10331,30%1,61
40,16% 0,21
46,86% -0,19
4305,67% 0,52
6833,05% 0,00
Ramazan ayın da 2 öğün beslenmeyle birlikte metabolizmamız yavaşlar ve vücutta yağlanma, kilo artışı, gaz ve hazımsızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Ramazanda nasıl doğru beslenmeliyiz ve kilo almamak için nasıl tablo izlemeliyiz konusunda İlçe Sağlık Müdürlüğü binasında hizmet vermekte olan Diyetisyeni Eda İlhan Tekin ’den bilgi aldık.
İftar sonrası hafif yürüyüşler azalan metabolizmayı hızlandırır
İlçe Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi Diyetisyeni Eda İlhan , “Her ramazan olduğu gibi bu ramazanda da hastalarımıza doğru beslenme konusunda bilgilendirdik. Hastalarımıza ve diğer vatandaşlarımıza dediğimiz gibi ramazanda bir kişilik oruç tutup iki kişilik iftar yapmayın. Hastalarımıza ramazanın ilk aylarında zorlanmamaları, gaz ve hazımsızlığı önlemek için kurubaklagil yemeklerine ramazanın 2. haftasından sonra başlamalarını öneriyoruz. Daha yavaş ve çok çiğneyerek yemekler yenilmeli, soğuk salatalara daha az yer verebilirsiniz. Yine gaz ve hazımsızlık problemini önlemek için iftara kahvaltılık iftar tabağı (hurma, kuru kayısı, peynir, ceviz, zeytin) ve çorba ile başladıktan sonra 15 dakika ara verilmesi gerekir.iftar sonrası ağır şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, dondurma, meyve yemek kilo alımını önler. Yine iftar sonrası yapılan hafif yürüyüşler azalan metabolizmayı hızlandırır” dedi.
Sahur atlamak çok sağlıksız bir seçim
Oruç tutarken sahur öğününü atlamak gün içinde kan şekerini çok düşüreceğinden halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı şikayetlerinin beraberinde getirir. Bu nedenle sahur atlamak çok sağlıksız bir seçim. Sahurda kahvaltı yapmak, 3-4 bardak su tüketmek gün içinde daha rahat oruç tutulmasını sağlar. Unutmayın sahurda çok yemek veya ağır yemekler yemek acıkmanızı önlemez. Yaklaşık 5 saat sonra açlık hormonlarımız salgılanır. Hayırlı, sağlıklı ramazanlar dileğiyle” dedi.
Örnek iftar menüsü
Kahvaltılık iftar tabağı
Bir kepçe çorba
Bir tabak et, tavukveya sebze yemeği
Bulgur pilavı
bir kase yoğurt
2 dilim tam buğday ekmeği
En az yarım litre su
Örnek sahur menüsü
kahvaltı tabağı ( peynir, zeytin, bal, reçel)
bir adet haşlanmış yumurta
bir avuç fındık, ceviz, badem
domates, salatalık, maydonoz
bir porsiyon meyve, kuru meyve veya bir bardak komposto
İki dilim tam buğday ekmeği