• BIST 100

    9806,03%0,86
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01

Çocuklarda yeme bozuklukları ve ekrana bakma süreleri arttı

Değirmendere 9.10.2021 09:52:00 0
Çocuklarda yeme bozuklukları ve ekrana bakma süreleri arttı

Çocuklarda yeme bozuklukları ve ekrana bakma süreleri arttı

Pandemide ruh sağlığı ve yaşam rutini bozulan çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Özellikle okulların online eğitime geçiş yapması nedeniyle çocuklar açısından pandemi süreci zorlayıcı oldu. Pandemi sürecinde çocukların arkadaşları ile görüşmelerinin azaldığını belirten uzmanlar, bu durumun sosyal izolasyona neden olduğunu vurguluyor. Uzmanlar; altta yatan ruhsal rahatsızlıkları olan çocukların pandemi döneminde daha fazla etkilendiğine, yeme bozukluklarının ve ekrana bakma sürelerinin arttığına dikkat çekerek ebeveynlere uzman desteği almalarını tavsiye ediyor.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun girişimi ile 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim günü “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak anılıyor ve ruh sağlığının önemine dikkat çekmek amaçlanıyor. Bu yılki tema “Eşitsiz Bir Dünyada Ruh Sağlığı” olarak açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü ise Dünya Ruh Sağlığı 2021 temasını “Herkes için ruh sağlığı bakımı: Hadi bunu gerçeğe dönüştürelim” olarak belirledi.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, Dünya Ruh Sağlığı günü çerçevesinde pandemi döneminin çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Çocuklar pandemide sosyal izolasyon yaşadı

Geçtiğimiz yılın çocuklar açısından zor bir yıl olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Özellikle okulların online eğitime geçmesi nedeniyle çok etkilendiler. Her şeyden önce arkadaşları ile görüşmeleri azaldı, okul ortamındaki sosyalleşmeden uzak kaldılar. Uzaktan eğitimde dikkatlerini vermekte zorlandılar. Bu dönem hem çocuk hem aile için bir sosyal izolasyona neden oldu ve çocuklar sadece arkadaşlarından değil, akrabalarından da uzak kaldılar. Bununla beraber eğer bir kayıp yaşanmışsa bu durumun da çocuklar üzerinde etkileri oldu. Sevenlerini, akrabalarını vedalaşamadan kaybeden çocuklar oldu. Olumsuzluklara karşın bu süreçte çocukların aileleri ile daha fazla paylaşım yapacakları zamanları oldu. Ancak bu durum beraberinde bazı aileler için çatışmaların artmasına da neden oldu.” dedi.

Ruhsal hastalıkları olan çocuklar daha çok etkilendi

Çocukların yaş dönemlerine göre durumdan farklı etkilendiklerini ifade eden Yüksel, “Okul öncesi dönemde bulunan çocukları olan ebeveynler, çocuklarının ruhsal durumunun etkilerini daha fazla yaşadı. Özellikle altta yatan ruhsal rahatsızlıkları olan çocuklar, pandemi döneminde daha çok etkilendi. Örneğin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan ve özel öğrenme güçlüğü bulunan çocuklar, uzaktan eğitimden yaşıtları kadar faydalanamadılar. Online eğitim sorunları tüm dünyada yaşandı. Dolayısıyla bu yeni dönemde geri kaldılar endişesi taşımamak gerekir. Çocuğun akademik kazanımlarının ne durumda olduğunu öğrenmek için öğretmenle iletişim kurmak çok önemli.” diye konuştu.

