10057,31%1,09
39,83% 0,05
47,04% 0,17
4297,53% 1,65
6852,68% 3,13
Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk elektrikli ticaret aracı E- Transit
FORD OTOSAN FABRİKASI’NDA HATTAN İNDİRİLDİ
Avrupa’nın en güçlü Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı E-Transit, Gölcük’teki Ford Otosan Fabrikası’nda bugün düzenlenen tören ile hattan indirildi.
Avrupa’nın en güçlü Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı olan E-Transit’in üretimi, elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden Kocaeli Fabrikaları’nda başladı. Ford Otosan, bu adımla birlikte Ford’un Avrupa’daki elektrikli ticari araç üretim üssü olacak.
Törene katılım oldukça yoğun oldu
Elektrikli transit aracın banttan iniş törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Burak Dağlıoğlu, Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Koç Holding CEO’ları Turgay Durak, Levent Çakıroğlu, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Metod Mühendisi Güven Özyurt, Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sen Genel Başkanı Pervul Kavlak, Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyeleri Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Dave Johnston, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, ve çok sayıda davetliler katıldı.
Avrupa’nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı
Ford Otosan, otomotiv sanayisinin dönüşümündeki liderliğini elektrifikasyon sürecine de taşıyor. Daha önce Gölcük Fabrikasında Plug-in Hybrid (PHEV) üretimi için yeni bir seri üretim hattı açan Ford Otosan, burada üretilen Türkiye’nin segmentinde ilk PHEV ticari araçlarıyla uluslararası ödüller elde etmişti. Geçen yıl Mart ayında açıklanan, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerine yönelik 10 yıl etki süresine sahip, 2 milyar Euro tutarındaki yatırım planının önemli adımlarından biri ise, E-Transit’in üretimiyle hayata geçiyor. Batarya montajı dahil Türkiye’de üretilen ilk tam elektrikli ticari aracın üretim sorumluluğu ile, Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları da Türkiye’nin ilk elektrikli araç entegre üretim tesisi konumuna ulaştı. Elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden Gölcük fabrikasında üretilen Avrupa’nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı E-Transit, bu anlamda Ford Otosan’ın elektrifikasyon yolculuğunda önemli bir kilometre taşı.
Özyurt, “Avrupa’nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı E-Transit, ticarete yön verecek”
Törende konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, “Hızla değişen bir dünyada Ford Otosan’ın esnekliği, yüksek kaliteli üretimi ve verimliliği ile öne çıktığını; üst düzeydeki üretim ve mühendislik çözümleri ile müşteri talepleri hızlı bir şekilde karşılamıştır. Avrupa’nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı E-Transit, ticarete yön verecek. Batarya montajı dahil Ford Otosan tarafından üretilen Avrupa’nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı E-Transit, ticaretin geleceğine yön vermeye devam edecek. 50 yılı aşkın sürede 10 milyonun üzerinde üretimle Ford’un Avrupa’daki en uzun ömürlü modeli ve dünyanın en çok tercih edilen ticari aracı haline gelen Ford Transit’in elektrikli versiyonu E-Transit, Ford’un otomotiv sektöründeki elektrik dönüşümüne liderlik etme vizyonunu da ortaya koyuyor. Ford E-Transit, güçlü batarya kapasitesi ile ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden 3 kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. Van, çift kabin van ve kamyonet gibi üç farklı gövde seçeneğiyle sunulacak E-Transit hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip. Böylece AC şarj ile yaklaşık 8,2 saatte yüzde 100 şarj olabilirken 115 kW DC Hızlı şarj özelliği ile de 34 dakika içinde yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar şarj gerçekleştirebiliyor. E-transit’in ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Koç, “Türk Otomotiv sanayisinin geldiği noktayı ve ulaştığı zirveyi kutluyoruz”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ise “Son dönemlerde Ford Otosan’ın güzel haberleri hikayeleri temel atma lansmanları için bir araya geliyoruz. Türk otomotiv sana elektrifikasyon yolculuğuna yine bir ilke imza atıyoruz. Serüvenimiz 1928 yılında Ankara’da bir kasa bir masa Ford Bayiliği ile başladı Bugün çok önemli bir kavşaktayız. Bu fabrika ihtiyacı olan elektriğin yüzde yüzünü yenilenebilir enerjiden temin etmektedir. İlk elektrikli ticari araç olan e-ticaret, Adım adım büyüyen sanayi hamlelerinin top yekün neticesidir. Biz bugün sadece Koç Grubu ve Ford Otosan olarak gurur yaşamıyoruz. Ayrıca Türk Otomotiv sanayisinin geldiği noktayı ve ulaştığı zirveyi kutluyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana ülke sevgisini esas aldık. Sanayileşmeyi önceliğimiz olarak konumlandırdık. Kendimizi tohumdan sanayici olarak gördük. Gelecek vizyonumuzu belirlerken devletimizin desteği çalışanlarımızın emeği ile büyüdüğümüzü hiçbir zaman unutmadık. İlk günkü heyecan her daim artan özgüvenle sürekli büyüdük, büyümek için çabaladık. İddialı adımlarla iç pazarda büyümeyi sürdürdük” dedi.
