DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Akdeniz’den LAPAROSKOPİK APENDEKTOMİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Akdeniz’den

LAPAROSKOPİK APENDEKTOMİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Akdeniz’den “Laparoskopik apendektomi nedir? Ve Bu konuyla ilgili merak edilenler” hakkında bilgi verdi.

“Akut apandisitin kesin mekanizması hala belirsizdir”

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Akdeniz yaptığı açıklamada, “Akut karın ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan akut apandisit, ABD’de yıllık 250.000 hasta ve İngiltere’de 50.000 hasta insidansı ile acil bir cerrahi endikasyondur. Akut apandisitin kesin mekanizması hala belirsizdir. Ancak oluşumunda birçok faktörün etkili olduğuna inanılmaktadır. Yetersiz diyet lifi, ailesel faktörler, fekalitler, lenfoid hiperplaziden kaynaklanan lümen obstrüksüyonu veya parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar gibi süreçler söz konusu olabilir. Bu daha sonra apendiks duvar gerilimini artıran mukus üretiminin artmasına, aşırı bakteri üremesine, viral enfeksiyona ve ödeme yol açar. Sonuç olarak, kan ve lenf akışı azalır ve bunu nekroz ve perforasyon izler. Bu olaylar zamanla meydana geldiğinden, yalnızca erken bir cerrahi yaklaşım hastalığın ilerlemesini önleyebilir. En iyi yaklaşım sorusu, tutarlı tartışmalara sebep olmuştur. İlk laparoskopik apendektomi ameliyatının 1983’de gerçekleştirilmesinden sonra laparoskopik apendektominin açık apendektomiye göre üstün faydalar sağladığı gösterilmiş ve yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Daha hızlı iyileşme, cerrahi alan enfeksiyon oranlarının azalması, işe daha hızlı dönüş vb. bazı çalışmaların gösterdiği ana avantajlar olmuştur” dedi.

“Hemen hemen tüm hasta gruplarında güvenle uygulanabilmektedir”

Akdeniz sözlerinin devamında, “Göbek altından yapılan mini kesiden kamera ile karın boşluğuna girilir. Direk görüş altında 2 adet çalışma trokarı apendektomi tamamlanır.

Çalışma trokar yerleri rutinde sol alt kadrana 1 adet 10’ luk, suprapubik alana 1 adet 5’ lik olacak şekildedir. Laparoskopik apendektomi postoperatif süreçte daha iyi yaşam kalitesi, daha az postoperatif ağrı ve komplikasyon, daha erken ayağa kalkma, daha az oranda yara yeri enfeksiyonu sağlamaktadır, Bu prosedür, özellikle laparoskopi yönünden tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında hemen hemen tüm hasta gruplarında güvenle uygulanabilmektedir. Hastanemizde son 16 ayda 62 hastamıza laparoskopik apendektomi ameliyatı yapılmıştır. Bu Operasyonların en sonuncusu geçtiğimiz hafta 86 yaşındaki bir hastamıza Anestezi ve Reanimasyon Uzman Hekimimiz Uz. Dr. Nezih Salgıncı’nın ameliyat sırasında ve sonrasındaki yönetimi ve desteğiyle Laparoskopik apendektomi ameliyatı yapıldı. Hastamızı başarılı bir operasyon sonrasında sağlıklı bir şekilde evine taburcu ettik” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.