Yeme bozuklukları ve ekran süreleri arttı

Öncesinde depresyon, kaygı bozukluğu benzeri rahatsızlığı bulunan çocukların yaşadıkları sosyal izolasyon nedeniyle şikayetlerinde artış yaşanmış olabileceğini vurgulayan Yüksel, “Çocuklarda yeme bozukluklarının arttığını gözlemledik. Duygusal yeme ihtiyacı bulunan çocukların içinde bulundukları stresli ortam nedeniyle yeme ve uyku alışkanlıkları değişti. Ekrana bakma süreleri arttı. Bu durum internet bağımlılığına yatkın çocuklar için önemli bir sorun olarak ortaya çıktı. Yüzyüze eğitimin başlamasıyla çocuklar yalnızlıktan uzaklaştı, tekrar sosyalleşebilecekleri ortama kavuştular. Değişmiş uyku düzenleri okulların yüzyüze eğitime geçmesiyle tekrar normale döndü.” ifadelerini kullandı.

Çocukları etkilenen ebeveynler uzman desteği almalı

Çocuk – Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, ‘Çocuklar uzun süreli bir online eğitim sonrası aniden tam zamanlı yüz yüze eğitime başladılar. Bu geçişe her çocuğun kolay uyum sağladığını söylemek mümkün değil’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrılık kaygısı olan ve uzun süre evde kalmış çocuklarda okula gitmek istememe, okul dönemi karın ağrısı ve mide bulantısı görebiliyoruz. Bunun yanında geçen dönem okula gidememiş küçük çocuklarda uyum süresinin uzadığını, daha dürtüsel olduklarını ve kurallara uymakta zorlandıklarını söyleyebiliriz. Bu durum en çok bu yıl ilkokula başlayan çocuklarda belirgin oldu. Altta yatan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ya da davranış bozukluğu bulunan çocuklar daha fazla uyum sorunu yaşadı. Ebeveynler bu süreçten çocuklarının etkilendiğini düşünüyorlarsa vakit kaybetmeden bir çocuk psikiyatri uzmanından destek almalılar. Pandemi döneminde tedavilerin aksatıldığına çok şahit olduk. Tedavilerin aksaması, problemlerin kronikleşmesine ve ileride daha zor çözüm bulunmasına neden olabiliyor.”

Teknolojiyi tamamen yasaklamak doğru değil

Pandemide teknoloji kullanımının arttığını hatırlatan Yüksel, “Teknoloji topyekün kötü olarak algılanmamalı. Özellikle küçük yaştaki çocuklara yol göstermek, uygun çizgi film ve oyunları bulup önermek gerekebilir. Tamamen yasaklamak doğru değil. Çocuklar bu oyunları arkadaşları ile beraber oynayabiliyorlar. Çocuklar genel olarak teknoloji ve internet kullanımı ile ilgili bilgilendirilmeli ve korunmalı. Fiziksel, cinsel, duygusal ve şiddet içerikli oyun ve uygulamalardan kaçınılmalı. Özellikle tanımadığı kişilerle konuşurken nelere dikkat etmeleri gerektiği öğretilmeli.” dedi.

Çok fazla oyun dikkat eksikliğine yol açıyor

Çok oyun oynayan çocuklarda sinirlilik, empati eksikliği, dikkat eksikliği ve ders çalışmak istememe halinin görülebildiğini belirten Yüksel, “Çocuk eğer oyun elinden alınmak istendiğinde yüksek tepkiler veriyorsa, oyunda çok fazla zaman harcıyorsa, gece uyanık kalma durumu varsa, oyundan başka bir etkinliği yoksa ve sürekli canının sıkılması söz konusuysa çok oyun oynamanın altında hangi nedenlerin yattığını düşünmek gerekiyor. Kötü olayları unutmak istemek ve sorumluluk almamak oyun bağımlılığına yol açabiliyor. Bunun dışında depresyona meyilli ve kendini yalnız hisseden çocuklarda kendi gibi çocukların olduğu grupları bulması bir aidiyet duygusu uyandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Kurallara çocukla birlikte karar verilmeli

