• BIST 100

    10325,76%1,56
  • DOLAR

    40,07% 0,07
  • EURO

    47,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    4277,07% 0,25
  • Ç. ALTIN

    6842,71% 0,31

Pandemi çocukların göz sağlığını bozdu!

Değirmendere 7.01.2022 07:58:00 0
Pandemi çocukların göz sağlığını bozdu!

Pandemi çocukların göz sağlığını bozdu!

Çocuklarda miyopluk oranı artıyor…

İki yıldan bu yana hayatımızın bir parçası olan pandemi, göz sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, uzaktan eğitimle bilgisayara bağlı yaşayaşan çocuklarda göz sağlığının bozulduğuna dikkat çekiyor. Evden eğitimle çocuklarda miyopluk oranının artış gösterdiğini kaydeden uzmanlar, göz sağlığı için mavi ışığa maruz kalma süresinin azaltılması, çocukların kitap okuma, çizim yapma ve boyama gibi ekran gerektirmeyen aktivitelere katılmaya teşvik edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.   

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, pandemi sürecinin göz sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Covid pandemisi ile birlikte yetişen yeni bir neslin C (Covid) kuşağı olarak adlandırılabileceğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “C kuşağının yaşam tarzı pandemi nedeni ile de önemli ölçüde değişti. Koronavirüs pandemisi ile başa çıkabilmek için birçok düzenleme yapılması gerekti. Birçok çocuk için eğitim stilleri yüz yüze öğrenimden sanal sınıflara geçiş yaptı. Covid-19 karantinaları, evde kalma, ev işyeri uygulamaları ve dönen küresel, eyalet ve ülke çapındaki kısıtlamalar, evden uzaktan eğitim ve öğrenme çocukların göz sağlığını da önemli ölçüde etkiledi.” dedi.

Çocuklar arasında miyopluk oranı artıyor

Pandemiden bu yana çocukların evde bilgisayar ve telefon ekranlarının önünde daha fazla zaman geçirdiklerine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Bu durum çocuklar arasında zaten yaygın olan miyopluk oranlarını, tüm dünyada giderek artırdı.” uyarısında bulundu.

Göz sağlığını etkileyen 5 etken

C kuşağında, Covid-19 pandemisiyle beraber eğitimde ve günlük alışkanlıklarda ortaya çıkan tüm değişikliklerin çocukların görme yetisini etkilediğini belirten Şahbaz, bu 5 etkiyi şöyle değerlendirdi:

Çevresel faktörler: Çevresel faktörler, çocukların görme gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Okulda çocuklar sınıfta, beden eğitimi sırasında ve teneffüslerde değişik aktiviteler yaparlar. Çocuklar ne kadar çok gün ışığında kalırsa gözleri o kadar doğru gelişme sağlayabilir. Bazı çocuklar evde eğitim görürken dışarıda oynama veya çevrelerini birkaç odanın sınırlarının ötesine genişletme fırsatına sahip olmadıkları için bu da göz ve görme gelişiminde sorunlara neden olabilir.

Dışarda az zaman geçirmek miyopluk riskini artırıyor

Dışarıda daha az zaman harcanması miyopluk riskini artırabilir. Gün ışığı, gözün uygun şekilde büyümesini, gelişmesini ve odaklanmasını destekleyen önemli bir çevresel faktördür. Ancak, çok fazla loş iç mekan aydınlatması tam tersini teşvik edebilir. Aşırı miktarda düşük ışık, retina ve mercek arasındaki mesafe de dahil olmak üzere gözün gelişmesini negatif yönde etkiler. Göz fazla uzarsa, bu, uzağı görememe ve miyopi ile sonuçlanabilir. Bunlara ek olarak, özellikle ekranlardan yayılan parlak ışıkla tezat oluşturan aşırı loş aydınlatma, çocuklarda göz yorgunluğuna neden olabilir.

Evde kısa mesafeye odaklanılıyor

Yakın çalışma ve kısa mesafelere uzun süre odaklanmak: Sınıf ortamlarında, odanın önünde bulunan karatahtalar, projektörler ve öğretmenler, çocukları uzaktan okuyarak ve dikkat ederek gözlerini egzersiz yapmaya teşvik eder. Ancak evde öğrenme, öncelikle bilgisayar, tablet ve alıştırma kitabı gibi neredeyse yalnızca nesneler kullanılarak yakından ve sabit bir bakış ile yapılır. Çocuklar öncelikli olarak kısa mesafelere odaklandıklarında, gözleri sürekli olarak yakındaki şeylere odaklanmak üzere işlev gösterir ve bu da göz yorgunluğuna neden olabilir. Gözler de bu durum miyop olma riskini daha da yükseltir. 

Dijital göz yorgunluğuna dikkat!

Artan ekran başında geçirilen süre: Sanal öğrenme, koronavirüs pandemisi sırasında binlerce çocuk için normal hale geldi. Ancak çocukları çevrimiçi sınıflarda eğitmek uygun (ve gerekli) olsa da, ekran başında geçirilen aşırı zaman gözlerde ekstra strese ve yorgunluğa neden olabilir. Dijital göz yorgunluğu, göz kuruluğuna ve bulanık görmeye neden olmasının yanı sıra, artan ekran başında geçirilen süre, çocuğunuzun yüksek enerjili görünür mavi ışığa maruz kalmasını da artırır. Bu ekstra mavi ışığa maruz kalma (özellikle gece ve yatmadan önce), bir dizi sağlık etkisine neden olarak normal uyku düzenini bozabilir. Birçok dijital cihazda, diğer ışık filtreleme uygulamalarının yanı sıra mavi ışığa maruz kalmayı azaltan “gece modu” gibi ayarlar bulunur. Mavi ışık gözlükleri de okul için dijital cihazlar kullanan çocuklar için bir seçenektir olabilir ancak şart değildir.

