DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

“KANSERDE ERKEN TANININ ÖNEMİ” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Kent Konseyi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği’nin iş birliğinde 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle “Kanserde Erken Tanının Önemi” semineri düzenlendi

Kocaeli  Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Salonu’nda düzenlenen programa, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Kara, İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Alev Selek ve Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Asiye Aslan katıldı.

“AMAÇ KANSERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMEK”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Asiye Aslan; “Bu haftanın amacı insanları kanserle ilgili bilgilendirmek. Biz de bunun için toplantılar düzenliyoruz. Umarım beklediğiniz ve sorularınızın yanıtlarını bulacağınız bir program olur. Katkılarınız için teşekkür ederim” dedi.

“FARKINDAKLIK YARATMAK EN BÜYÜK AMAÇ”

KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Zafer Utkan yaptığı konuşmada; “Biz yıllardan beri 1-7 Nisan arasındaki sürece ciddiyetle hazırlanıyoruz. Kanser konusunda sizi aydınlatmak ya da farkındalık yaratmak en büyük amacımız. Erken tanının ne kadar önemli olduğunu defalarca sizlerle paylaştık. Potansiyel yaşlarda neler yapabileceğimiz konusunda sizlere daha öncede yol gösterici olmuştuk. Bizim çabalarımız hastalığın tedavi süreciyle bitiyor gibi gözükse de STK’ların katkılarıyla sonrasında da hastalarımızın başka mağduriyetleri varsa bize ulaştırmada katkıları çok büyük” dedi.

“TİROİD KANSERİ KADINLARDA İKİNCİ SIRADA”

Açılış konuşmalarının ardından KOÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Alev Selek, Tiroid kanseri hakkında bilgi verdi. Selek; “Tiroid kanseri kadınlarda ikinci sırada görülüyor. Tiroid ile ilgili hastalıklar çok sık görülüyor. Tiroid kanserlerinin yüzde 80’inden fazlası tedavi edilebilir. Hiç mi ciddi tipleri yok? Var ama çok az sıklıkla görülür. Tiroid kanseri kadınlar da meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Tiroid kanserinin hiç bir türü aslında tam bir belirti göstermez. Tesadüfen saptanabilir. En yaygın belirti, tiroid bezinin olduğu bölgede büyüme, şişlik hissidir. Nadiren nefes darlığı ve ses kısıklığı olabilir ama bunları iyi huylu bir nodül de yapabilir” dedi.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

KOÜ Tıp Fakültesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Kara, Prostat kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. “Prostat her erkekte vardır. 45 yaşından sonra değişiklikler gösterir ve 50’li yaşlarda büyüme olarak kendini gösterir. Prostat kanseri, hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu olur. Erkeklerde ileri yaşlarda en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri yavaş büyür. Etkili tedavi için erken teşhis çok önemlidir. Ülkemizde her 12 erkekten birine tanı konuluyor. Her 6 erkekten biri hayatı boyunca prostat kanseri riski ile karşı karşıya. Ölüm ihtimali ise yüzde 3’tür. Siyahilerde daha çok görülen bir kanser türü ama özellikle ABD’de yaşayan siyahi vatandaşlarda daha fazla görülüyor. Tanı konması için biyopsi çok önemli. Tedavi ise cerrahi ve radyoterapi ile yapılıyor. Prostat kanseri taraması çok önemli en az 10 yıllık yaşam beklentisi olan 50 yaş üzeri erkeklerde bir kes PSA testi yapılmalıdır. Bugün buradan eve götürülecek en önemli mesaj bu olabilir” dedi.

“KANSER VÜCUDUMUZDAKİ İÇ SAVAŞTIR”

Akciğer kanseri hakkında ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu bilgi verdi. Topçu; “Akciğer Kanseri en sık görülen ikinci kanser. Ben diğer arkadaşlarım gibi iyi şeyler söyleyemiyorum. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser vücudumuzdaki iç savaştır. Akciğer kanserine neden olan riskler hakkında 26 neden sıralasam bunun 20 tanesi sadece sigara. Tütün bırakıldığında kanser oranı yüzde 85 azalıyor. Bir sigara dumanında 4 bin partikül ve 40 kadar kanserojen madde bulunuyor. Bu sayı şuan daha da arttı” ifadelerini kullandı.

“KANSER HAYATA BAKIŞ AÇIMI DEĞİŞTİRDİ”

En sık görülen kanser türlüleri ile ilgili sunumların ardından, yaklaşık 7 yıl önce meme kanserine yakalanmış ve tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Burhan Aslan yaşadığı süreçle ilgili bilgi misafirleri bilgilendirdi. Genel olarak kadınlarda görülen meme kanseri türüyle mücadele eden ve kanseri atlatan Aslan, hastalıktan önce oldukça monoton bir hayatı olduğunu, fakat bu rahatsızlığın hayata bakış açısını değiştirdiğini söyledi. Bir çok spor dalıyla uğraştığını ifade eden Aslan, tedavi sürecinde kendisine destek olan ve iyileşmesine vesile olan doktorlarına teşekkürleri sundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.