DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Ford Otosan Çalışanlarına müjdeli haber 130 BİN İŞÇİ HAK MÜCADELESİNİ KAZANDI

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden anlaşma çıktı. 130 bin işçiyi ilgilendiren, özel sektörün en büyük toplu sözleşmesi sonucunda işçi maaşlarına ilk 6 ay için yüzde 27.44, yıllık yüzde 65.67 oranında zam yapıldı.

Görüşmeden zafer çıktı

2021 yılının Eylül ayında başlayan görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Türk Metal Sendikası grev kararı almıştı. 10 Ocak Pazartesi günü yeniden görüşmeler başlamış, geçtiğimiz gece 02.30 itibariyle anlaşma sağlanarak, imzalar atıldı. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi anlaşması üzerine ortak basın açıklaması yayınladı.

Açıklama yapıldı

Yapılan açıklamada, ’11 Ocak 2022 günü akşam saat 19.30’da MESS yönetimiyle bir araya gelen Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İş Sendikası ve Özçelik-İş Sendikası, yaklaşık 7 saat süren müzakereler sonucunda, 12 Ocak 2022 günü sabaha karşuı sat 02.30 itibariyle MESS ile Grup Toplu İş Sözleşmesinde anlaşmaya varmıştır.

MESS ortalamasına yıllık olarak yüzde 65.67 oranında zam alındı

Anlaşma sonucunda; Üyelerimiz için MESS ortalamasına yıllık olarak yüzde 65.67 oranında zam alınmıştır. Bunun açılımı ise şöyledir; Birinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 10, bunun üzerine 3 lira 70 kuruş seyyanen zam alınmıştır. Bunun MESS ortalamasındaki karşılığı yüzde 27.44’tür.

Sosyal haklara birinci yılında yüzde 35 artış sağlanmıştır

‘İkinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 30 oranında zam yapılacaktır. Enflasyonun bu oranın üzerinde gerçekleşmesi halinde, enflasyon oranı geçerli olacaktır. Sözleşmenin üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında artış yapılacaktır.  Sosyal haklara birinci yılında yüzde 35 artış sağlanmıştır. İkinci yılına ise enflasyon oranında zam alınmıştır.’

Kurban Bayramı yardımı yüzde 75 oranla arttırıldı

Açıklamanın sonunda, ‘Kurban Bayramı yardımı birinci yıl için bütün gruplara yüzde 75 oranında arttırılmıştır. Son olarak ilki bu Ocak ayı olmak üzere herkese net 400 liralık erzak çeki, 2023 Ocak ayında yine net 400 liralık erzak çeki verilecektir.’ denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.