DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

EVLİLİKTE SINIRLAR

27.06.2022
676
A+
A-

Hislerimiz ile davranışlarımız arasındaki dengenin hayatta ne kadar önemli olduğunu biliriz. Fakat söz konusu olan karşılıklı sıcak ilişkilerin geliştirildiği bir evlilik ise bu dengeyi ayarlamak daha zor olabilir.
Sağlıklı bir evlilikte mevcut olan yakınlık diğer pek çok ilişkimizle kıyaslandığında, neden evlilikte de kişisel sınırlara ihtiyaç duyulduğu kafa karıştırıcı gelebilir. Söz konusu karışıklıkta ‘‘kişisel sınır’’ kavramını, yabancılara ve onlardan gelebilecek olumsuz etkilere karşı bir tedbir olarak düşünmemizin etkisi olabilir. Bu doğru olmakla birlikte yeterli bir açıklama değildir. Daha kapsayıcı bir şekilde ifade edilecek olursa kişisel sınır, bir insanın kendisini diğeriyle olan herhangi bir ilişkiye açma ve kapama özgürlüğünü yani mahremiyeti ifade eder. Kişisel sınırlara özen göstermeyi ise karşı tarafın kişiliğine, değerlerine, ihtiyaçlarına ve özgürlüğüne duyulan saygı olarak tarif edebiliriz.
Evlilikte sınırlar her ilişkiye ve eşlerin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber aşağıdaki bazı alanlar sık tartışılanlar arasındadır ve başka alanlar için de temel oluşturabilirler:
• Çiftler her konuda birbirleriyle bilgi paylaşmak istemeyebilirler ve gizliliği önemsiyor olabilirler. Bu durumda gizlilikten ne anladıklarını konuşmaları ve bunu uygulayacakları yerler (cep telefonu, sosyal medya, şifre paylaşımı, eski ilişkiler, geçmişle ilgili ayrıntılar vs.) konusunda anlaşmaları faydalı olabilir.
• Çalışma zamanı ve yalnızlık zamanını belirleyebilmek ve birbirine bunun için uygun ortamı sağlamak da önemli alanlar arasındadır. Hem kendi taleplerimizi dayatmadan karşı tarafın özgür bırakılması hem de birlikte vakit geçirmek için ortak zaman ve mekan yaratılması dengeli bir şekilde gözetilebilir.
• Ev işlerinin planlanması, ebeveyn olarak sahip olunan beklentiler, evde birlikte yapılan aktiviteler gibi detaylar konuşularak ev ve aile hayatına yönelik sınırlar belirlenebilir.
• Partnerler olarak ilişkilerine yönelik sadakat, güven ve saygı gibi konularda beklentilerini ifade edebilirler. Bununla beraber akrabalarla ve arkadaşlarla ilişkiler bağlamında da sınırlar tartışılabilir.
• Ekonomik veya duygusal her türlü karar alma sürecinde çiftlerin birbirine nereye kadar müdahil olacakları belirlenebilir.

Evlilikteki Kişisel Sınırlar Nasıl Korunur?
• Çiftlerin isteklerini açık bir dille ifade etmesi ve tartışması önemlidir. Böylelikle iki taraf da konuştukları konular hakkında aynı şeyi anlayıp anlamadıklarını sağlıklı bir şekilde değerlendirebilirler.
• Sınırlar belirlenirken de korunurken de partnerlerin değişebilen ihtiyaçları eşit bir şekilde dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla evlilik boyunca bu konuda iletişime açık olunması ve gerektiğinde sınırların yenilenmesi faydalı olabilir.
• Herhangi bir sınır ihlali gerçekleştiğinde nasıl bir çözüm üretileceği konuşulabilir. Diyelim yüksek sesle tartışılmamasına yönelik bir kural belirlenmesine rağmen partnerlerden biri bağırdı. Buna çözüm olarak da tartışmanın durdurulması ve bağıran kişinin bir süreliğine yürüyüş yapması belirlenebilir. Ayrıca eşlerden biri sınırları istemeden de olsa ihlal etse, hemen kendisini durdurması gerektiği vurgulanabilir.
• Sınırları belirlemede ve korumada zaman zaman aksaklıklar meydana gelebileceği kabul edilebilir. Problemi çözmek için sorumluluk almak saygılı bir iletişim için çok faydalı olabilir.
• Sınırları belirlemekte ve korumakta aşamayacağınızı düşündüğünüz sorunlar yaşanıyorsa bir uzmana başvurulabilir.(Alıntıdır)

Sevgiyle kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
9 Eylül 2016
10 Aralık 2018
2 Ocak 2017
31 Temmuz 2017
30 Aralık 2019
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.