DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

11.10.2021
961
A+
A-

Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Düşünen ve kendisini ifade edebilen çocuklar yetiştirebilmek için onlara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması oldukça önemlidir.

Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendikleri yerin ailede gerçekleştiği düşünülürse, çocuğun önünde ailenin sergilemiş olduğu tutum ve davranışların ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkilediğini unutmamak gerekir.

Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için ebeveynlere düşen önemli görevlerden bahsedecek olursak, öncelikle çocuğunuza erken yaşlarda özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü ve masal kitapları okuyabilirsiniz.

Ev içerisinde hem aile bireylerinin hem de çocukların ulaşabilecekleri bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturabilirsiniz.

Burada dikkat çekilmesi gerekli önemli bir nokta ise; eğer evde sürekli televizyon açılıp seyrediliyorsa ve hiç kitap okunmuyorsa böyle bir ortamda çocukların da kitap okumasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bu nedenle ailelerin bu noktalara özellikle dikkat etmeleri gerekir.

Alacağınız kitaplar çocuğun ilgi alanına göre çocuk ile birlikte seçilmelidir. Ebeveynler çocukla beraber gezmeye gittiklerinde bir kitapçıya veya kitap – dergi reyonuna da gidilmelidir.

Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında kütüphane kullanımının da etkisi önemli olmaktadır.

Bu sebeple çocuklar için çevre kütüphanelerinin tanıtımına yönelik gezilere katılım sağlanmalı ve okul kütüphanesinin aktif bir şekilde kullanılması için destek olunmalıdır.

Ailelerin ödül listesinde mutlaka kitap olmalı ve çocuğu sürekli okuması için uyarmak yerine kitap okuduğu zaman onu destekleyip motive etmek daha etkili olacaktır.

Küçük yaştaki çocuklar, akıllarında kolayca tutabilecekleri kısa öyküleri ve ilgi çekici resimleri içeren kitaplardan hoşlanırlar.

Resimlerde gördüklerinin isimlerini öğrenmekten ya da sizin tekrar etmenizden hoşlanırlar. Kitapta resimleri bulunan nesneler hakkında sorular sorabilirler.

Bu gibi durumlarda resimler üzerinde daha ayrıntılı açıklamalar yaparak çocuğunuzun ilgisini canlı tutabilirsiniz.  (Alıntıdır)

Hep hatırlayalım ki, kitap okuyan nesiller geleceğin şekillenmesinde büyük önem taşırlar.

Bir toplumda kültürlü insanlar ne kadar çoksa, o toplum bir o kadar gelişecektir.

Kitap okumak zihni kibarlaştırır. Okuyalım, okutalım, birbirimize kitap hediye edelim…

ÖFKE KONTROLÜ

Japonya da çocuklara öfke kontrolü için çok basit bir yöntem öğretilir.

Ne zaman öfke duyarsanız bununla ilgili hiçbir şey yapmayın; sadece DERİN BİR NEFES ALIN denir.

Deneyin göreceksiniz ki öfkelenmiyorsun. Niye ? Derin nefes aldın diye…

Öfkelenmek imkansızlaşıyor. Bunun iki nedeni var : Derin nefes almaya başlıyorsun ama öfke belli bir nefes ritmine ihtiyaç duyar ve bu ritim olmadan öfkelenmek mümkün değildir.

Öfkenin var olabilmesi için belli bir ritimde veya kesik kesik nefes almak gerekir. Derin nefes alırsan öfkenin dışa vurması imkansızlaşır. Bilinçli olarak derin nefes alıyorsan, öfke kendini ifade edemez.

Öfkenin farklı bir nefes alma yöntemi vardır. Bunu senin yapmana gerek yok, öfke kendisi halleder.

DERİN NEFES ALINCA KIZAMAZSIN.

AYNI DURUM YETİŞKİNLER İÇİNDE GEÇERLİDİR. (Alıntıdır)

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.