DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Meclisi’ne Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu konuk oldu

KSO Meclisi’ne Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu konuk oldu

KSO’nun mart ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının konuk konuşmacısı T.C. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu oldu.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) mart ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri’nin katılım sağladığı toplantının konuk konuşmacısı T.C. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu oldu. Prof. Dr. Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın reel sektöre yönelik çalışmalarına ve para politikalarına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

BÜYÜME VERİLERİNİ PAYLAŞTI

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mecliste yaptığı konuşmada  ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ülkemiz 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile kapattı. 2021 dördüncü çeyrek büyümemiz yüzde 9,1 oldu. Büyümede ihracat, sanayi, hizmetler sektörü ve hanehalkı tüketimi öne çıkıyor. Hizmetler sektörünün, 2020 yılından kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Bu oranla, verisi açıklanan G20, OECD ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyoruz. Burada şunun da dikkatini çekmek istiyorum; Türkiye yüzde 9,1’lik dördüncü çeyrek büyüme oranıyla, diğer ülkelerden pozitif ayrışmış. Bu ülkelerdeki yavaşlama ihracat performansımıza önümüzdeki dönem yansıyabilir” dedi.

İHRACAT VE İTHALAT ORANLARI

Şubat ayında ihracatın yüzde 25,4 artışla 20 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve en yüksek şubat gerçekleşmesi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, ithalatın da 28 milyar 99 milyon dolar ile yüzde 45,6 oranında gerçekleştiğini belirterek, “Son dört aydır ithalatta yüksek seviyeler gerçekleştiğini görüyoruz. Hammadde fiyat artışları da ithalatı artıran bir etken” dedi. Kocaeli Gümrüklerinden alınan verileri paylaşan Zeytinoğlu, “Kocaeli’nden şubat ayında 2 milyar 923 milyon dolar ile yüzde 14,0 ihracat, 6 milyar 203 milyon dolar ile yüzde 44,1 oranında ithalat gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMLE KAZANALIM

Ocak ayında yıllık cari açığın 20 milyar 223 milyon dolara yükseldiğini hatırlatan Zeytinoğlu, “Turizm gelirleri geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen, açıkta ana etken dış ticaret açığındaki artış oldu. Şubat ayında da dış ticaret açığındaki yükseliş, cari açığa yansıyacaktır” yorumunda bulundu.

Reel efektif döviz kurundan bahseden Zeytinoğlu, şubat ayında ÜFE bazlı REK’in 75.18 olduğunu söyleyerek, “Endeksin yüz olması durumunda, şubat ayında kurun mevcut durumdan çok uzak olmadığını görüyoruz. Üreticiler olarak rekabetçi kuru savunurken, kurdan kazanmak gibi bir beklentimiz yok. Rekabetçi kur olsun; ancak hızla artan veya düşen bir kur değil, öngörülebilir olsun. Esas olan; malımızı üretelim, ürettiğimiz ürünü belirli bir karla satıp devamlı üretimle kazanalım” değerlendirmesinde bulundu.

ENFLASYON, KAPASİTE KULLANIMI, SANAYİ ÜRETİMİ

Enflasyona ilişkin konuşan Zeytinoğlu, şubat ayında TÜFE’nin aylık yüzde 4.81 artarak yıllık yüzde 54.44’e, ÜFE’nin ise aylık yüzde 7.22 artarak yıllık yüzde 105.01’e yükseldiğini söyleyerek, “Şubatta döviz kurları stabil devam ederken; enerji ve petrol ürünleri başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışların etkisini görüyoruz. Yıllık ÜFE ile TÜFE aralarındaki fark 50,57 puana yükseldi. ÜFE’den oluşacak maliyet baskısı maalesef önümüzdeki dönem TÜFE’ye yansıyacaktır” dedi. Şubat ayı kapasite kullanımlarının Türkiye genelinde yüzde 76,6, Kocaeli’de ise yüzde 70,9 olarak gerçekleştiğin belirten Zeytinoğlu, sanayi üretiminin yıllık 7,6 artış gösterdiğini aylık ise yüzde 2,4 düşüş olduğunu belirterek, “Ocak ayında arz kanallarından kaynaklanan sıkıntı nedeniyle sanayide uygulanan enerji kısıtlamasının üretimi yavaşlatabileceğini bekliyorduk. Bu, ilk çeyrek ekonomik büyüme oranlarını da etkileyebilir. Şubat ayında; ihracat artışı ile üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatındaki artışın şubat ayı sanayi üretimine yansıyacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞAN NÜFUS

İşgücü verilerine ilişkin konuşan Zeytinoğlu, ocak ayında işsizlik oranının yüzde 11,4 olduğunu, geçen yılın aynı ayına göre 1,4 puan gerilediğini ancak aralık ayıyla aynı seviyede gerçekleştiğini kaydetti. Zeytinoğlu, “2021 yılının haziran ayından itibaren, toplam istihdam edilenlerin sayısında aylık bazda artışlar görüyorduk. Ocak ayı verisinde; aralık ayına göre toplam istihdamda 43 bin kişilik gerileme oldu. Mevsimsel olarak bu aylar tarım ve inşaat sektörlerinde istihdam kayıplarının yaşanabileceği bir dönem. Bunun da etkilemiş olabileceğini düşünüyoruz. Burada tabii, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Toplam çalışan sayısının ise 2022 Ocak itibariyle 29 milyon 910 bin kişi olduğunu görüyoruz” dedi. Bütçenin şubat ayında 69,74 milyar TL fazla verdiğine dikkat çeken Zeytinoğlu, vergi gelirlerinin yüzde 83,2 artışla 180,3 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti, “Vergi dışı

gelirlerde görülen artışta Merkez Bankası’ndan Hazine’ye aktarılan, kar payı avans tutarı ile ihtiyat akçesi ödemesi bütçeyi önemli ölçüde destekledi” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.