DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç, “SERVİKS KANSERİ” HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç,

“SERVİKS KANSERİ” HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Hekimi Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç “Serviks Kanseri” konusunda önemli bilgiler verdi.

“Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen 5 kanserden biridir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Hekimi Op. Dr. Ömer Doğukan yaptığı açıklamada, “Rahim ağzı(serviks) kanseri önlenebilen bir hastalıktır ve bu nedenle bizim için önemi büyüktür. Erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir. Serviks kanserinden ölüm tamamen engellenebilir ve tarama testlerini düzenli olarak yaptıran bir kadının serviks kanserinden ölmeyeceği söylenebilir. Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen 5 kanserden biridir. Önlenebilen kanserlerin başında gelmektedir.Serviks kanseri için risk faktörleri; hastada HPV virüsü olması, sigara içimi, erken yaşta(16 yaşından önce) cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, kötü beslenme alışkanlığı, yüksek doğurganlık sayısı, düşük sosyoekonomik düzey, özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımıdır” dedi.

“Serviks kanserine HPV(Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir”

Özlerine devam eden Doğukan, “Serviks kanseri belirtileri; anormal vajinal kanama(cinsel ilişki sonrası, menapoz sonrası, adet dönemi dışında), normalden farklı görünen ve kokulu vajinal akıntı, karın alt bölgesinde ağrı, idrar yaparken ağrı olması, sık idrara çıkma ihtiyacı, cinsel ilişki sırasında ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık olabilir. Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan serviks kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride kalmaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının serviks kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) serviks kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Serviks kanserine HPV(Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV’nin tespiti erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır” dedi.

“Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak KETEM ve ASM’lerde yapılmaktadır”

 Açıklamalarını sürdüren Doğukan, “Günümüzde smear ve HPV testleri serviks kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi serviksteki hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap smear; kanser öncesi ya da kanserli hücreleri henüz tedavi edilebilecekleri aşamada yakalamayı sağlar. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir. HPV ve Pap smear testeri son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. Rutin jinekolojik muayene sırasında yapılabilir. Serviks kanserinden korunmak için geliştirilen HPV aşılarının başarısı oldukça yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü bu aşıların 9-13 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin beslenmek serviks kanserinden korunmada önemlidir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır. İlçemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) Değirmendere Aile Sağlığı Merkezinin 2. katındadır. Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi bütün kadınlara sağlıklı ve uzun bir hayat diliyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.