DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Diş Hekimi Gamze Manav’dan BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Diş Hekimi Gamze Manav’dan

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

İlçemizin tanınmış ve sevilen Diş Hekimlerinden olan Dt. Gamze Manav ailelerin bebekleri üzerinde en çok önem verdiği konuların başında gelen diş çıkarma dönemi hakkında önemli bilgiler verdi. Manav yaptığı açıklamada, “Bebeklerde diş çıkarma, merakla beklenen ve çoğu zaman zorlu geçen bir süreçtir” dedi.

“Genellikle 6. ay ile 1. yaş aralığında çıkmaya başlar”

Birçok ailenin en sancılı dönemi olan bebeklerde diş çıkarma konusunda önemli bilgiler veren Dt. Gamze Manav yaptığı açıklamada, “Bebeklerde diş çıkarma, merakla beklenen ve çoğu zaman zorlu geçen bir süreçtir. Birincil dişler veya süt dişleri, doğumda çene yapısı içerisinde var olan ve genellikle 6. ay ile 1. yaş aralığında çıkmaya başlayan dişlerdir. Birçok çocukta 20 adetten oluşan süt dişleri 3 yaşında tamamlanır ve 6-7 yaşlarına kadar görev yapar. Bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zaman başlayacağı oldukça değişkenlik gösteren ve pek çok ebeveyn için merak konusu olan bir süreçtir. Bazı bebekler dişlerinden bir veya birkaçı çıkmış halde doğabilirken bazı bebeklerin ilk yaş günlerinde dahi henüz dişi çıkmamış olabilir. Bu nedenle ebeveynler bu konuda çevrelerindeki başka ebeveynlerden aldıkları bilgiler ve gözlemlerle yersiz endişelere kapılmak yerine her bebeğin kendine özel bir gelişim süreci içinde olduğunun bilincine varmalı, kafalarına takılan konularda yalnızca hekimlerine danışmalıdır” dedi.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri hakkında bilgi veren Diş Hekimi gamze Manav, “Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, anne ve babalar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Yukarıda da belirtildiği gibi 3. aydan itibaren görülen ağız davranışları ile karıştırıldığından belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmasında fayda vardır. Bebekten bebeğe değişebilse de en yaygın görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:

Huysuzluk

Uyku problemleri

İştahsızlık

Kabızlık veya ishal

Tükürük akıntısında artış

Kulaklarda ağrı veya kaşıntı

Ağız etrafında döküntüler

Kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı

Yukarıdaki belirtilerin tamamı her bebekte görülmeyebilir. Bunlardan bir veya birkaçının bir arada görülmesi bebeğinizin diş çıkarma döneminde olduğunu işaret ediyor olabilir” dedi.

Nelere dikkat edilmelidir?

Sözlerine devam eden Dt. Gamze Manav, “Diş çıkarma bebek gelişiminde olağan bir durumdur ve genellikle bebekte çok büyük sıkıntılara ve rahatsızlığa yol açmadan, doğal bir şekilde tamamlanır. Fakat ateş ve dişin çıkacağı bölgede rahatsızlık, şişlik hissi gibi sorunların hafifletilebilmesi için birtakım önlemler alınabilir. Ebeveynler ellerini çok iyi bir şekilde temizledikten sonra bebeğin diş etlerine yumuşak hareketlerle masaj yapabilirler. Bu uygulama dişin daha kolay çıkmasına yardımcı olurken diş etindeki rahatsızlık hissini de azaltır. Dişlerdeki kaşıntı ve rahatsızlığın azaltılması, ağrıların hafifletilebilmesi için diş kaşıma halkaları, dondurucudan çıkarılmış veya ıslatılmış bez verilebilir. Diş kaşıma halkalarının mümkün olduğunca içi sıvı dolu olanları tercih edilmemelidir. Bunun sebebi bebeğin ısırması ile birlikte diş kaşıma halkasının patlama riskinin olmasıdır. Bebeğe dişini kaşıması için verilen tüm nesneler uygun yapıda olmalıdır. Zararlı kimyasallar, boya gibi maddeler içermemelidir. Aynı zamanda parçalanma ve bebeğin boğazına kaçma riski de bulundurmamalıdır” dedi.

“Hafif ateş olağan bir durumdur”

Dt. Manav son olarak, “Diş çıkarma döneminde bebeklerde vücut sıcaklığının bir miktar yükselmesi (hafif ateş) olağan bir durumdur. Fakat 38 derecenin üzerinde bir ateşin görülme olasılığı çok düşüktür ve bu nedenle diş çıkarmaya bağlı görülen hafif ateş genellikle herhangi bir medikal tedavi gerektirmez. Bu dönemde bebeğin ateşi sürekli olarak kontrol edilmeli ve fazla yükselmesi halinde hekime başvurulmalıdır. Ateşin nedeni herhangi bir enfeksiyonun varlığı ise bu durumda hekim tarafından önerilecek tedavi planına uyulmalıdır. Diş çıkarma döneminde bebeğin rahatlatılması ve yaşanan problemlerin azaltılması adına hekim tarafından reçetelendirilmemiş diş çıkarma tabletleri, benzokain ve benzeri maddeler içeren jeller, diş etlerini uyuşturan maddeler gibi uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.