klasik virüstü. Şimdi baktığımız zaman önce İngiliz Varyantı hayatımıza girdi. İngiliz varyantı dominant tür oldu ve biz birçok vakada İngiliz Varyantını görüyorduk. Şimdi ki dönemde de Delta Varyantını diğer varyant suçlarını ağırlıkla görmekteyiz. Yani ilerleyen dönemlerde de başka bir varyant, başka bir mutant virüste dominant olabilir. Bunu nasıl kırabiliriz? Hem Türkiye’de hem de dünyada  aşı olan birey sayısının artmasıyla salgın zincirinin kırılmasıyla bunun önüne geçebiliriz. Şu anda pozitif çıkan vakalarımızın ne kadarının varyant olduğu konusunda kesin bir veri yok ama bilim kurulu üyelerinin açıkladığı rakamlar göre şu anda görülen vakarlın % 90’ı varyant virüsler diyebiliriz.   Bu çok endişe yaratacak bir şey değil. Hastane yatışlarında bir etkisi şu an için yok ama daha çabuk ve hızlı bulaşıyor. Dolayısıyla daha çabuk bulaşan bir şey daha fazla kişiyi hasta etme potansiyeline sahiptir. Oransal olarak hastane yatışlarını arttırmasa da sayısal olarak arttıracaktır” dedi.

“Yoğun bakımda yatan hastalarımız ya aşısız ya da çok eski sinovac aşısı olmuş kişiler”

Sözlerine devam eden Müdür Çolular, “Hastane ve yoğun bakım oranları konusunda da bilgi veren Müdür Çolular, “ Yoğun bakımlarımız maalesef doluluğu artmış durumda. Yoğun bakımlarımızdaki hasta sayımız fazla. Ancak yoğun bakımdaki hastalara baktığımız zaman 2 doz sinovac ve 1 doz biontech ya da iki doz biontech olanlardan hiç biri yok. Şu anda yoğun bakımda 10 kişi yatıyorsa bunların 8-9’u aşısız geriye kalan 1-2 kişi ya 1 doz sinovac aşısı olmuş yada 2 doz artık çok eski sinovac aşısı olmuş kişiler.  Türk yoğun bakım derneğini paylaştığı verilerde de yoğun bakımda yatan hasta oranlarının  gruplarını açıkladı. Aşı   ne kadar artarsa, aşıların içine biontech ne kadar girerse biz görüyoruz ki bu hastalığa bağlı yoğun bakım yatış oranları azalıyor. Bu nedenle biz hastalığa yakalanma, hastalığa yakalansa hastane yatma, hastaneye yatsa bile yoğun bakıma yatma oranlarını azalttığından dolayı vatandaşlarımıza aşı olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

“Kapalı ortamlara girdiğimiz zaman özellikle maskelerimizi takmamız lazım”

Salgının hala geçmediğini altını çizen Müdür Çolular, “ salgın maalesef geçmiş değil. Pandemi bitmiş değil. Dolayısıyla biz aşılı olsakta aşısız olsakta şikayetimiz olsa da olmasa da tedbirleri bırakmamız lazım. Kapalı ortamlara girdiğimiz zaman özellikle maskelerimizi takmamız lazım. Biliyoruz hayatın gerçeği bazen kalabalık ortamlara gireceğiz. Sosyal mesafemizi koruyamayacağız ama bu durumlarda maskeye özellikle dikkat edeceğiz. Maskemizi doğru bir şekilde takacağız. Ellerimizi en az 20 saniye suyla yıkayacağız. Ellerimizi yıkamadan burnumuza gözümüze elimizi götürmeyeceğiz. Çünkü virüs sadece damlacık yoluyla ağızdan burundan bulaşmıyor. Aynı zamanda ellerimizle ortamdaki virüslerin ağzımıza burnumuza götürülmesiyle de bulaşabiliyor. Dolayısıyla kişi aseptomatikte olsa herhangi bir belirtisi olmasa da aşılıda olsa aşısızda olsa alınan önlemlere dikkat etmesi lazım.    Pozitif bir vakayla temas ettiyse bun mutlaka Covid iletişim hatları, ilçemiz için 5505085- 5505086 ya da ilçe sağlık müdürlüğüne bunu bildirmesi lazım. Filyasyon ekiplerini bilgilendirmesi lazım ki bizler ona göre  önlemimizi alalım. Bu kişini şikayeti varsa veya çok yakın temas içerisindeyse, aile üyeleri içersindeyse biz onları zaten temaslı olarak ekliyoruz. Yani temas konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.