DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 23. yıldönümünde Şehitlerimiz anıldı BAKAN SOYLU, ‘DEPREME HER AN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

17 Ağustos 1999’da yaşanan Asrın Faciası 23. Yıldönümünde Şehitlerimiz Gölcük’te İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla dualarla anıldı. Bakan Soylu yaptığı konuşmada vatandaşları uyararak, ‘Depreme her an hazırlıklı olmalıyız’ dedi.

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gölcük Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen anma programına başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AFAD Başkanı Yunus Sezer, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Sami Çakır, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Gölcük Deniz Ana Üst Komutanı Tuğamiral Aziz Bakioğlu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt, Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve 81 ilden AFAD gönüllüleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

 Kortej yürüyüşü ile olası bir depreme farkındalık yaratıldı

Anma programına ilk olarak Gölcük Anıtpark’tan Kavaklı Sahili’ne kortej yürüyüşü ile başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Gölcüklüler yoğun ilgi gösterdi.

Şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim ve Dualar okundu

Akabinde Kavaklı Sahili’nde Anma Programının gerçekleşeceği alana geçildi. Anma Programına katılım sağlayan 2009 Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma Dünya 1.si Ayasofya-i Kebir Cami Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma Bölge 1. Si Hafız Abdi Duman, Ankara Hacı Bayram Veli Camisi önceki İmam Hatibi Kurra Hafız Abdulkadir Şehitoğlu tarafından Şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar okundu.

Sezer, ‘Gölcük yaralarını sardı’

Programda kısa bir konuşma yapan Gölcük Belediyesi Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “45 saniye bizim için çok uzun bir süredir. Biz sevdiğimiz insanları 45 saniyelik bir depremde kaybettik. O depremin ardından yaralarımızı sardık. 23 yıllık süreçte her şeyin yeniden yapıldığını gördük. Bir tek sevdiklerimizi geri getiremedik. Yeniden bu acıları yaşamamamız için sürekli afetin olacağına yönelik tedbir almamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, ‘Allah bu tür felaketleri tekrar yaşatmasın’

17 Ağustos’un önemli bir tarih olduğuna vurgu yapan AFAD Başkanı Yunus Sezer, “17 Ağustos asla unutmayacağımız, acılarımızın tazelendiği bir gün. Maalesef ülkemiz afet bölgesi. Bunun için her an tetikte olmalıyız. Üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Bu sorumluluğun farkındayız ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Allah bu tür felaketleri tekrar yaşatmasın” şeklinde konuştu.

Büyükakın, ’Kocaeli depreme en hazırlıklı İl olacak’

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, “Allah bir daha bize böyle acılar yaşatmasın. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Hepimizin hafızasında bugün çok acı bir yer olarak kazındı. Silinmesi mümkün değil, unutulmaması gereken bir gün 17 Ağustos. Geçen 23 yıla rağmen acılarımız taze. Büyükşehir Belediyesi olarak geçen 23 yılda depremin bütün izlerini sildik. Bugüne kadar 278 hasarlı binayı yıktık. Önümüzdeki ay 22 adet bina daha yıkacağız. Kentin tamamının taramasını yaptık. Kocaeli Türkiye’de depreme en hazırlıklı illerden biri olacak” dedi.

“Depremin izlerini sildik, olası afetler için hazırız”

‘’Yaşanabilecek yeni afetler için hazırlık yapıyoruz’’ diyen Başkan Büyükakın, “Afet anında görev yapacak Acil durum araçlarını kentimize kazandırdık. 2 tanesi yemek tırı. Diğeri ise acil durumlarda müdahale edecek müdahale tırı. Tırlarımızdan biri Ukrayna’da insani yardım faaliyetlerine katıldı. Şehrimizde olası bir afette görev yapacak afet mutfağını kuruyoruz. Ve en önemlisi erken uyarı sistemi. Gebze Teknik Üniversitemizle birlikte erken uyarı sistemi geliştiriyoruz. Depremin bir dakika bile önceden uyarısını alabilmenin sistemini kuracağız. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. İnşallah 2023 yılında, akıllı şehircilik uygulamaları kapsamında, erken uyarı sistemi geliştirilmiş olacak” ifadesini kullandı.

Vali Yavuz, ‘Afeti yönetmek yerine önce risk analizi yapıyoruz’

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “17 Ağustos Marmara Depremi unutmamamız gereken bir felaket. Böylesine felaketleri unuttuğumuzda aynı şeyleri tekrar yaşayabiliriz. Farkındalık ve eğitim faaliyetlerine ağırlık vermek önemli. Biz çalışmalarımızı bu konular üzerinden yapıyoruz. Afeti yönetmek yerine önce risk analizi yapıyoruz. Belirlediğimiz risklere dair faaliyetler üretiyoruz. Bilinçli bir toplum için eğitimler veriyoruz. Kocaeli’de yaklaşık 1 milyon 550 bin vatandaşımıza eğitim verdik” açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu, ‘Türkiye’nin bir afet bölgesi olduğunu kimse unutmamalı’

