DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı “2022 YILI, ÜRETİM İÇİN TEHLİKELİ BİR SEZON OLACAK”

Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, 2021 yılı değerlendirmesi yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çiftçilere yönelik yapılan desteklerin çiftçilere bir cansuyu olduğunu ifade eden Başkan Çanakçı, “ Çiftçilerimiz yapılan zamlar altında çok eziliyor. Böyle devam ederse  2022 yılı, üretim için tehlikeli bir sezon olacaktır” dedi.

“Gelecek zamanlarda üretim azlığına sebep olacaktır”

Kocaeli Ziraat Odaları Birliği ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, bugün Kocaeli ziraat odalarının 2021 yılı ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulundu. Başkan Çanakçı, açıklamasında “Kocaeli’deki ziraat odaları başkanları olarak Derince Ziraat Odası’nda toplandık ve 2021 yılını değerlendirdik. 2021 yılının son aylarında dövizde yaşanan dalgalanmalar gübre, ilaç, yem ve mazot fiyatlarının tavan yapmasına sebep oldu. Gübrede fiyat artışı yüzde 400’leri, zirai ilaçlarda artış yüzde 250’leri, yem fiyatlarındaki artış yüzde 200’leri, mazot fiyatlarındaki artış ise yüzde 85’leri buldu. Çiftçilerimiz ekim yapamaz hale geldi. Ekim yapabilen çiftçilerimiz ise yeterli gübreyi kullanamadıkları için bu durum, gelecek zamanlarda üretim azlığına sebep olacaktır. 2022 yılı, üretim için tehlikeli bir sezon olacaktır” dedi.

“Kazanan hep aracılar oluyor”

Başkan Çanakçı açıklamalarının devamında, “Biz Oda Başkanları olarak yetkilileri şimdiden uyarıyoruz: Çiftçilerimize, üreticilerimize şimdiden sahip çıkın. Yeni destek paketleri hazırlayın, füze gibi yükselen gübre ve yem fiyatlarını makul seviyeye düşürün. Bayiler her gün ekonomik koşulları bahane ederek fiyat yükseltiyor fakat fiyat indirmeye gelince kimse eylemde bulunmadı. Meydanı boş mu buldular da kafalarına göre iş yapıyorlar? Dolar 18 liradan 13,5 liraya düştü. Maalesef gübre ve yem fabrikalarında ciddi bir indirim görmedik. Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı lütfen bu durumu denetlesin ve fahiş fiyat uygulamaları son bulsun. Çiftçimiz zor durumda, morali bozuk ve ürettiği ürünün karşılığını alamıyor. Bahçede, tarlada ürettiği ürünün fiyatını, markette, pazarda 4 veya 5 katı pahalı görüyor. Duruma bir anlam veremiyor. Kazanan hep aracılar oluyor. Bu konuya çok acil bir çözüm bekliyoruz” dedi.

“Bu fiyat artışı derhal durdurulmalı”

Başkan Çanakçı son olarak 2022 yılında tarım Bağ-Kur fiyatlarına gelen aşırı zam hakkında açıklama yaptı. Başkan Çanakçı,  “Tarım Bağ-Kur fiyatları yüzde 44 arttı ve ödenmesi imkansız bir hale geldi. Bu fiyat artışı derhal durdurulmalı, aksi durumda Tarım Bağ-Kur’lu kimse kalmayacak. 2022 yılında elektriğe yüzde 100 zam geldi. Bu durum çiftçilerimizin yeterli sulama yapamamasına ve bu durumda da üretim düşüklüğünün meydana gelmesine sebep olacak. Bizden söylemesi; sulamada kullanılan elektrik fiyat artışı derhal durdurulmalı. Tarım Bakanlığı tarafından basınçlı sulama sistemi özendirilmeli ve çiftçiler, bu konuda desteklenmelidir. Tarım kanununda belirtildiği gibi ‘Milli hasılanın yüzde 1’i çiftçilere destek olarak verilmelidir’ denilmesine rağmen bu oran 0,35’den yukarı çıkmamıştır. Çiftçilerimize yazık, günah, ayıptır. Bu olumsuz uygulamalara rağmen biz üretmeye devam edeceğiz. Çünkü ülkemizi seviyoruz ve sevmeye devam edeceğiz” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.