“Ticari araç ihracatının yüzde 79’unu tek başına Ford Otosan gerçekleştirmektir”
Sözlerine devam eden Koç, “Türkiye’nin AB ile girmek üzere olduğu Gümrük Birliği Anlaşması öncesi nerelere yatırım yapalım diye konuşmuştuk. Otosan işinden çıkmamızı tavsiye ettiler. Rahmi Koç bu tavsiyeyi kabul etmedi. Onun sayesinde o günlerden bugünlere eldik. 1997 yılı dönüm noktasıydı bizim için. Ford Company ile anlaşıp ortaklık kurduk. Ticari araç ihracatının yüzde 79’unu tek başına Ford Otosan gerçekleştirmektir. Anlaşmayı imzaladıktan sonra 43 bin adet araç üretiyorduk, bugün 455 bine yükseldik. Bahsettiğimiz rakam yeni yatırımlarla çok daha büyüyecek. 1997’de 667 adet araç ihraç ediyorduk. Bugün geldiğimiz noktada geçen seneyi 28 Bin 500 adet araçla tamamladık. 667 araç için 16 Milyon dolarlık ihracat yaparken bugün 6.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Yani kapatılması istenen şirket nereden nerelere geldi. 2 milyar Euro’luk yatırımız özel sektör yatırımları içinde en büyük paya sahip odluğunu daha önce açıklamıştık. Ülkemizin küresel ölçekte mücadele etmesi için çalışıyoruz. Birkaç yıl sonra bir bakmışsınız üretim rakamlarını yüz binlerle değil belki de milyonlarla ifade edeceğiz” dedi.
“Türkiye’ye inanarak varamayacağımız bir hedef olmadığını biliyoruz”
Koç Son olarak konuşmasında, “Küresel ekonominin gidişatını doğru okuduğumuzu tahmin ediyoruz. Bugün bildiğiniz birçok marka belki de yıllar sonra hiç olmayacak. Bu konuda geleceği iyi okumak çok önemlidir. Ortaklarımızın nasıl bir yol izleyeceği bu yüzden çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımıza her daim önümüzü açtığı ve bizleri yüreklendirdiği için şükranlarımı sunuyorum. Karbon dönüşüm programı ile yönettiğimiz iklim değişikliği eylem planı kapsamında düşük emisyonlu araçlar ve çevreci üretim anlayışıyla araç başı karbon salınımlarını 2017 yılına göre yüzde 50-55 arası azaltmayı planlıyoruz. 2050 yılında ise karbon nötr olmayı hedefliyoruz. Böylesine kapsamlı dönüşüm hiç kolay olmayacak. Hatta çok zor olacak. Ama bunu yapmazsanız da ayakta kalamayacaksınız Ama şunu da biliyoruz yılladır öncülük ettiğimiz hiçbir şey kolay olmadı. Türkiye’ye inanarak varamayacağımız bir hedef olmadığını biliyoruz. Avrupa’nın en güçlü e-transit aracının hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Kavlak, “Türk işçisiyle gurur duyuyoruz”
Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Üretim maliyetinin en düşük maliyeti olan bölgelere girerken daha çok yatırım ve istihdam yana Türk sanayicisinin ülkemize kazandırdığı başarının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gururu bizlere yaşatanlara teşekkür ediyorum. Avrupa’nın en çok tercih edilen transit aracını Türk mühendislerin yapmasından mutlu ve gururluyuz. Bu fabrikalarda üretilen tüm ürünlerde Türk işçisinin emeği ve alın teri vardır. Onlar bu fabrika kurulduğunda bu yana Türk Metal Sendikası’nın üyeleridir. Metal sanayi büyük başarıları elde ediyor gelişmiş ülkelerde yarışıyorsa bunda metal emekçisinin büyük ayı vardır. Bu nedenle günde üç vardiya çalışan işyerine namusu gibi sahip çıkan Türk işçisiyle gurur duyuyoruz. Pandemiden bu yana canları pahasına üretim yaptılar. Örgütlü olduğumuz 800’den fazla iş yerinde bacaların tütmesi için bir an olsun ger durmadılar. Bu