• BIST 100

    9998,2%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,12
  • EURO

    46,96% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4251,56% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Değirmendere 16.04.2022 05:32:00 0
Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Beslenme hijyeninin toplum sağlığı açısından önemine vurgu yapan uzmanlar, besinlerin üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar pek çok aşamada kurallara uyulması gerektiğini vurguluyor. Besin güvenliği zincirinin sağlıklı bir şekilde korunması için öncelikli noktanın temizlik ve hijyen olduğunu kaydeden uzmanlar, çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı saklanması, uygun pişirme ve uygun saklama koşullarının sağlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, beslenme hijyenine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hijyen kurallarına uymamak önemli sağlık sorunlarına yol açıyor

Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde temiz olmayan su, sanitasyon ve hijyen eksiklikleri nedeniyle hastalık ve mortalite yükünün arttığını kaydeden Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, “Hijyen kurallarına uyulmaması sonucu ortaya çıkan ve besin güvenliğini bozan etmenler başta bebekler, çocuklar, gebe ve emziren kadınlar, yaşlılar ve hasta bireyler gibi risk grupları olmak üzere toplumun her kesimini etkileyen sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yiyecek hazırlama ve muhafazasında hijyen kurallarına uyulmaması besin zehirlenmeleri ve bununla ilişkili uzun/kısa dönem sağlık problemlerini beraberinde getirmemektedir.” diye konuştu.

Fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler risk oluşturuyor

Toplumdaki her bireyin güvenli besine ulaşma hakkına sahip olduğunu kaydeden Sarıyer, besinin üretim sürecinden itibaren tüketiciye ulaşana kadar maruz kaldığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin, besin güvenliğini bozmakta ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olduğunu vurguladı. Sarıyer, bu riskleri şöyle sıraladı:

“Fiziksel bulaşanlar; toz/toprak kalıntısı, saç, tırnak, plastik kalıntıları, ambalaj parçaları gibi yabancı cisimlere dair tehlikeleri içermektedir. Bu tehlikelerin önüne geçmek için, zorunlu olmadıkça hazırlama ve üretim aşamalarında cam kırığı riskini önlemek için cam malzemeler kullanılmaması, özellikle sebze, meyve ve yumurta gibi besinleri satın alırken toprak, saman, hayvan dışkısı kalıntısı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, aktif olarak yemek hazırlama sürecinde yer alan bireyler kişisel hijyenine önem göstermelidir. 

Kimyasal bulaşanlara dikkat!

Kimyasal bulaşanlar ise pestisitler, besin ambalaj malzemeler, deterjanlar ve dezenfektanları içermektedir. Bu maddeler, besin maddelerine bulaşarak besin kaynaklı hastalıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle kimyasal bulaşma riski olan besinler gıda maddelerinden uzak ve ayrı saklanmalı, bu kimyasalları kullanacak bireyler konu hakkında bilgi sahibi olmalı ve kullandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. 

Çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı!

Biyolojik bulaşanlar ise besin kaynaklı hastalıkların en yaygın nedeni olmakla beraber, toz, toprak, hava, hayvanlar, çiğ besinler, araç-gereçler ve insan yoluyla bulaşmaktadır. Bunun önüne geçmek için, besin güvenliğini sağlamaya yönelik temizlik, çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı saklanması, uygun pişirme, uygun saklama koşulları sağlanması, güvenilir hammadde ve su kullanılması gibi ilkeler uygulanmalıdır. Tüm bu fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin elimine edilmemesi durumunda mide bulantısı, kas güçlüğü, yutma ve nefes almada zorluk, şiddetli karın ağrısı, kusma, ateş, sulu veya kanlı ishal gibi kısa süreli veya akut/kronik böbrek yetmezliği gibi uzun süreli sağlık problemleri meydana gelmektedir.”

Temizlik ve hijyene dikkat edilmelidir

Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, hazır yemekler tercih edilirken hijyen konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu hatırlatarak “Toplu beslenme hizmeti alınabilen restoranlarda hazır yemekleri tercih ederken, besin güvenliği zincirinin sağlıklı bir şekilde korunması için öncelikli dikkat edilmesi gereken nokta temizliktir. Bu aşamada beslenme hizmeti alınan yerin, personellerinin kişisel hijyeni, orada kullanılan araç-gereçlerin temizliği ve dezenfeksiyonu, yiyecek üretilen alanların temizliği ve bakımı yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde buradaki bulaşanlar besin aracığıyla tüketiciye taşınarak, besin zehirlenmelerine neden olabilir.” uyarısında bulundu.

Uygun sıcaklık ve yöntemlerle pişirme çok önemli

Diğer önemli noktanın çiğ ve pişmiş besinlerin ayrılması, farklı kesme tahtalarının kullanılması ve tüketime kadar ayrı ayrı saklanması olduğunu vurgulayan Sarıyer, “Çünkü özellikle et, deniz ürünleri, kanatlı etleri gibi çiğ besinler tehlikeli mikroorganizmaları barındırmaktadır. Bunlara ek olarak besinlerin uygun sıcaklık ve yöntemlerle pişirilmesi, insan sağlığını etkileyen ve besin zehirlenmelerine neden olan Campylobacter, Escherichia coli ve Listeria gibi bakterileri öldürmektedir. Ayrıca yine besin zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaların oda sıcaklığında hızlı bir şekilde çoğaldığı unutulmamalıdır. Bu mikroorganizmaların gelişmesi 5°C’nin altında ve 60°C ’nin üzerinde yavaşlamakta veya durmaktadır.” diye konuştu.