Okul görme taramalarının olmaması: Okullarda genellikle her okul yılı boyunca çocuklar için hem işitme hem de görme taramaları yapılırken, Covid-19 nedeniyle kapanan veya çevrimiçi öğrenime geçiş yapan okullarda bu taramalar gerçekleştirilemez hale geldi.

Görme sorunları evde fark edilmeyebilir: Ev veya kapalı ortamlarda mesafe kısalığı sebebi ile görsel etkileşimler ve günlük aktiviteler sınırlı olduğundan görme sorunları tespit etmek zorlaşabilir. Daha küçük çocuklar, görme sorunları yaşadıklarını sözlü olarak ifade edemeyebilir veya nasıl ifade edeceklerini bilemeyebilirler. Çocuğunuzun nesnelere gözlerini kısarak baktığını, bulanık görme veya baş ağrısından şikayet ettiğini fark edilmesi bir göz rahatsızlığının belirtisi olabilir.

Açık havada oyun süresi artırılmalı

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, sanal öğrenmenin hem ebeveyn hem de çocuk için oldukça sınırlayıcı olabileceğini belirterek “Çocuğunuzun açık hava eğitimini ve/veya oyun süresini artırın. Mavi ışık gözlükleriyle veya ışık filtreleme uygulamalarıyla (veya yalnızca ekran başında geçirdiği süreyi sınırlayarak) mavi ışığa maruz kalma süresini azaltın. Çocuğunuzu kitap okuma, çizim yapma ve boyama, oyun oynama, yap-boz yapma veya mutfakta yardım etme gibi ekran gerektirmeyen aktivitelere katılma konusunda teşvik edin. Çocuğunuzun görmeyle ilgili endişelerini dinleyin ve gözlerini kısma, bir gözünü kapalı tutma veya sergileyebileceği diğer görsel belirtilere dikkat edin.” tavsiyesinde bulundu.

SARAYLI’NIN TARİHİ KONAĞI YENİDEN HAYAT BULUYOR

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Özsoy “GÖLCÜK’TE İHMALLER ZİNCİRİ GENÇ BİR CANI ALDI”

AK Parti Gölcük İlçe Teşkilatından 1000 kişilik aşure ikramı

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR VE GENÇLER SANAT DOLU 3 GÜN GEÇİRDİ

Başkan Büyükakın, yeni yapılan Karamürsel Otobüs Terminali’ni inceledi… “KARAMÜRSEL’E SÖZ VERDİK, SADECE BUGÜNÜ DEĞİL, YARINI DA DÜŞÜNEN BİR ULAŞIM YATIRIMI YAPTIK”

Ulsan heyeti Kocaeli'ye hayran kaldı

Cinemre, “Yaz boyunca mahalle programlarımız devam edecek”

Oğuzhan Keleş: “Kentsel Dönüşüm hızımızı vites yükselterek artırmalıyız”

CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Taşkın “GENÇLİĞİN GÜCÜYLE SAHADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde HASTANE BİRİM SORUMLULARINA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ

İzmit Belediyesi Asırlık Çınar Evleri büyüklerimizi bekliyor!

Sanayi Tecrübesi ve Ustalık Bir Arada: ÖZERLER OTO KLİNİK’TEN KALİTELİ VE GÜVENİLİR HİZMET

Encümen ihlallere izin vermiyor

Körfez Sipahiler’de 2 kilometrelik yol yenilendi BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMDA KONFOR HAMLESİ

Teknik Direktör Selçuk İnan yönetimindeki kamp programı yüksek tempoyla sürüyor HEDEF, LİGE HAZIR VE İDDİALI BİR TAKIM

Kocaelispor’un Yeni Sol Bek Güvencesi: Massadio Haïdara SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇTİ

Adana Demirspor'dan Kocaelispor'a Anlamlı Destek: TARAFTARLARDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Antrenmanlar Modern Zeminde yapılacak

Büyükşehir’den temiz bir gelecek için Türkiye’ye örnek proje; HEM DOĞA HEM VATANDAŞLAR KAZANACAK

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, “DOĞALGAZA YAPILAN ZAM ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ DAHA DA FAZLA ARTIRACAK”

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Rıdvan Salman’dan tüketicilere çağrı “HAKLARINIZI BİLİN, KORUYUN, ARAYIN!”

GÖLCÜK SARAYLI’NIN SİMGELERİNDEN OLAN TARİHİ BİNA RESTORE EDİLECEK

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Gölcük Anahtar Parti Kongreye gidiyor

Çınar Çocuk Evleri’nde 3’üncü grup için 11 Temmuz’da kura çekilecek

Çocuklar Büyükşehir ile güvende

TÜMGES “İlmek İlmek Deniz Kültürünü İşliyorum” Projesini tamamladı KADINLAR EL EMEĞİYLE DENİZ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATTI

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Toplu taşımada klima denetimi

Yükleniyor

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2