• BIST 100

    10057,31%1,09
  • DOLAR

    39,83% 0,05
  • EURO

    47,04% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4297,53% 1,65
  • Ç. ALTIN

    6852,68% 3,13

BAYRAMDA ETİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN 5 ÖNEMLİ KURALI!

Değirmendere 10.07.2022 09:02:00 0
BAYRAMDA ETİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN 5 ÖNEMLİ KURALI!

Dikkat! Eti pişirme şekliniz besin değerini etkiliyor!

Beslenme ve Diyet Uzmanından sağlıklı ve lezzetli et hazırlama tarifi…

BAYRAMDA ETİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN 5 ÖNEMLİ KURALI!

Kurban Bayramı’nda etin pişirilmesi ve saklanmasından, tüketimine dek dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar var. Bu kurallara yeterince özen gösterilmediği takdirde, gıda zehirlenmesinden kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına dek birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker “Kırmızı et, dengeli beslenmede önemli bir yeri olan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda demir, B12 vitamini, B6 vitamini, çinko ve selenyum gibi önemli besin öğelerinden zengindir. Ancak eti pişirme şekli besin içeriğini doğrudan etkilediğinden, besleyici özelliğini kaybetmemesine de dikkat etmek gerekir” diyor. Öte yandan “Bayram sabahı kavurma yemeden olur mu!” diyenlerin de gözden kaçırmaması gereken noktalar olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, bayramda eti sağlıklı tüketmenin 5 önemli kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu; bir de sağlıklı ve lezzetli et hazırlama tarifi verdi…

Eti dinlendirin 

Yeni kesilmiş etin buzdolabında en az 12-24 saat dinlendirilmesi etin sindirimi ve yumuşaklığı açısından önemlidir. Etin zeytinyağı, limon, sirke, soğan ve sarımsak gibi asidik besinlerle marine edilmesi et liflerinin yumuşamasına ve besin değerinin artmasına katkı sağlar. Yine biberiye, kekik, zerdeçal, karabiber gibi antioksidandan çok zengin baharatlarla marine edilmesi hem pişirme esnasında ortaya çıkan zararlı bileşiklerin seviyelerini düşürmeye hem de yumuşak, lezzetli ve besin değeri açısından daha zengin olmasına yardımcı olur. 

Tencerede kısık ateşte pişirin

Eti, yanmasına ve dumanlanmasına sebep olacak şekilde yüksek ateşte kızartmaktan, kavurmaktan kaçının. Etin, yumuşak ve sulu kalması için; kısık ateşte karıştırarak yakmadan sote edebilirsiniz. Daha sonra az miktarda su ekleyip tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakabilirsiniz. Basınçlı buharlı pişirme, düdüklü tencerede pişirme, etin daha hızlı ve sağlıklı pişmesine yardımcı olabilir. Pişen etin suyunu tencerede orta sıcaklıkta hafifçe çektirebilir ve sulu servis edebilirsiniz.

Izgara yaparken eti ısıya doğrudan maruz bırakmayın

Et ızgarada pişirildiğinde damlayan yağlar dumanlanmaya sebep olur ve zararlı polisiklik aromatik hidrokarbonlar açığa çıkar. Eti yağlı kısımlarından arındırmak ve az yağlı pişirmek bu etkiyi aza indirmeye yardımcı olur. Etin büyük parçalar halinde kesilmesi, içinin zor pişmesine ve dışının yanmasına sebep olabilir. Ayrıca eti ateşe direkt maruz bırakmamak ve yanmasnıı engellemek için ızgarayı ateşten daha yükseğe (ateş ile et arasında 15 cm olacak şekilde) taşıyabilirsiniz.

“Bayram sabahı kavurmasız olmaz” diyorsanız bu kurala dikkat edin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker “Bayram sabahı dinlendirilmemiş eti tüketmek sindirim problemine yol açabilir. Bu nedenle bayramda yeni kesilmiş kurban etini en az 12 saat buzdolabında bekletmeden tüketmemek gerekir. Ayrıca kavurma yaparken etin aşırı yağlı değil, az yağlı olmasına dikkat edin“ diyor. 

