DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Osman Ay’dan Önemli Çağrı EKMEĞİNİ EMEĞİNİ KORU

Osman Ay’dan  Önemli Çağrı

EKMEĞİNİ EMEĞİNİ KORU

İlçemizde geniş bir kesim tarafından tanınan ve sevilen esnaflarından olan AY-PA Marketin sahibi Osman Ay son zamanlarda oldukça fazla israf olan ekmek konusu hakkında açıklamalarda bulunarak, “ Ekmeğini emeğini koru” dedi.

“Çöpe atılmış olan Kuran’ı Kerim’i görünce göz yaşımı tutamadım”

Ay yaptığı açıklama da , “Değerli kardeşlerim ;yazıklar olsunki ne yazıklar olsun bugün yaşadığım üzücü olayı sizlerle paylaşmak istiyorum; Evim den sabah iş yerime gitmek için yola çıktım biraz ilerledikten sonra gördüğüm manzara karşısın da hayretlere düştüm ve o anda ağzımdan bir tek kelime çıktı. Bu kadar mi yazıklar olsun dedirtti bana gördüğüm şey gerçektende çok kötüydü Kuran’ı Kerim’i bir paçavra gibi çöplerin arasına atmışlar darmadağın bir vaziyette üzerin de yemek pislikleri ve bir o kadar da ekmek çöplerde inanın göz yaşımı tutamadım. Çok üzüldüm bunları yapanlar insan olamaz dedim ekmekleri bir torbaya doldurup yakında hayvana olanlara verdim Kuran’ı Kerim’i de markete getirtip temizledikten sonra parçalanmış yapraklarını topladım . Rabbim bu insanlara hidayet versin dedim” dedi.

EKMEĞIMIZ HERŞEYİMİZDİR…

Ay sözlerinin devamında, “Sofralarımızdan eksik etmediğimiz karnimizi doyurmamıza yarayan ekmeğimizi israf etmeden doğru şekilde kullanmalıyız .İsraf sadece maddi olacak değil bir geleceğinde kaderini belirler.Bugün sahip bulunanların israfı gelecekteki nesillerin yaşayacağızorlukların başlangıcı .Yersiz zamansız harcama yapmak israftır .İhtiyaçlarımız doğrultusunda kullanılabilir ancak gerekmediği takdirde alıp yok olmasına da izin verilmemelidir .İsraf dini bir kavram olarak hayatımıza yerleşmiştir .İsraf ayni zamanda insanlık içinde sorun olmaktadır .Sınırsız tüketim hakkimiz olmadığı gibi elimizdekilerin değerini bilmeliyiz.Yeme içme konusunda çok israflar yaşanmaktadır .İhtiyacımız kadarını değil her zaman fazlasını alır  ve sonunda kaybeden taraf oluruz.Sofralarımıza gelene kadar birçok aşamadan geçen ekmeğin değerini bilmeliyiz .İhtiyacımızdan fazlasını çöpe atarak israfa sebep vermekteyiz.En kadim önemli yiyeceklerden olan ekmeği bulamayıpölen insanları düşünmeliyiz” dedi. “ EKMEK NİMETTİR”

Ay, “Sadece bizim için değil geleceğimiz içinde önemli .insanlığın çevresindekileri düşünmeden yaptığı hatalardan biri israftır .Gerekmeksizin yaptıkları israf sonucunda sahip olduklarını da kaybeder olmuşlardır .fırınlar da günlük ihtiyaca yönelik üretim yapılarak insanlarında buna göre alış veriş yapmaları gerekir. İsrafın her türlüsü kötüdür ama bunların arasında ekmek israfı en kötüsüdür.Bu konuda herkes bilinçlendirilerek ekmek israfın önüne geçilmelidir .Hem emeğe saygılı olunmalı hem de paramızı boşa harcayarak milli ekonomiye zarar vermemeliyiz. Ekmek israfında bulunmamak için hergün yiyebileceğimizi kadar ekmek almalı ve  bunlarıtüketmeden yeniden ekmek almamalıyız ekmek nimettir”dedi..

YERİ ASLA VE ASLA ÇÖP DEĞİLDİR

Sözlerine devam eden Ay, “Ekmek nimettir fazlalarını çöpe atarken dünyada açlıktan ölen çocukları ve insanları aklımıza getirmeliyiz. Ekmek israfı olumsuz bir davranış olduğu kadar ekonomiyede zarar vermektedir.Her yıl çöpe atılan ekmeklere verilen para ile çok miktarda okul yol hastane köprü cami vb. yaptırılabilir .Bu nedenle ekmek israfından kaçınılmalı çöpe attığımız her ekmekte aslında milli servetimizden tükettiğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.Bir lokma ekmek için yüzlerce insan emek harcıyor bu sebeple yediğimiz içtiğimiz her şeyin son lokmasına son damlasına kadar kıymetini bilmeliyiz. İsrafın en dikkati  çeken yanlarından biride özellikle Türkiye de ekmek israfının yüksek düzeyde olduğu görülüyor” dedi.

EKMEK ÇÖPE ATILMAZ

Ay son olarak,  “Her 25 dakikada bir dünyada yaşayan insanlardan biri açlık sinirinin altına düşüyor bu ne demek? 10. 15 yıl sonra gıda dünyanın en önemli maddesi olacak. Muhakkak ki Allah israf eden ve çokça yalan söyleyen kimseleri hidayete erdirmez . Peygamberimiz s.a.v. yere düşmüş bir ekmek parçasınıgörünce onu aldı ve ;Ey Ayşe nimetin kıymetini bil çünkü su ekmek bir toplumdan nefret edip kaçtı mı bir daha ona dönmez.Bir ekmek çalanın günahı olmaz.Bir ekmeği paylaşanın günahı olur. Duyarlı ol israf azalsın” dedi.

Haber: Tuana YILDIRIM

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.