Marketlerden hazır besinler satın alınırken yine benzer şekilde saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, “Et, tavuk, deniz ürünleri, yumurta, süt ve ürünleri gibi potansiyel riskli besinler soğutucu dolaplarda muhafaza edilmeli, kurubaklagiller ve tahıllar ise mikrobiyal risk oluşmaması açısından kuru ve serin ortamda tüketiciye sunulmalıdır.” dedi.

Son kullanma tarihine dikkat edilmeli!

Bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş malzemelerle hazırlanan gıda maddelerinin önemli sağlık sorunlarına yol açacağını söyleyen Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Patojen mikroorganizmaları içeren bir besinin tüketilmesinden sonra bireyde genellikle ateş, diyare, bağırsak krampları, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Örneğin et, et ürünleri, et suyu gibi besinler pişirildikten sonra uygun şekilde soğutulmaması ve muhafaza edilmemesi Clostridium perfringens patojeninin çoğalmasına neden olmaktadır. Bu patojenle kontamine olmuş besinin tüketiminden sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı ve ishal meydana gelmekte, özellikle yaşlılar ve çocuklarda bu belirtiler haftalarda sürmektedir. Yine benzer şekilde tüketime hazır ve soğukta uzun süre depolanmış besinler, kabuklu deniz ürünleri, çiğ süt gibi besinlerin tüketimiyle kontamine olabilen Listeria monocytogenes özellikle gebelerde erken ve ölü doğum, yeni doğanlarda menenjit gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için son kullanma tarihi, besinlerin satın alınma, hazırlanma ve saklanma koşulları ciddi önem arz etmektedir.” 

İhalesi 30 Temmuz’da yapılıyor GÖLCÜK - İZMİT ARASINA 21 KİLOMETRELİK METRO GELİYOR

MHP İlçe Başkanı Derya Çavdar, “DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ, PROVOKASYONLARA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Şehit Ömür Ertuğrul Sarı Başiskele’de Dualarla Anıldı

GÖLCÜK BELEDİYESİ BİR OSMANLI YADİGÂRINI DAHA İHYA EDECEK

KOSKEM 1 haftada 202 can kurtardı

Başiskele’de Çocuklar İçin Parklar Daha Güvenli

Beyaz Kalpler’de mezuniyet sevinci

GÖLCÜK BELEDİYESİ RİSKLİ YAPILARA GEÇİT VERMİYOR

Mutluluklarıyla genç çiftlere örnek olan Özcan Çifti 50. EVLİLİK YIL DÖNÜMLERİNİ KUTLADILAR

İzmit Belediyesi Neşe Sokak’ta 20 yıllık ulaşım sorununu çözdü

Gölcük Belediyespor pehlivanı Abdulrefik Öner BAŞPEHLİVANLIĞA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI

Büyükakın’dan Gebze’deki çalışmalara yakın takip

Kocaeli, Bayburt’ta zirveye yumruk attı: 10 MADALYA İLE TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

Kocaelispor’da yeni gelen transferler birlikte takım değeri ARTMAYA BAŞLADI

Hyundai'dan Kocaelispor'a dev destek

Erzurumspor FK Dadaşlar Grubu Tribün Lideri Zafer Lömenler KOCAELİ’DE BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ

KAMPTAKİ İLK HAZIRLIK MAÇIMIZ 11 TEMMUZ’DA

“ÇINARLIK MEYDANINDA YAŞANAN OLAYDA ÖNLEM EKSİKLİĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Çınarlık Meydanı’nda ağaç dalı kazasında hayatını kaybetmişti ERDEM ULAK MEMLEKETİNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

Yeni Hükümet Konağı İnşaatında Sona Yaklaşılıyor

RAHVAN AT HEYECANI 13 TEMMUZ'DA GÖLCÜK'TE YAŞANACAK

İHH Gölcük Temsilciliği 90 Yetim Çocuğa Kavaklı Sahili’nde unutulmaz bir gün yaşattı

Haydi Kocaeli, “Çık Dışarıya Oynayalım”

Gülşen, “Faiz İndirimi Beklentisi Fiyatları Hareketlendiriyor”

Kocaelili gazeteciler, Büyükşehir’in örnek projesini değerlendirdi GONCA’YA HER YÖNÜYLE TAM NOT

HAKEVİ ziyaret turuna çıktı

Gölcük Devlet Hastanesinde Yara Bakım Polikliniği GÜÇLÜ KADROSUYLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

“Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” meyvelerini veriyor; KOCAELİ’DE KEKİK HASADI BAŞLADI

KO-MEK’in gençler için hazırladığı “Ev Becerileri Atölyesi” kursları başladı; KO-MEK’LE GENÇLER HAYATA HAZIRLANIYOR

Kocaeli Büyükşehir, toplumun her kesimini bilinçlendiriyor; DEPREM BÖLGESİ ÖĞRETMENLERİNE AFET EĞİTİMİ

Yükleniyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2