Etin porsiyonuna dikkat edin ve bol sebze ile tüketin

Besin değeri yüksek olan etin sağlıklı pişirilmesi kadar porsiyonunun kontrol edilmesi de bir o kadar önemlidir. Fazla kırmızı et tüketimi kısa dönemde sindirim problemlerine yol açabilir. Ancak uzun dönemde fazla et tüketimi, vücutta inflamasyonu artırarak başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere sağlığı birçok yönden olumsuz etkileyebilir. Haftalık kırmızı et tüketiminizin 500 gramı aşmamasına dikkat edin. 

Sağlıklı ve lezzetli kırmızı et için marinasyon tarifi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, kavurma, tencere yemeği, ızgara ya da mangalda pişirmek üzere sağlıklı ve lezzetli kırmızı et hazırlama tarifi verdi;

Malzemeler:

1 kg et için:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet soğan suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı balzemik sirke
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Taze dal biberiye

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri kuşbaşı doğranmış ya da dilimlenmiş et ile harmanlayın. Hava ile temas etmeyecek şekilde üstünü kapatın ve buzdolabında en az 3 saat bekletin. Eti pişirmeden ya da ızgara yapmadan önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Gölcük Belediye’nden sporculara tam destek YARIŞMA ÖDÜLLERİ  BELİRLENDİ

İYİ Parti İlçe Başkanı Mustafa Çalışkan “DONANMA KENTİ GÖLCÜK KİMLİĞİNE DÖNECEK”

Toramanlar Göleti hayat verdi; toprak suya, çiftçi umuda kavuşuyor BÜYÜKŞEHİR, KIRSAL KALKINMADA LOKOMOTİF OLUYOR

Anahtar Parti Gölcük İlçe Başkanı Hoyur’dan Peygamberimize Yönelik Karikatüre Sert Tepki: “BU AHLAKSIZ GİRİŞİMİ EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYOR VE LANETLİYORUZ”

Kocaeli Büyükşehir’den tramvay filosuna yeni üye; 7.TRAMVAY DA RAYLARLA BULUŞTU

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 2025 Yılı 3. DÖNEM BİNA TURU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Köseoğlu ve Özyıldırım ailelerinin mutlu günü NİLAY VE MERT DÜNYAEVİNE GİRDİ

Karamürsel’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Törenle Kutlandı

GÖLCÜK KÖYLER ARASI GELENEKSEL 6. FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI

KOSKEM, 1 haftada 145 can kurtardı

İzmit Belediyesinden Kıbrıs Gazilerine vefa ziyareti

Önce Sakarya şimdi Manisa, gece yarısı alev operasyonu BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ, YANGINLARA KARŞI TEK VÜCUT

Büyükakın, genç milli yüzücüyü kabul etti

Cinemre  ve Yardım’dan Emrah Bayraktar’a ziyaret

Başiskele Belediyesi 5. Yaz Spor Okulları heyecanı başladı YAKLAŞIK 3700- ÖĞRENCİ EĞİTİM ALACAK

Körfez Kent Konseyi’nden Kocaelispor’a tebrik ziyareti

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı’dan üyelerine önemli duyuru ZOBİS GÜNCELLEMELERİNDE SON TARİH 15 TEMMUZ

Kocaeli Büyükşehir’in desteğiyle pedallar bu kez umuda çevrildi; KOBİDOS’UN UMUT TURU KOCAELİ’NDE TAÇLANDI

Gölcük Trakyalılar Derneği Başkanı Ramazan Korkut, “KOCAELİ 2. ULUSLARARASI HALK OYUNLARI BALKAN FESTİVALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

USTAM projesiyle sağlığa destek

Karamürsel’de Kurtuluş Haftasında Sanat Dolu Akşam

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi GEBE OKULU MEZUNLARINI VERDİ

Büyükşehir’den personele mesleki gelişim eğitimi

SPOR KENTİ GÖLCÜK’TE YAZ TURNUVALARI BAŞLIYOR

Konservatuvar mezuniyet konseriyle alkış topladı

Büyükşehir, yol ve altyapı çalışmalarını anlık takibe açtı; YOLDA KALMA, TAKİP ET

Plajlarımız TÜRÇEV denetiminden tam puanla onaylandı; KOCAELİ’NİN MAVİ BAYRAKLI 9 PLAJINA YİNE TAM NOT

Büyükşehir’den çocuklara güvenli alanlar

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Gebze Uluslararası Dağ Bisikleti Kupası ADRENALİN DOLU ANLARA SAHNE OLDU

Kocaelispor, Emre Mor için devrede!

Yükleniyor

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gürel, “Uzun vadede dövizden ve faizden daha fazla getirisi olan yatırım altındır”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2