DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

‘Tarım ve Gıda Arzı Asla İhmal Edilemeyecek Önemli Bir Alandır’

Kocaeli Sürdürülebilir Tarım Eylem Planı çalışmaları kapsamında ilimizin ihtiyaçlarını belirlemek ve elde edilecek verilerin uygulamaya geçirilmesini sağlamak amacıyla yapılan Kocaeli Tarım Şurası, Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleşen Şura’ya; Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, ilçe belediye başkanları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Keskinler, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, BBP İl Başkanı  Remzi Kaya, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Tarım ve Orman İl Müdür V. Yüksel Çil, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gazeteci Yazar Cem Seymen, Öğretim üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçimiz ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Tarım Şura’sının tanıtım filmi sunuldu.

Kandıralı çiftçi Hatice Efe’nin çiftçiler adına yaptığı selamlama konuşması ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ınKocaeli’de tarımın önemi ve yapılacak Şura’nın sağlayacağı katkılarını belirten konuşmaları ile devam etti.

Tarım Şura’sının hayırlı sonuçlar doğurması temennisinde bulunarak sözlerine başlayanVali Seddar Yavuz yaptığı konuşmalarında; “Öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, Şuramızın hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. İklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın dünyamızı giderek etkilediği, olumsuz sonuçların görünür hale geldiği, Dünyada yaklaşık 1,5 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği ve diğer taraftan da inanılmaz bir israfın devam ettiği bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. İnsanoğlunun doğal yasaları, nizamı, düzeni, olumsuz etkileri, aç gözlülüğü, bitmez tükenmez hırsıyla beraber dünyaya olumsuz etkileri hepimizin malumu.  Aslında bugünkü sonuçların insan eliyle gerçekleşen bir durum olduğu da ortadadır. Hepimizin bildiği gibi globalleşme, küreselleşme çıktığında karşıtları da ortaya çıktı. Karşı olmanızın sistemi etkileyebilecek bir gücü var mıdır diye sorulduğunda, etki edemediğini hep birlikte müşahede ettik. Önemli olan bu değişim ve dönüşümlere hazırlıklımızsınız, değilmisiniz, üzerinize düşen görevi yapabiliyormusunuz, refleksleriniz varmı, tedbiriniz varmı sorularıdır. İklim değişikliği, küresel ısınma da bunlardan bir tanesi ve yüzleştiğimiz önemli bir durumdur. Dolayısıyla bu yeni duruma nasıl bir tavır ortaya koyacağız, sadece Türkiye’nin yada bireysel olarak bizim ortaya koyduğumuz tavır yeterlimi? Bunları en ince detayına kadar değerlendirmemiz gerekiyor.

‘Tarım ve Gıda, En Önemli Stratejik Alanlardandır’

Türkiye’nin tarım ülkesi olmasının yanında aynı zamanda bilim, sanayi ve teknoloji ülkesi haline geldiğini belirten Vali Yavuz;Tarım alanlarının korunması, veriminin artırılması, özellikle su kaynaklarının korunması, kuraklığa dayalı yeni türlerin bulunması ve bunun üzerinde çalışılması gibi birçok bilimsel alanıda ilgilendiren hususları bugün Şura vesilesiyle tartışmış olacağız.    Genelde baktığımız zaman hepimiz tarım ülkesi olduğumuzu uzun yıllardır söyleyegeldik. Ama artık Türkiye aynı zamanda bilim, sanayi ve teknoloji ülkesi haline geldi. Diğer taraftan tarımı da asla ihmal edemeyeceğimiz stratejik bir alan olarak görüyoruz.  Pandemi döneminde gördük ki aslında öyle stratejik alanlar varki maliyetinin ne olduğunun çok önemi yok. Gıda arzı da bunlardan bir tanesidir. Yarınlarımızı ve ne yapacağımızı bugünden başlayarak hepimizin düşünmesi gerekiyor. Dolayısıyla başkası buğday üretsin, zaten buğday çok verimli değil, para kazanmıyoruz, biz bunu yapmayalımda başkası yapsın diye beklerseniz birgün başka sıkıntılar ile karşı karşıya kalabileceğimizi herkes tahmin ediyordur. Bu nedenle tarıma başka bir stratejik açıdan bakmak ve gıda arz güvenliğinide güvence altına almak hepimizin aslında ortak bir sorunudur. Bu anlamda baktığımızda özellikle Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Hükümetimiz tarıma yönelik politikaları çok etkin şekilde desteklemiş, tarım ve hayvancılıkta ki üretim miktarı her geçen gün artmıştır ve artmayada devam ediyor. Ülkemizde tarıma yapılmış destekler boşa yapılmış destekler değildir. Bu desteklerde artarak devam ediyor ve devam etmelidir de.

