• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Semptomlar başladıktan sonraki 3-5. günler kullanılması önemli!

Değirmendere 21.02.2022 05:26:00 0
Semptomlar başladıktan sonraki 3-5. günler kullanılması önemli!

Molnupiravir, hastalığın ilk döneminde etkili oluyor

Semptomlar başladıktan sonraki 3-5. günler kullanılması önemli!

Klinik belirtiler hemen dikkate alınmalı!

Molnupiravir etken maddeli antiviral Covid-19 ilacının 65 yaş üstü hastalar ve 18 yaş üstü yüksek riskli kişilerde kullanımına başlandı. İlacın hastalığın ilk dönemlerinde kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Virüsün çoğalmaya başlamadan ve daha üst solunum yolunu terk etmeden kullanılmaya başlanması, virüsün çoğalmasını daha iyi engelleyecektir. Bu nedenle semptomlar yakından takip edilmeli, klinik belirti oluşursa bir an önce sağlık kurumuna gidilerek PCR testi yapılmalı ve ilk 3-5. günlerde  Molnupiravir, kullanılmaya başlanmalıdır.”uyarısında bulundu.  İlaçların ya da aşıların bulunmasının, hiç kimsede rehavet hissi yaratmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, önlemlere devam edilmesinin altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, Covid-19 hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlanan “molnupiravir” etken maddeli ilaca ilişkin değerlendirmede bulundu.

Covid-19 hastalığının tedavisi için üretildi 

Dr. Songül Özer, “Molnupiravir” etken maddeli ilacın daha önce kullanılan bir ilaç olmadığını belirterek “Covid-19 hastalığının tedavisi için üretildi. İlacın etki şekli, insan vücuduna giren virüsün hücre içinde iken üremesinin yani çoğalmasının engellenmesi şeklinde. Yani bu ilaç, koronavirüsün vücuda girmesini engellemiyor, vücuda girmiş olan virüsün çoğalmasını engelliyor. İlacın kullanımına ilişkin, hem güvenliği hem de etkinliği ile birçok soru işareti halen cevaplanamadı. Ama Kasım 2021 itibariyle FDA tarafından acil kullanım onayı aldı. ABD dışında birçok başka ülkede de halen kullanılıyor.” diye konuştu.

Riskli kişilerde kullanılması planlıyor

İlacın ilk planda 65 yaş üzerinde ve altta yatan ciddi hastalıkları olan kişilerde kullanılmasının planlandığını belirten Dr. Songül Özer, “Ağızdan, tablet şeklinde ve günde iki kez alınması tavsiye edilen ilacın, ilk planda, 65 yaş üzerinde ve altta yatan ciddi hastalıkları olan kişilerde kullanılması planlanıyor. Bu kişilerin Covid -19 ile enfekte olmaları halinde, hastalığı ağır geçirme ve hastaneye hatta yoğun bakıma yatma ihtimalleri yüksek olduğu için, daha çok bu kişiler hedeflenmiş durumda. Riskli kişilerin, hastaneye yatırılmadan evde tedavilerinin sağlanması, aynı zamanda hastanelerin yatan hasta servislerinin ve yoğun bakım servislerinin yükünü de azaltacaktır.” diye konuştu.

Semptomlar başladıktan sonraki 3-5. günlerde kullanıma başlanmalı

İlacın hastalığın ilk döneminde kullanılmasının önemine işaret eden Dr. Songül Özer, “Yapılan çalışmalar, Molnupiravir’in, SARS-Cov-2 PCR testi pozitif saptanan kişilerde, klinik belirtiler yani semptomlar başladıktan sonraki 3-5. günler kullanılmaya başlanması ile bu kişilerin hastaneye yatışlarının veya ölüm oranlarının yaklaşık %30-50 oranında azaltıldığını gösteriyor. İlacın ilk dönemlerde kullanılmaya başlanması çok önemli. Virüsün çoğalmaya başlamadan ve daha üst solunum yolunu terk etmeden kullanılmaya başlanması, virüsün çoğalmasını daha iyi engelleyecektir. Bu nedenle semptomlar yakından takip edilmeli, klinik belirti oluşursa bir an önce sağlık kurumuna gidilerek PCR testi yapılmalı ve ilk 3-5. Günlerde Molnupiravir, kullanılmaya başlanmalıdır. Bu arada Molnupiravir’in gebelerde kullanılmasının uygun olmadığını da hatırlatmalıyım.” uyarısında bulundu.    

Molnupiravir dışında bir ilaç daha var: Paxlovid

Dr. Songül Özer, “Molnupiravir” dışında, Covid-19 tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç daha olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Etken maddesi ‘ritonavir’ olan, piyasada “Paxlovid” adıyla satışa sunulan bir ilaç daha bulunuyor. Ritonavir daha önceden bildiğimiz bir molekül. Covid-19’da etkisi, yine Molnupiravir gibi, virüsün çoğalmasının engellenmesi şeklinde. Paxlovid de İngiltere, ABD’de FDA ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından Aralık 2021 tarihinde, acil kullanım onayı aldı ama henüz ülkemizde bulunmuyor. Bu ilaç da tablet şeklinde ağız yolundan alınıyor. Molnupiravir gibi Paxlovid’in de Covid-19 PCR testi pozitif olan (yani koronavirüsle enfekte olan) ve altta yatan ciddi hastalığı olan kişilerde, semptomların başlamasından sonraki ilk 5 gün içinde alınması öneriliyor. İlacın kullanımıyla ilgili yapılan birçok klinik çalışma var. Çalışmalara göre, ilaç tarif edildiği şekilde kullanılırsa, riskli kişilerin hastaneye yatışını ve ölüm oranlarını %89 oranında azaltıyor.”