Anma Programında konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi: ‘Sadece insanlar hatırlamaz. Denizler hatırlar ve şahittirler. Topraklar hatırlar ve Şahittir. Sadece insanların belleği yoktur. Tarihin medeniyetin yaşadığımız şehirlerin bellekleri ve hafızaları vardır. Biraz önce benden hemen önce konuşan hocamız hem yaşadığı ifade ederken de zorlandığı, kaybettiklerini hala içerisinde hissettiği on anları bize aktardı. Bende o geceyi hatırlıyorum.  Bir ses duydum.Hayatımda ilk kez böyle bir sesle karşılaşıyordum. Sanki yerin içerisinde büyük bir iş makinesi çalışıyor, güçlü bir uğultu yükseliyor. Gözümü hafif bir açtım, terasın arasındaki o demirlerin hepsinin aşağı yukarı kalktığını ve bir S çizdiğini gördüm. Buluştuğumuz yer hemen alt kattaki salonumuzdu.Koşa koşa hep beraber aşağıya indik. Kaos,karmaşa, her kafadan çıkan bir ses. Radyolar ayrı söylüyor. Elektrikler bir yandan gitmiş. Önceki dönem Başbakanlardan Sayın Çiller ile önceden Avcılar’a gittim. İnsanlar belli belirsiz istemsiz bir şekilde bir yerlere gidiyordu. Sanki ne yaptıklarını bilmiyordu. İDO ile beraber Yalova’ya geçmiştik. Yalova’da gördüğümüz sanki bir kıyamet yeriydi. Binlerce ceset gördüm. O günün Başbakanı Rahmetli Ecevit, Cumhurbaşkanı Rahmetli Demirel’di. Sayın Çiller ikisinin arasıydı. Durumu anlattı. İlk kez sağdan sağlıklı bilgi gidiyordu. Acilen bir müdahale edilmesi gerektiği söyleniyordu.’

‘Her afetten ders aldık’

Soylu, ‘Yalova’dan burası o kadar uzak değil. Biz 11 gibi Yalova’daydık yanlış hatırlamıyorsun gece 3 gibi Gölcük’e girdik. Oradaki hali hepimiz biliyorduk. Değirmendere, Karamürsel ve ardından Kocaeli, burada gördüğümüz o tablo aslında insanın nasıl çaresiz olduğunu ortaya koyuyor. Ama size şunları söylemeliyim. Tabi karşı karşıya kaldığımız durumlarda yetemeyeceğimiz durumlar söz konusu olabilir. Milletvekillerimiz, yetmeyecekleri bir durum olabilir. Valimiz var, Büyükşehri Belediye Başkanımız var. Emniyet Müdürümüz, Komutanlarımız var İlçe Kaymakamlar ve Belediye başkanlarımız var. Ama o gün bizim hiç hak etmediğimiz bir çaresizlikle karşı karşıya kaldığımız bir itibarımız var. Büyük bir travmamız var. Ve 23 yıl önce bugün 18 bin 313 vatandaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Allah cennetini bahşetsin. Biraz önce Kur’an-ı Kerim okundu. İnşallah o günden sonra yaptıklarımız ve yapacaklarımız için onlara mahcup olmayız. Şunları ifade etmek istiyorum. 23 yıl önce aldığımız ders ki; her afetten her zorluktan her sınamadan birçok ders alıyoruz ve aldığımız ders bu ülkede birçok adım attırdı. Bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Türkiye bir afet ülkesidir. Bugün geldiğimiz noktada Allah’a hamd olsun ‘Nerede bu Devlet’ yalnızlığı ve çaresizliği kalmadı. Bizler tüm hazırlığımız ile afetten afete koşuyoruz. Artık vatandaşlarımızdan hiç kimse ‘Nerede bu devlet’ demiyor. Tüm kapasite ve kabiliyetimizle hazırlıklarımızı yapıyor, tüm afetlerde örnek oluyoruz. Afet anında Devletimizin tüm Kurum Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımızla birlikte afete maruz kalan vatandaşlarımıza, ticarethane, evler dahil devlet her yere yetişmeye çalışıyor. Vatandaşlarımız yetişmeye çalışıyor ve el birliğiyle yetişmeye çalışıyoruz. Depremle, yarın veya öbür gün olabilecek diye sözleşmemiz de söz konusu değildir. Her an yine yeniden bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye’nin bir afet bölgesi olduğunu kimse unutmamalı. Türkiye’nin selden depreme kadar, orman yangınlarından heyelana kadar, çığ düşmesinden kaya düşmesine kadar bir deprem bölgesi olduğumuzu unutmamak gerekir. Ben sizin kardeşinizim; 1999 ve ondan önceki süreçlerin tamamından ders çıkaran bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir millet, bir Sivil Toplum Kuruluşu var. Allah şahit. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve onun koordinasyonunda afetlerden afetler koşuyoruz.’