süreçte 30 arkadaşımızı kaybettik. Hiçbir üyeniz işten çıkarılmadı, hiçbir üyemiz ücretini eksik almadı. Ford Otosan’ı da diğer favb yine ihracat şampiyonu yapacak yine zirveye taşıyacaktır. Adalette, çalışma barışından söz edeceksek adil paylaşımdan da söz etmeliyiz. Demokrasiden bahsedeceksek o zaman hakça bir paylaşımdan da söz etmeliyiz. Ülkemizin gelişmesi bacaların tütmesi kadar barış içinde insanların yaşaması kadar birlikte üretmek ve kazanma umududur. Bu da örgütlü olmaktan üretmekten ve hakça paylaşmaktan geçer” dedi.
Programda son olarak söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türk sanayisinin yüz akı şehirlerinden biridir Kocaeli. Her fırsatta bu şehri ziyaret ediyoruz. Ford Otosan Kocaeli fabrikasında Türk otomotiv sanayisinin önemli bir gününe şahitlik ediyoruz. Yüzde yüz elektrikli ticari araç yatırımıyla Ford Otosan’ın yatırımı 455 binden 650 bine çıkıyor.Yan sanayide ortaya çıkacak 15 bin kişilik ilave istihdam ile 18 bin vatandaşımıza yeni iş imkanı doğacak. Bu değerli projenin her türlü takdiri hak ettiğini düşünüyorum. Bu değerli adımların atılmasında pay sahibi olan yönetici ve emekçi kardeşlerimizi kutluyorum.Geçmişte değişim ve dönüşümler 100 yıllarda bir olurken bugün 10 yıllarda bir oluyor. Bunlara yönelik pek çok sebep var. Teknolojik gelişmeler, yenilik merakı… Sebeplerden ziyade sonuçlara odaklanmalıyız. Dönüşüm karşısında devletler dahi direnemiyor. Direnmek yerine uyum sağlamak en doğrusu olacaktır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için dönüşüm aynı zamanda büyük fırsatlar da demektir. Bunun en güzel örneğini İHA’larda yaşadık. Önümüzdeki çok güle fırsatlar var. 2030 yılına geldiğimizde dünyadaki elektrikli araç satışının tüm araçların satışların yüzde 30’unu aşması bekleniyor. Mevcut altyapı ve nitelikli insan kaynağımız oldukça yüksek.Dünyadaki 14 üreticiden biri olduğumuzu gururla belirtmek istiyorum. Sektör dalgalanmalara rağmen pozitif görünümünü sürdürmeye devam ediyor. Giderek büyüyecek olan elektrikli araç satışından aslan payını almaya Türkiye olarak talibiz. Gerçekten bu konuda güzel gelişmeler yaşıyoruz. Türkiye oto üretimini yüzde 80’inini Almanya, Fransa, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Endüstri sektörü olarak önümüzde dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bunlardan bir tanesi mevcut kapasitenin dönüştürülmesidir. Diğeri elektrikli araçların altyapısının oluşturulmasıdır. Bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ekosisteminin tamamına yönelik politika geliştirme süreçlerine devam ederken diğer taraftan uygulama yapıyoruz” dedi.
Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı olan E- Transit sahneye alındı
Konuşmaların ardından Avrupa ve Türkiye’de ilk olan E-transit tam elektrikli aracın hattan indirme törenine geçildi. Burada aracı hattan indirme butonuna Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ve Proje Koordinatörleri basarak, aracı hattan indirdiler. Alkışlarla Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı olan E- Transit sahneye alındı. Aracın sahneye alınmasının ardından günün anısına aracın üzerine ilk imzayı Bakan Varank ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç attı. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Haber: Serap DURUKAN