Özgüveni düşük olan çocukların bir şeyleri kaçırma korkusu fazla olunca daha fazla ekran başında kaldıklarını belirten Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Bu çocuklar gördükleri her şeyi gerçek sanabiliyor ve olumlu şeyler olduğuna ancak kendisinin sahip olmadığına inanıyorlar. Bu durum da mutsuzluk ve kaygıya yol açıyor. ‘Akıllı telefona ulaşamazsam’ korkusu, ‘ya şarjı biterse, ya bir yerde unutursam’ endişelerini yüksek yaşayan kişilerde  nomofobi kavramı tekrar gündeme geldi. Ailenin çocuğa bir telefon ya da tablet alması ve kullanımına izin vermesi, çocuğun hiç kuralı olmadığı anlamına gelmiyor. Kurallar çocuğun yaşı büyükse birlikte konmalı. Uyku öncesine dikkat etmek önemli. Yatağa onunla girmek hem mavi ışık maruziyetini artırıyor hem de elinden bırakamadığı için geç uyumasına sebep oluyor.”


Gölcük ADSM’de 23 Nisan kutlaması

Bağımsız Türkiye Partisi Kocaeli Gençlik Kolları 23 NİSAN ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

Ay, ‘23 Nisan Atamızdan Bize En Büyük Armağandır’

Kocaelispor Ümraniyespor’a 1-0 mağlup oldu

Karting Sezonuna Coşkulu Açılış 

23 Nisan Çocuklarla Güzel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun ÇOCUKLARIMIZ GURURUMUZDUR

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Gölcük Otizm Derneği Bandırmalı misafirlerini ağırladı KIRMIZI BALONLARI GÖKYÜZÜNE BIRAKTILAR

Sahra başkanın ilk talimatı OKULLARA AKIL VE ZEKA OYUNLARI SINIFI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan, ‘DÜNYADA ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLEN İLK BAYRAM’

Kocaeli’nin dört bir yanından gelen doğa severler GÖLCÜK’TE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE BULUŞTU

CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, ‘MÜCADELEMİZ TAM DEMOKRATİK, SOSYAL VE ADİL TÜRKİYE MÜCADELESİDİR’

Denizevler Mahallesi Muhtarı Kadir Demir, 23 NİSAN ETKİNLİĞİ İLE ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kooperatif Üyeliğinden Doğan Bitmeyen Çile

  Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’den 23 Nisan Mesajı

HAYDİ ÇOCUKLAR GÖLCÜK ANITPARK’TA 23 NİSAN COŞKUSUNA

CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Metehan Aydın, ‘GELECEĞİMİZ SİZSİNİZ ÇOCUKLAR!’

Değirmendere’de küp taş tamiri

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 23 NİSAN MESAJI

Başkan Gökçe Muhtarlarla Buluştu

Kaymakam Kalkar’dan Başkan Söğüt’e Ziyaret

Gölcük Niğdeliler Derneği Başkanı Cemil Çakmak, “ÇOCUKLARIMIZ UMUDUMUZDUR”

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

BİR BUÇUK YAŞINDAKİ BEBEĞE BİBER GAZI SIKTI

Başiskele 23 Nisan Coşkusunu Hep Birlikte Yaşayacak

Hisareynspor’da başkanlık değişimi yaşandı YENİ BAŞKAN ÖNER KAYA

Gölcükspor Keşanspor’u 4-2 mağlup etti

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

Büyükakın’dan Berna Abiş’e önemli görev ‘TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

Uyarı tabelaları zarar görmeye devam ediyor

Gölcük’e yeni atanan Okul Müdürleri belli oldu

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi ‘TÜKETİM MALLARI İTHALATINDA DAHA DİKKATLİ DAVRANILMALI’

Büyükakın’dan Berna Abiş’e önemli görev ‘TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Zafer Partisi İlçe Başkanı Kayıhan Kayı, “GÜÇLENEREK GELİYORUZ”

BBP Gölcük İlçe Başkanı Şahin Akpınar, “PROJELER GÖLCÜK’ÜN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Büyükakın, “23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli”

İlknur ve Emre Sarıel çiftinin  biricik oğulları Utku 1 yaşına girdi İYİ Kİ DOĞDUN UTKU

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde BİNA TURU YAPILDI

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Donanma Caddesi üzerinde parke taşları onarıldı

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Başkan Sezer’den başarılı sporculara tebrik

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16