DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İZMİT BELEDİYESİ, PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN’I ANDI


İZMİT BELEDİYESİ, PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN’I ANDI

Türkan’ Adlı Tiyatro Oyunu İzleyiciyle Buluştu

İzmit Belediyesi ve ÇYDD ortaklığında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatını konu alan ‘Türkan’ adlı tiyatro oyunu İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in katıldığı gösterimde izleyiciyle buluştu

İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ortaklığında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatını konu alan ‘Türkan’ adlı tiyatro oyununun gösterimi gerçekleşti. Marmara Koleji Konferans Salonu’nda gerçekleşen tiyatro oyununa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, siyasi parti il ve ilçe başkanları, Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi, Kocaeli Ombudsman Kulübü, İZMEK kursiyerleri, Çınar Kadın Kooperatifinin girişimci kadınları katıldı.

Hürriyet: Türkan Saylan’ın Mücadelesi Yolumuzu Aydınlatıyor

Programda söz alan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü arefesinde aydınlık bir gelecek için hayatı boyunca mücadele vermiş, Atatürk ilke ve inkılaplarının yolundan bir an olsun ayrılmayan çok kıymetli hocamız Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatını anlatan Türkan oyununu sizlerle birlikte izleyecek olmak çok kıymetli. Kadının mücadelesini anlatmak, kadının kararlılığını anlatmak, kadının kendi ayakları üzerine güçlü bir şekilde durabilmesini sağlamak, kadının her alanda istihdamda, sosyal yaşamda, siyasal yaşamda, toplumun her kademesinde güçlü kadınları görebilmek çok önemli. İşte Türkan Saylan’ın hayatı, mücadelesi aslında hepimizin yolunu aydınlatan önemli bir mücadeleydi.

“Toplumun Umudunu Yeşertti”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e davetimizi kırmadığı için teşekkür ediyorum. Kadınların haklarını talep etmek için güneşi beklemek yerine güneşin bile umuttan doğduğunu fark ettiren, ‘her okumuş, aydın, eğitimli kadının Cumhuriyete borcu vardır’ diyen bir isimdi Türkan Saylan. Kadının kendi gücünün farkına varabilmesi için yaşamı boyunca yılmadan çalışarak ve binlerce kızımızın elinden tutarak toplumun umudunu yeşertti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cüzzamla Savaş Derneği ve vakfını kurarak pek çok hayata şifa oldu, pek çok kızımıza gelecek oldu. Ne yazık ki bu mühim mücadeleler için büyük bedeller ödemek zorunda kaldı. Tüm baskı ve engellemelere rağmen çağdaş ve demokratik bir toplum mücadelesine son nefesine kadar sımsıkı sarılması aslında onun ne kadar kararlı ve azimli olduğunu da gösterdi.

“Özlem, Saygı ve Rahmetle Anıyorum”

Onun azim ve kararlılığı bizim ona duyduğumuz hayranlığı daha da arttırdı. Bizler de Prof. Dr. Türkan Saylan gibi ömrünü cehaletle savaşmaya adamış örnek Cumhuriyet kadınlarından devraldığımız bu sorumluluğumuzla yürümeye devam edeceğiz. İnsanlığa hizmeti yaşam amacı haline getiren, ayrımcılık ve cehalete karşı verdiği mücadeleyle ülkemizin umutlarını her gün tekrar filizlendiren sevgili Türkan hocamızı bir kez daha özlem, saygı ve rahmetle anıyorum. Onun ve onun gibi mücadeleci kadınların mücadelesi daim olsun. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü önce farkındalığa vesile olsun sonra da bütün kadınlara kutlu olsun. Kadınların şiddet görmediği, tecavüze uğramadığı, hiçbir alanda ayrımcılığa maruz kalmadığı bir Türkiye özlemi içinde mücadele ediyoruz. İnşallah kadınlarımızın öldürülmediği, şiddete uğramadığı günlere kavuşmak dileğiyle” ifadelerini kullandı.

Yüksel: Kocaeli’nin Gururu Fatma Kaplan Hürriyet

Oyun sergilenmeden önce bir konuşma yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, “Bugün bizi burada bir araya getiren bir kadın. Kocaeli’nin gururla, iyi dileklerle çok şükür dediği sevgilim Fatma Kaplan Hürriyet başkanıma teşekkür ediyorum. Hepimizin yolu açık ve aydınlık olsun. Türkan Saylan’ı böyle anlamlı bir günde andıkları için emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Türkan Saylan, kendisini feminist Atatürkçü olarak tanımlardı. Tüm yaşamını sadece kız çocukları için değil Anadolu kadınları için de geçirdi. Hep derdi ki: Emek asla boşa gitmez, bir gün muhakkak değerini bulur. Türkan Saylan fiziksel olarak 13 yıldır aramızda değil ama bu salonda hepimizin kalbinde yaşıyor. Bu çok önemli bir değer. Bu nedenle yaşarken emek vermek, yaşarken iz bırakmak çok önemli.

“Atamıza Minnettarız”

Kimsenin dokunmadığı cüzzam hastalarına dokundu. Onları iyi etmek için Anadolu’yu karış karış dolaştı. Beni de yanında götürürdü. Dolayısıyla o anlara tanık olmak, onunla paylaşmak benim için de bir gurur kaynağıdır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk daha Kurtuluş Savaşı’nda biz kadınların aydınlık yarınları için, çağdaşlığı için sürekli düşünüyor ve neler üreteceğini planlıyordu. Öncelikle geçtiğimiz günlerde kutladığımız 3 Mart Devrim Yasaları ile biz kız çocuklarına erkeklerle aynı okullarda okuyabilme olanağı sağladı. Medeni kanunla bize erkeklerle her alanda eşitliği sağladı. Bizi yurttaş kıldı, özgür kıldı. Ona da minnettarız.

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun”

Türkan Saylan cüzzam çalışmaları yaparken Anadolu kadınlarının, “Hocam derman, derman” dediklerine tanık oldum. Biz cüzzam çalışması yaptık ama o yıllarda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin altyapısı da oluşturuluyordu. Çünkü kızlar okula gidemiyordu. Kadınlarımızın halk eğitim merkezlerine ulaşımı zordu. Tüm yaşamı boyunca bütün Türkiye için ama öncelikle biz kadınlar için emek verdi. Kadınların gelişmesi, eğitimlerini tamamlaması, kendi kendilerine yetebilmeleri için çalıştı. Kadınları siyasette de hep desteklerdi. Bugün siyasette olan kadınları görüyor ve gurur duyuyordur. Bütün kadınlar çok kıymetli. Hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu. 

Büyük Alkış Aldı

Aydınlanma ve çağdaşlık kahramanı olan Profesör Doktor Türkan Saylan’ın hayatının anlatıldığı ve Ayşe Kulin’in “Türkan Tek Ve Tek Başına” adlı eserinden uyarlanan oyun; bir hayata neler sığdırılabileceğini, istenildiğinde nelerin başarılabileceğini anlatıyor. Oyun seyircilerden büyük alkış aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.