• BIST 100

    10355,23%-0,15
  • DOLAR

    40,38% 0,21
  • EURO

    47,05% 0,51
  • GRAM ALTIN

    4349,56% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6948,92% 0,72

Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Değirmendere 16.04.2022 05:32:00 0
Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Beslenme hijyeni için çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı

Beslenme hijyeninin toplum sağlığı açısından önemine vurgu yapan uzmanlar, besinlerin üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar pek çok aşamada kurallara uyulması gerektiğini vurguluyor. Besin güvenliği zincirinin sağlıklı bir şekilde korunması için öncelikli noktanın temizlik ve hijyen olduğunu kaydeden uzmanlar, çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı saklanması, uygun pişirme ve uygun saklama koşullarının sağlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, beslenme hijyenine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hijyen kurallarına uymamak önemli sağlık sorunlarına yol açıyor

Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde temiz olmayan su, sanitasyon ve hijyen eksiklikleri nedeniyle hastalık ve mortalite yükünün arttığını kaydeden Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, “Hijyen kurallarına uyulmaması sonucu ortaya çıkan ve besin güvenliğini bozan etmenler başta bebekler, çocuklar, gebe ve emziren kadınlar, yaşlılar ve hasta bireyler gibi risk grupları olmak üzere toplumun her kesimini etkileyen sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yiyecek hazırlama ve muhafazasında hijyen kurallarına uyulmaması besin zehirlenmeleri ve bununla ilişkili uzun/kısa dönem sağlık problemlerini beraberinde getirmemektedir.” diye konuştu.

Fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler risk oluşturuyor

Toplumdaki her bireyin güvenli besine ulaşma hakkına sahip olduğunu kaydeden Sarıyer, besinin üretim sürecinden itibaren tüketiciye ulaşana kadar maruz kaldığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin, besin güvenliğini bozmakta ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olduğunu vurguladı. Sarıyer, bu riskleri şöyle sıraladı:

“Fiziksel bulaşanlar; toz/toprak kalıntısı, saç, tırnak, plastik kalıntıları, ambalaj parçaları gibi yabancı cisimlere dair tehlikeleri içermektedir. Bu tehlikelerin önüne geçmek için, zorunlu olmadıkça hazırlama ve üretim aşamalarında cam kırığı riskini önlemek için cam malzemeler kullanılmaması, özellikle sebze, meyve ve yumurta gibi besinleri satın alırken toprak, saman, hayvan dışkısı kalıntısı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, aktif olarak yemek hazırlama sürecinde yer alan bireyler kişisel hijyenine önem göstermelidir. 

Kimyasal bulaşanlara dikkat!

Kimyasal bulaşanlar ise pestisitler, besin ambalaj malzemeler, deterjanlar ve dezenfektanları içermektedir. Bu maddeler, besin maddelerine bulaşarak besin kaynaklı hastalıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle kimyasal bulaşma riski olan besinler gıda maddelerinden uzak ve ayrı saklanmalı, bu kimyasalları kullanacak bireyler konu hakkında bilgi sahibi olmalı ve kullandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. 

Çiğ ve pişmiş besinler ayrı saklanmalı!

Biyolojik bulaşanlar ise besin kaynaklı hastalıkların en yaygın nedeni olmakla beraber, toz, toprak, hava, hayvanlar, çiğ besinler, araç-gereçler ve insan yoluyla bulaşmaktadır. Bunun önüne geçmek için, besin güvenliğini sağlamaya yönelik temizlik, çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı saklanması, uygun pişirme, uygun saklama koşulları sağlanması, güvenilir hammadde ve su kullanılması gibi ilkeler uygulanmalıdır. Tüm bu fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin elimine edilmemesi durumunda mide bulantısı, kas güçlüğü, yutma ve nefes almada zorluk, şiddetli karın ağrısı, kusma, ateş, sulu veya kanlı ishal gibi kısa süreli veya akut/kronik böbrek yetmezliği gibi uzun süreli sağlık problemleri meydana gelmektedir.”

Temizlik ve hijyene dikkat edilmelidir

Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, hazır yemekler tercih edilirken hijyen konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu hatırlatarak “Toplu beslenme hizmeti alınabilen restoranlarda hazır yemekleri tercih ederken, besin güvenliği zincirinin sağlıklı bir şekilde korunması için öncelikli dikkat edilmesi gereken nokta temizliktir. Bu aşamada beslenme hizmeti alınan yerin, personellerinin kişisel hijyeni, orada kullanılan araç-gereçlerin temizliği ve dezenfeksiyonu, yiyecek üretilen alanların temizliği ve bakımı yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde buradaki bulaşanlar besin aracığıyla tüketiciye taşınarak, besin zehirlenmelerine neden olabilir.” uyarısında bulundu.

Uygun sıcaklık ve yöntemlerle pişirme çok önemli

Diğer önemli noktanın çiğ ve pişmiş besinlerin ayrılması, farklı kesme tahtalarının kullanılması ve tüketime kadar ayrı ayrı saklanması olduğunu vurgulayan Sarıyer, “Çünkü özellikle et, deniz ürünleri, kanatlı etleri gibi çiğ besinler tehlikeli mikroorganizmaları barındırmaktadır. Bunlara ek olarak besinlerin uygun sıcaklık ve yöntemlerle pişirilmesi, insan sağlığını etkileyen ve besin zehirlenmelerine neden olan Campylobacter, Escherichia coli ve Listeria gibi bakterileri öldürmektedir. Ayrıca yine besin zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaların oda sıcaklığında hızlı bir şekilde çoğaldığı unutulmamalıdır. Bu mikroorganizmaların gelişmesi 5°C’nin altında ve 60°C ’nin üzerinde yavaşlamakta veya durmaktadır.” diye konuştu.