‘İlimize Yönelik Olarak Uygulanan Tarım Politikaları İle Son Dönemde Özellikle Hayvan Varlığında Bir Artış Olduğunu Rahatlıkla Görebiliyoruz’

İlimizde son 2 yılda büyükbaş hayvan sayısında artışın söz konusu olduğunu belirten Vali Yavuz;Kocaeli özelinde baktığımız zaman burası bilim, sanayi ve teknoloji şehri.  Kocaeli aynı zamanda ekonomik anlamda ve en çok vergi veren iller arasında 4. büyük şehirdir. Aslında Türkiye’yi dünya ile yarıştıran şehirlerin en önemlilerinden bir tanesidir. Diğer taraftan Marmara havzasına baktığımız zaman yaklaşık 25 milyon nüfusun beslendiği bir alandan bahsediyoruz. Böylesi bir alanda tarım alanlarının korunması, özellikle gıda arz ve güvenliğinin sağlanması bakımından fevkalade önemli ve değerlidir. Diğer taraftan bu bölgenin toprakları oldukça verimli ve Balkanlara gittikçede daha verimli olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle ilimize yönelik olarak uygulanan tarım politikaları sayesinde son dönemde canlı hayvan varlığında önemli bir artış olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Son 2 yılda büyükbaş hayvan sayısında 20 Bin artış söz konusu. Bunu son derece olumlu buluyorum. Şehirleşme, nüfus artışı gibi nedenlerinKocaeli’deki tarım alanlarını tehdit edecek bir duruma gelmemesi için hukuki düzenlemelerinde yapılması gerektiğini değerlendiriyorum. Bu konunun da Şura’nın mevzuat bölümünde değerlendirilecek olmasını kıymetli buluyorum.

‘Dünya Fındık Üretiminin Yaklaşık %70’ini Biz Üretiyoruz’

Çiftçilerimize çeşitli alanlarda önemli destekler verildiğini belirten Vali Yavuz; Bizim bir başka stratejik ürünümüzde fındıktır.  Türkiye’nin yaklaşık 700 bin ton fındık üretimi var. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini biz üretiyoruz. Tek başına sadece Ordu ilinin %35  civarında fındık üretimi var. Son yıllarda Dünya genelinde özellikle Uzak Doğu ve Çin’de fındıkla ilgili yoğun bir talebin başladığını, bir dönem depolarda çürüyen fındıkların bugün 25-30 TL bandına doğru geldiğini hep beraber görüyoruz.  Dolayısıyla ilimizde de yaklaşık 15 bin ton civarında fındık üretimi var. Fındık ağacının bir başka özelliği de erozyonu önlüyor, toprak ve bitki örtüsünü koruyor.  Bu özelliği nedeniyle de desteklenmesi gereken önemli bir alan olarak görüyorum. Bu anlamda Büyükşehir Belediyemiz ile yürüttüğümüz özellikle Fındık da Verimin Arttırılması Projesinin diğer alanlarada yansıtılmasının gerektiğini değerlendiriyoruz. Burada hem çiftçilerimiz hem işin kamu kurum ve kuruluşları boyutu, hemde bilim insanlarımız olması vesilesiyle önümüzdeki süreçte ilimiz tarım ve hayvancılığına yönelik politikaların daha iyi bir şekilde görüşüleceğini umuyorum. Buradan çıkacak yol haritasının da bize ışık tutacağını düşünüyorum. Çocukluğundan itibaren kırsalda büyümüş, çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olarak da köylümüzün, çiftçimizin sorunlarını görüyor ve biliyorum. Burada önemli olan bu alana yapılan desteklerin mutlaka artırılması, özellikle tarımda modern tekniklerin uygulanması, tarımsal alanların korunması ve daha az miktarda su kullanarak daha yüksek verim elde edilmesi, birim alandan en yüksek gelir ve verim elde edebilecek tekniklerin bilim insanlarımızın yardımıyla, desteğiyle çiftçimizin sahada uygulayabiliyor olabilmesi hepimizin en büyük beklentisi. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz çiftçilerimize çeşitli alanlarda destekler veriyor. Kocaeli’de göreve başladığımız günden buyana Büyükşehir Belediyemizin de özellikle tarım ve hayvancılık konusunda gübre desteği başta olmak üzere, tohum ve diğer alanlarda neredeyse 90 milyon TL’ye yakın destek verdiğini de hepimiz memnuniyetle görüyoruz.  Çiftçimiz adına bu bizi mutlu ediyor. Büyükşehir Belediyemizinçiftçimizin yanında olması bizim elimizi güçlendiriyor ve çiftçimizide rahatlatıyor. Bu vesileyle bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve kıymetli ekibine teşekkür ediyorum”diyen Vali Yavuz, Şura’ya katılan herkese teşekkür etti.

TV Programcısı ve Gazeteci Cem Seymen’in yaptığı konuşma sonrasında katkılarından dolayı teşekkür edenVali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın hediye verdiler.

Konuşmaların ardından Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ilimizde tarım ve hayvancılığa katkı sunan 20 çiftçimize hediye vererek, onlarla günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.