DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Diş Hekimi Gamze Manav’dan Bayram öncesi önemli çağrı ‘ŞEKER BAYRAMI’NIN TADI SAĞLIKLI DİŞLER İLE ÇIKAR’

Diş Hekimi Gamze Manav’dan Bayram öncesi önemli çağrı

‘ŞEKER BAYRAMI’NIN TADI SAĞLIKLI DİŞLER İLE ÇIKAR’

Ramazanda oruç nedeniyle ağız bakımı aksarken bayramın da gelmesiyle şeker ve tatlı tüketimi artacak. Bayram boyunca şekerli gıda tüketimine dikkat edilmesine gerektiğini söyleyen  Diş Hekimi Gamze Top Manav, “Ramazan boyunca rutini bozulan ağız bakımımızı  tekrardan düzene sokmalıyız” dedi.

Su tüketimi çok önemli

 

Ramazan Ayını bitirmemize sayılı günler kaldı. 2 Mayıs Pazartesi günü kutlayacağımız Şeker Bayramı öncesi diş sağlığı konusunda önemli bilgiler veren Diş Hekimi Gamze Manav, “ Bayramda ev gezmeleri bol olur ve  tatlı gıdalar bolca yenir. Yenen enfes tatlılar  sonrası bol su içilmeli ve dişler fırçalanmalıdır. Özellikle ramazan ayı boyunca su tüketiminin azalması nedeniyle gün içerisinde su tüketimi çok önemlidir” dedi.

“Bayramla beraber açlıktan şekerli gıdalara geçilmesiyle dişlerdeki çürük oluşumu artabilir”

Su tüketiminin azlığından dolayı tükürük akışının azaldığını vurgulayan Diş Hekimi Gamze Top Manav, “Ramazan ayı boyunca vücut, gün içerisinde susuz kalmaya ve yemek yememeye alıştı. Ramazan ayının diş sağlığı açısından en büyük dezavantajı ise su tüketiminin yetersizliği oldu. Su tüketiminin azlığından dolayı tükürük akışı da azalıyor. Bu nedenle su tüketimi çok daha önemli hale geldi. Öte yandan bayramla beraber açlıktan şekerli gıdalara geçilmesiyle dişlerdeki çürük oluşumu artabilir” diye konuştu. 

“Unutmayalım ki vücut sağlığı ağızdan başlıyor”

Tatlı gıdalar yemenin diş sağlığına büyük zararları olduğunu ifade eden Diş Hekimi Gamze Top Manav, “Ramazan boyunca özellikle iftardan sonra tatlı gıdalar çok tüketildi. Bayramda daha da çok tüketilecek. Tatlı gıdaları fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Çünkü çürük oluşumunu artırıyor ve bağışıklığı düşürüyor. Düşük bağışıklık ise birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Unutmayalım ki vücut sağlığı ağızdan başlıyor” ifadelerini kullandı. 

“Arayüz fırçası ve ağız bakım suları kullanın” 

Gamze Top Manav ‘ın diş sağlığını korumak isteyenlere önerileri ise şöyle:

“Bayramda tatlı gıdalardan kaçış yok. Ancak önerim en azından diş aralarının iyi fırçalanması ve bol su tüketilmesi. Sadece diş fırçalamak da yeterli değil. Kalıntıları temizlemek için arayüz fırçası ya da diş ipi kullanılmalı. Sonrasında ağız bakım suları kullanılarak diş bakımımızı tamamlayabiliriz . Ayrıca çiğnemede mümkün olduğunca her iki tarafında kullanılması gerekiyor. Çünkü bazen tek taraflı çiğnemeye bağlı çiğneme yapılmayan tarafta diş taşı ve çürük oluşumu artabiliyor.” Dedi.

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.