Her iki ilaç da şartlı kullanım onayı aldı

Her iki ilacın da “şartlı kullanım onayı” aldığını vurgulayan Dr. Songül Özer, “Herhangi bir ilaca koşullu kullanım onayı verilmesi; normalde gerektiğinden daha az kapsamlı veriye dayalı olarak onay verildiği anlamını taşıyor. Yani her iki ilaçla ilgili yapılan çalışmalar, kapsamı genişletilmiş olarak yapılmaya  halen devam ediliyor ama bu süre zarfında iki ilaç da acil kullanım onayı almış olduğu için, önerilen durumlarda kullanılabilirler.” dedi.

İlaç ve aşılar rehavet hissi yaratmamalıdır

Gerek aşıların gerekse ilaçların Covid-19 hastalığının etkeni olan koronavirüsün vücuda girmesine engel olamayacağını bir kez daha hatırlatmak istediğini kaydeden Dr. Songül Özer, önlemlere sıkı şekilde uyulması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Hem ilaçlar hem de aşılar, hastalığın ağır geçirilmesini ve ölüm oranlarını ciddi şekilde azaltırlar ve bu tedavide çok önemlidir. İlaçların ya da aşıların bulunması, hiç kimsede rehavet hissi yaratmamalıdır. Hastalık halen ciddiyetini korumaktadır. Her gün yüzlerce kişi hayatını bu hastalık nedeniyle kaybetmektedir ve hastalığı atlatanların da virüsten ne kadar etkilendiklerini halen tam olarak bilememekteyiz. Virüsün, hastalığı geçirenlerin vücudunda yaptığı hasarların tespiti için zaman gerekiyor, ileride çok daha iyi anlayacağız. Virüsün vücuda alınmasını engelleyecek tek şey, korunmadır. Yani maske takmaya, el yıkamaya ve mesafemizi en az 2 metre olacak şekilde ayarlamaya devam etmeliyiz.”

Büyükşehir’in tohum projesi meyvelerini verdi, verim rekor kırdı TARIMDA VERİMLİLİK BÜYÜKŞEHİR’LE ARTIYOR

Türk Harb İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer, “BEKLEDİĞİMİZ TEKLİF GELENE KADAR DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

GÖLCÜK'TE SANATLA BÜYÜYEN NESİLLER BİR ARAYA GELİYOR

Gölcük çok değerli bir evladını kaybetti HİDAYET BAKIRLI VEFAT ETTİ

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

Büyükşehir’e anlamlı plaket

Gölcük Musiki Derneği'nden eşsiz bir müzik akşamı

Temel, “Pazarcı esnafı olarak daha güzel ortamlarda hizmet vermek istiyoruz”

GÖLCÜK DEVLET HASTANESİNDE DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ POLİKLİNİĞİ HİZMETE BAŞLADI

Başiskele’nin Minik İzcileri Doğayla Buluştu

Başiskele’de Dağ Koşusu Heyecanı Yaşandı

Büyükakın, İzmitli Avrupa Şampiyonu Kuzey Tunçelli’yi tebrik etti

Kocaeli Büyükşehir’den sahillere sağlık kalkanı; NAKİL AMBULANS EKİPLERİ SAHİLLERDE NÖBETTE

GÖLCÜK'TE SANATLA BÜYÜYEN NESİLLER BİR ARAYA GELİYOR

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Karamürsel'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yılı Törenle Kutlandı

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy “YÜKSEK ZAMLI EMLAK VERGİSİ KABUL EDİLEMEZ”

Gölcük Ülkü Ocakları Başkanı Enes Ergüler, “YEŞİL VATAN YANARSA, SADECE AĞAÇLAR DEĞİL, GELECEĞİMİZ DE YANAR!”

Türk Kızılayı Gölcük Şube başkanı Orhan Barış, “ANITPARK’TA 1000 KİŞİLİK AŞURE DAĞITTIK”

Derince Yenikent’teki Orman Yangını Kahramanca Müdahaleyle Söndürüldü

Devlet Memurları Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Özhan İmre “BAKANLIĞI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK”

Kocaeli’de 2. Balkan Halk Oyunları rüzgârı esti

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde İlaç Yönetimi Eğitimi Verildi

Diş Hekimi Gamze Manav, dan önemli bilgiler “DİŞ TAŞI CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR DURUMDUR”

Trafik ve çevre ihlallerine ceza

Ormanya ve Kuzuyayla’da doğayla iç içe yaz programı başlıyor; KOCAELİ’DE DOĞAYI KEŞFETME ZAMANI

Karamürsel’de otogar, mezbaha, futbol sahası, salon ve sokak yapımına yerinde inceleme

İzmit Tren Garı’ndaki asansör hizmete alındı

Kocaeli’de hafta sonu enduro fırtınası esecek COŞKU VE HEYECAN ZİRVEYE TAŞINACAK

Yükleniyor

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2