 ‘1999 depreminden sonra birçok yenileşme ortaya koyuldu’

Bakan Soylu, ‘Türkiye 1999 depreminden sonra birçok yenileşme ortaya koydu ve  birçok adım attı. Hala da devam ediyoruz.  Olası bir Afet durumuna hazır durumdayız. En önemlisi sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kurulan bir AFAD kurumu var. Bütün kurumları koordine eden bu kurumların yaptıklarını takip eden ve beraber çalışan yaygınlaştırmaya çalışan AFAD kurumu var.  İnşallah  bir daha böyle bir depremle ve bir afetle karşılaşmayız. Ama her an karşılaşabilecek gibi de hazırlıklı olmalıyız, hazırlıklarımızı yapmak zorundayız. Artık Türkiye’de umutsuz insanların yerine geleceğe daha umutla bakan bir halkımız var. Bir millet olarak Ayasofya’nın minareleri gibi dik olun, hiçbir zaman kimseye boyun eğmeyin. Bu kardeşiniz bu ülkenin gücünü tüm dünyada gören bir kardeşiniz. Burada hayır işleri olarak yer alan kurumlarımızın birçoğu orada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektedir. Biz bu millete yanlış yapmamak için, en zor günlerinde eğer sırtımızı dönersek vebal altına gireceğimizi bildiğimiz için çok çalışıyoruz. Bazen dalga geçiyorlar ama terörün ne olduğunu asla bilmiyordum, okumamıştım ama çok çalıştım ve öğrendim. Bugün milletimize bir müjde daha verdim. Tendürek dağlarını teröristlerden temizledik. Sadece Tendürek dağını temizlemedik. Tendürek dağının en tepesine Türk Bayrağını diktik. Sonsuza kadar bayrağımız dalgalanacak.

‘Olası bir afet durumuna hazırlıklıyız’

Bakan Soylu, ‘Türkiye Afet Müdahale Planı diye bizim projemizi ilk olarak Elazığ’da uyguladık. Eksiklerini aksaklılarını ve fazlasını orada gördük, bitirmek üzereyiz. Afetlerden sonrası iyileştirme programı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda talimatını verdi. ‘Ben halkımızın birinci derece afete dayanıklı bina yapılmasını istiyorum’ dedi. Bizde 61 bin afet konutunu 2 buçuk yılda yaptık.Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca Köy evleri konusunda da gelecek nesillere örnek olarak gösterilecek evler yapılması talimatını verdi. Yani öncesinde anında ve sonrasında millet olarak büyük işler yapabileceğimiz işleri başarıyoruz. 23 önce ve bugün aldığımız dersler ile yolumuza devam ediyoruz. Bitmedi 2021 yılını Türkiye Afet Yılı ilan ettik. 56 milyon insana dokunduk, anlatmaya çalıştık.Bu konuda bütün tedbirlerimizi sadece devlet olarak değil, sivil toplum kuruluşları değil, bir millet olarak eksiksiz yerine getirmek durumundayız. Bu yıl 54 bin 300 tatbikat yaptık ve bu konuda örnek olduk. Tatbikatlar Kurumlarda, Okullarda, Madenlerde yapıldı. Çığ, kar, tahliye, sel, orman yangını konularını içeren tatbikatlar yapıldı ve bu tatbikatları yapmaya devam edeceğiz. Bugün 24 bin 800 civarında afet toplanma alanımız var. Kişi başına metrekare sayısını 2-3-4 katına çıkarttık. Depremde, selde afette ne yapacağımızı ortaya koyan stratejilerimiz, planlarımız hazırlıklarımız çalışmalarımız var. Bizim en büyük sorumluluğumuz tedbir almak. Allah bizi milletimize mahcup etmesin. Bugün burada 23 yıl sonra acıyı paylaşarak, acıyı azaltabilir miyizin derdindeyiz. Biliyorum bu acıyı azaltmak çok zor. Ama geleceğimiz için mutlaka hazırlıklı olmak zorundayız. ‘diyerek konuşmasını tamamladı.

Bakan Soylu Afet Müdahale Tırını gezdi

Konuşmaların ardından Bakan Soylu ve protokol ile birlikte depremde yaşamlarını yitirenler anısına denize kırmızı karanfil bıraktı. Ardından etkinlik alanını gezen Bakan Soylu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin olası afetler için hazırladığı Kocaeli İtfaiyesi Acil Müdahale Tırını gezdi. Büyükşehir Belediyesi Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nin el sanatları atölyesinde eğitim alan özel öğrencileri de mozaik taşından yaptıkları Türk Bayrağını Bakan Soylu’ya hediye etti. Balan Soylu, özel öğrencilere teşekkür etti.

Şehitlerimiz için denize karanfil bırakıldı

Daha sonra Anma Programına Dursun Ali Erzincanlı’nın söyleşisi ile devam edildi. Programın sonunda Kavaklı Deprem Şehitleri Anıtının önünde denize Şehitlerimiz için karanfil bırakıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.