DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Verem hastalığı sinsi olsa da ilaçla tedavisi mümkün

Verem hastalığı sinsi olsa da ilaçla tedavisi mümkün

Kişiye özel sağlık tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ nedeniyle hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Batırel, “Sinsi bir hastalık olan verem, bir çok insanın hayatını karartmaya devam ediyor. En sık belirtileri arasında gece terlemesi, halsizlik, yorgunluk ve öksürük bulunan verem, bulaşıcı bir hastalıktır. İlaçla tedavisi mümkün olan verem hastalığında çok nadir de olsa ameliyat gerekebiliyor” dedi.

Verem diğer adıyla tüberküloz olarak adlandırılan akciğer hastalığı, geçmiş hatta bir önceki yüzyılın hastalığı gibi algılanıyor. Her yıl ocak ayının ilk pazar günüyle başlayan hafta, ülkemizde toplumun verem hastalığıyla ilgili bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkat çekilmesi amacıyla, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ olarak belirlenmiştir. Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, mikobakteri denilen zayıf bir mikrobun yol açtığı bu sinsi hastalığın, hala çok sayıda hastanın hayatını karartmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle toplu ve hijyenik olmayan ortamlarda yaşayanlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Batırel, “Bu nedenle fakir mahallelerde, göçmenlerde, beslenme sorunu olanlarda kendisini gösteriyor” diye konuştu.

Veremin belirtileri nedir? 

Prof. Dr. Hasan Batırel, verem ile ilgili merak edilen bazı sorulara cevap vererek, hastalıkla ilgili şunları anlattı:

“Ağır akciğer tutulumu olmadan ciddi şikayetler görülmüyor. Akciğer çevresinde sıvı birikmesi veya akciğerde tesadüfen bulunan nodül/zatürre, hastalığın en sık ortaya çıkma nedenleri olarak görülüyor. Sıvı, göğüs ağrısına neden olurken nodüller ise bazı şikayetler sonucunda yapılan film veya tomografilerde karışımza çıkıyor. Veremin en sık belirtileri arasında iki ya da üç kez üst değiştirecek şekilde gece terlemesi, halsizlik, yorgunluk ve öksürük geliyor.

Başkalarına bulaşır mı?

Verem ya da tüberküloz başkalarına bulaşabilir. Özellikle uzun süre aynı yaşam alanını paylaşan kişilerin, verem testi yaptırması gerekiyor. Verem, genç ve güçlü kişilerde hiç belirti vermeden sinsi şekilde yerleşebiliyor. Mesela hastalık baba da geliştiyse tüm aileye test yapılarak hastalığın olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.

Veremin tedavisi nedir? 

Verem, ilaç ile tamamen tedavi edilebiliyor. İlaca dirençli tüberküloz çok nadir görülüyor ve sıklıkla yetersiz tedavi gören kişiler ilaca direnç geliştiriyor. İlaç tedavisi başladıktan sonra iki hafta içerisinde hastalığın bulaştırıcılığı da tamamen yok oluyor. İlaç tedavisi toplam da altı ay sürüyor.

Verem hastalığı ameliyat edilir mi? 

Eğer hastalık akciğer dokusunda kalıcı bir hasar bıraktıysa, akciğer zarında kalınlaşmaya yol açtıysa ya da kanser şüphesi varsa bu gibi durumlarda akciğeri tekrar normale döndürecek ameliyatlar yapılabiliyor. Ama bu tip hastalar, tüm hastaların ancak %1’ini oluşturuyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.