DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ın “Psychiatria” eseri yeniden okuyucuyla buluştu

70 yıl sonra yeniden basıldı…

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ın “Psychiatria” eseri yeniden okuyucuyla buluştu

Üsküdar Üniversitesi Yayınları, Türkiye’nin ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran hekim Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman tarafından kaleme alınan ve tarihi önemde olan “Psychiatria” (Psikiyatri) eserini yıllar sonra yeniden okuyucuyla buluşturdu. Öğrencilere Psikoloji alanında ders kitabı olması anlamında Uzman tarafından döneminde en güncel bilgilerle yazılan eser, bu alanda kaleme alınan ilk eserlerden biri olarak biliniyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başta olmak üzere uzman kadro tarafından düzenlenerek basıma uygun hale getirilen eser, alana ilgisi olan okurlar tarafından heyecanla karşılandı.

Türkiye’de ilk kez seroloji, nöro-patoloji, deneysel psikoloji laboratuvarları oluşturulmasında önemli rol oynayan Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ın en önemli eserlerinden biri olan “Psychiatria” nihayet yeni basım ile okuyucuyla buluştu. 

Kitap savaş yıllarının zorlu koşullarında yazıldı

1944 yılında eserin girişinde yaptığı açıklamada, kitabın savaş zamanında yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, o zamanda yaşanan zorluklara dikkat çekerek “Bu kitaba harb basımı diyebiliriz. Harb esnasındaki güçlükleri düşünenler kitabın noksanlarını mazur görürler. Kâğıt yok ve pek pahalı… Basım da öyle… Bir de üzerine alıştığımız üslup ve termelerden ayrılmak zorluğu… Sonra ders senesi başlamadan talebeye bir ders kitabı hazırlamak zarureti… Bunların ve tashihlerin hepsini de hemen yalnız başına yazanın yüklenmesi… Kâfi mazerettir.” ifadelerini kullanır. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitabın önsözünü yazdı

Zamanında oldukça zor koşullarda okuyucuyla buluşturulan eser, bugün tekrar düzenlenerek raflardaki yerini aldı. Kitabın önsözünü kaleme alan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ı “hocaların hocası” olarak tanımladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitabın önsözünde şunları söyledi:

Psikiyatrik tedavilerde zamanının en iyisini yapıyordu…

“Modern Psikiyatri ile ilgili kitabını tıpkıbasım yapmaya karar verdik. Üzerinden tam 70 yıl geçtiği için telif, fikri ve sınai haklar konusunda engel kalmamıştır. 

Psikiyatrik tedavilerde zamanının en iyisini yapıyordu. Topbaşı Bimarhane’sini büyük emek ve çaba ile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne çevirmişti. Hatta o dönemde İsmet İnönü’nün direnmesi üzerine “Paşam Tekkeleri kapattınız, onların yaptığı işi biz yapmaya başladık, yataklarımız yetmiyor” diyerek ikna ettiği söylenir.

Cumhuriyet döneminde, mesleğinin piri olan İstanbul Üniversitesinde hocalık yapmış bir bilim adamının kitabının tıpkıbasımı, Üniversite yayınları arasından yayınlanmış ve meraklılara ulaşmış olacak. Bunu, Türk Psikiyatrisi camiasına ve tıp tarihçilerinin ilgisine sunmak bizim için bir onur oldu.

Orijinal kitabı arşivinde muhafaza ederek bize sunan sevgili 50 yıllık arkadaşım Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman kimdir?

Ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, Türkiye de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimidir. 1904 yılında “Askeri Tıbbiye” okulunu yüzbaşı rütbesiyle bitirerek doktor olan Mazhar Osman, Gülhane Askeri Hastanesi Akliye Servisi’nde öğretmen yardımcılığına başlamıştır. 1908 yılında Berlin ve Münih’e giderek nöroloji ve psikoloji dallarında uzmanlık eğitimi almıştır.

Tekrar Gülhane’ye dönen Uzman, 1914’te Haseki’deki “Akıl Hastalıkları Müşahedehanesi”nin başhekimi ve müdürü olmuştur. Türk Nöro-psikiyatri Cemiyeti’nin yanı sıra; “İçki ile Mücadele Cemiyeti” gibi sağlık derneklerinin kurucusu olan Uzman Sinir Hastalıkları, Keyif Veren Zehirler gibi çeşitli mesleki eserler yazmıştır. Hamburg Akıl Hastalıkları Derneği, Fransız Nöroloji Derneği, New York Nöroloji Akademisi gibi yurt dışı sağlık kuruluşlarının onur üyeliklerine seçilmiştir. Türkiye’de ilk kez Seroloji, nöro-patoloji, deneysel psikoloji laboratuvarları oluşturulmasında önemli rol oynamıştır.

Kitaba dair daha fazla bilgi için:

ÜÜ Yayınları hakkında…

Davranış bilimleri alanında dünya standartlarında bilgi, proje ve akademik üretimde bulunarak, evrensel ve bilimsel değerlere bağlı, değişime ve gelişime açık nitelikli insan yetiştirmeyi hedefleyen Üsküdar Üniversitesi, bu amacını yayınlarına da yansıtmayı amaçlarken bugüne kadar toplam 49 kitabi okuyucuyla buluşturdu.

ÜÜ Yayınları, insan ve toplum bilimleri alanları başta olmak bilimsel, popüler bilim ve çeviri kategorilerinde güçlü bir külliyata sahip. Üniversitenin iç yazar kaynağının çeşitliliğinin fazla olması ve yönetim kadrosunun yayıncılık tecrübesi ÜÜ Yayınları’nı farklı kılarken Üsküdar Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde olduğu gibi yayınevi kısmında da tematik bir yaklaşım geliştirerek sağlıklı büyüme ve verimlilik anlamında en gerçekçi stratejilerin uygulanması amaçlanıyor.

Yeni iki kitap daha…

ÜÜ yayınları son olarak Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Prof. Dr. Sevda Asqarova “Ergoterapi Penceresinden Pataloji” kitabı ile Prof. Dr. İbrahim Özdemir ve Ian Markham’ın kaleme aldığı “Bediüzzaman’ın Gözüyle Küreselleşme ve Ahlak” kitaplarını da okuyucuyla buluştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.