Marketlerden hazır besinler satın alınırken yine benzer şekilde saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, “Et, tavuk, deniz ürünleri, yumurta, süt ve ürünleri gibi potansiyel riskli besinler soğutucu dolaplarda muhafaza edilmeli, kurubaklagiller ve tahıllar ise mikrobiyal risk oluşmaması açısından kuru ve serin ortamda tüketiciye sunulmalıdır.” dedi.

Son kullanma tarihine dikkat edilmeli!

Bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş malzemelerle hazırlanan gıda maddelerinin önemli sağlık sorunlarına yol açacağını söyleyen Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Patojen mikroorganizmaları içeren bir besinin tüketilmesinden sonra bireyde genellikle ateş, diyare, bağırsak krampları, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Örneğin et, et ürünleri, et suyu gibi besinler pişirildikten sonra uygun şekilde soğutulmaması ve muhafaza edilmemesi Clostridium perfringens patojeninin çoğalmasına neden olmaktadır. Bu patojenle kontamine olmuş besinin tüketiminden sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı ve ishal meydana gelmekte, özellikle yaşlılar ve çocuklarda bu belirtiler haftalarda sürmektedir. Yine benzer şekilde tüketime hazır ve soğukta uzun süre depolanmış besinler, kabuklu deniz ürünleri, çiğ süt gibi besinlerin tüketimiyle kontamine olabilen Listeria monocytogenes özellikle gebelerde erken ve ölü doğum, yeni doğanlarda menenjit gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için son kullanma tarihi, besinlerin satın alınma, hazırlanma ve saklanma koşulları ciddi önem arz etmektedir.” 

Tahir Büyükakın güne İzmit Kadıköy esnafı ile başladı; Esnafımızla her zaman omuz omuzayız

Çiftçinin yardımına Kocaeli Büyükşehir koşuyor; YANGINDA ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE GÜBRE VE TOHUM DESTEĞİ

Kullar Merkez Camii 20 Yıl Sonra Yenileniyor

Büyükşehir’den; Gebze, Dilovası, Darıca ve Çayırova’ya yatırım hamlesi; KRİTİK KAVŞAKLARA KAPSAMLI MÜDAHALE

Kocaeli Dernekler Platformu’ndan da Gonca’ya tam not

Kandıralı üreticiye bir destek daha

İzmit Belediyesinden Kuruçeşme’de renkli çocuk etkinliği

Balören ve Çubuklubala’da yenileme çalışmaları tamamlandı

İzmit Belediyesinden gazilere saygı ziyaretleri sürüyor

İzmit’in yaz eğlencesi Terzibayırı’nda çocuklarla buluştu

Genc-i Âlâ Kitap Kafe Hizmete Açıldı

Fatma Başkan'dan emekçilere günaydın ziyaretleri devam ediyor

Dil eğitimi ve mental destek de olacak

Kocaeli Büyükşehir yeni imar yolları açmaya devam ediyor; Başiskele’nin D-130 ulaşımına yeni nefes

Kocaeli’de Kasten Yaralama Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı

Su oranı yüzde 53’e düştü YUVACIK BARAJI ALARM VERİYOR

AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz, “TERÖRSÜZ TÜRKİYE YOLUNDA KARARLILIKLA İLERLİYORUZ”

Çınarlık Meydanında ağaç kesim işlemi başladı 29 AĞAÇ ÖNCE BUDANACAK SONRA KESİLECEK

CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Taşkın “GÖLCÜK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman "ESNAF EKONOMİK SIKINTILARLA MÜCADELE EDİYOR"

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Çanakçı "ŞAP HASTALIĞI ÜRETİCİYİ EKONOMİK KAYIPLA KARŞI KARŞIYA BIRAKTI"

Bu manevi buluşma gönüllerde iz bırakacak

HAKEVİ'den Aşure Ayında Bin Kişilik Aşure İkramı

KERVANSARAY ARKASINDA AÇIK HAVADA SİNEMA KEYFİ

Tarlada lavanta, şişede kolonya, yürekte emek.. İZMİT LAVANTA BAHÇESİ’NDE 4. HASAT

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı; BÜYÜK PANİK YARATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bayrak Çağrısına Başiskele’den Güçlü Destek

KO-MEK’te uluslararası bir yüz: Sunghee Park

Kuzuyayla’da biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı

Yıldıray Akın, Namazgah Güreşleri’nde Başpehlivan Oldu

Yükleniyor

Çınarlık Meydanında ağaç kesim işlemi başladı 29 AĞAÇ ÖNCE BUDANACAK SONRA KESİLECEK

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı; BÜYÜK PANİK YARATTI

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı BÜYÜK PANİK YARATTI

Çınarlık Meydanı için karar çıktı; ÇALIŞMALAR YARIN BAŞLIYOR

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2