DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, ‘SEYYANEN ZAM BEKLİYORUZ’

Türkiye Emekliler Derneği ( TÜED) Gölcük Şube Başkanı Ergun şahin asgari ücrete yapılan zam oranının oldukça sevindirici olduğunu ifade ederek emeklilere de benzer oranda zam yapılması gerektiğini ve düşük emekli maaşı alan emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini belirtti.

“1.500 Lira maaş alan emeklimiz var”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin yaptığı açıklamada, “ Asgari ücretlilerimizin yüzünü güldürecek bir zam yapıldı ve asgari ücret 4.253 Lira’ya yükseltildi. Şimdi bizlerde 3 Aralık’ta açıklanacak emekli zamlarını bekliyoruz. Emekliler olarak son zamanlarda peş peşe gelen zamlardan sonra emekli maaşların da TÜFE’nin haricinde emekliye en az %30 zam yapmaları gerekiyor. Yoksa emekliye verilecek olan %10-15 oranında zam ile hiç bir şey yapamaz. Dolar oldu 17-18 Lira. Bir teneke yağ 145 lira olmuş. Bunun yanında bizim 1.500 Lira maaş alan emeklimiz var. Bu kabul edilir bir rakam değil. Emeklilere makul bir zam yapılmalı. Biz zaten yıllardır dile getirdiğimiz gibi emekliye yüzde oranında değil seyyanen zam yapılmasını istiyoruz. En azından düşük maaşı olan emeklilere yüzde zammın yanında seyyanen de zam yapılmalı” dedi.

“Maaşlar arasındaki makas her geçen yıl açılıyor”

Sözlerine devam eden Başkan Şahin, “Şu anda 4 çeşit emekli var; Tarım var, Bağ-Kur var, Emekli Sandığı var ve Sigorta var. Tarım ve Bağ- Kur emeklileri asgari ücretin çok altında maaş alıyor. Genel Başkanımız en düşük emekli maaşın asgari ücret kadar olması gerektiğini defalarca dile getiriyor ve bu konuda çalışmaları devam ediyor. Emekliler olarak merakla 3 Ocak’ı bekliyoruz. %30 zam bile verseler 1500 lira maaş alan bir emeklinin maaşı 2 Bin lira bile olmuyor. Yani asgari ücretin yarına bile denk gelmiyor. Bizim beklentimiz öncelikle en düşük emekli maaşını asgari ücret oranında yükseltmeleri ve seyyanen zam yapmaları. Az maaş alana az, çok maaş alana çok zam yapılınca emekli maaşları arasındaki makas çok ciddi anlamda açılıyor. Genel Merkezimiz yıllardır zaten “Bizi TÜFE’den, Enflasyon oranından çıkartın ve Seyyanen zam yapın” diyorlar ama yıllardır bu değişmedi. Emekli maaşlarını dengelemek için en azından çok maaş alna az, az maaş alana çok zam yapılsa bu makas bir nebze olsun kapanır” dedi.

“Düşük maaş alan emeklilere seyyanen ve yüzde oranında zam yapılmalı”

Pandemi döneminde en düşük emekli maaşını 1.500 Lira’ya yükseltildiğini ama 2 yıldır zam almayan emeklilerin olduğunu ifade eden Başkan Şahin, “ Şu anda en düşük emekli maaşı 1.500 lira ve şu ortamda bu maaşın hiçbir anlamı yok. Emekli maaşlarını asgari ücret oranında yükseltilemese bile en azından 3.000 Lira’ya yükseltilmeli ve yapılan yüzde oranında ek zam yapılmalıdır ve her 6 ayda bir yapılan zam oranından yararlanmaları da gerekiyor. Eğer bu oranlarda zam yapılmazsa 2022 yılında zaten kıt kanaat geçinen emeklilerimiz için çok zor geçecektir” dedi.

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.